Newsflash
Știri

Puncte de prim ajutor conectate la 112

de Dan Dumitru MIHALACHE - iun. 21 2019
Puncte de prim ajutor conectate la 112

Începând cu toamna acestui an, 370 de echipamente performante de acordare a primului ajutor vor fi amplasate în locuri publice și comerciale din întreaga ţară, în cadrul unui proiect de peste 5 milioane de lei, lansat săptămâna trecută la București.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), cu sprijinul unui mare retailer din România și al Fundaţiei pentru SMURD, a lansat programul naţional „Punct de prim ajutor. Fii salvator!”. Scopul acestuia este de educare a populaţiei în acordarea primului ajutor, dar și de dotare a unor spaţii publice intens tranzitate cu un echipament performant de acordare a primelor manevre salvatoare de viaţă. Programul a fost lansat joi, 13 iunie, printr-o conferinţă de presă organizată la București. Prin tehnica avansată folosită, echipamentul devine un punct de prim ajutor, menit să salveze vieţi până la sosirea echipajelor medicale de urgenţă, a explicat dr. Raed Arafat, șeful DSU. Echipamentul are încorporate un defibrilator automatic, pulsoximetru, electrocardiograf și o sursă de oxigen. Odată ce a fost mutat din locul în care este în mod normal amplasat, aparatul apelează automat numărul de urgenţă 112, pentru a semnala folosirea lui și pentru a pune în legătură persoana care
acordă îngrijiri la faţa locului cu un medic care o poate ghida. Acest tip de echipament poate fi utilizat cu minimă pregătire sau pe baza indi­caţiilor oferite de aparat sau de dispecerat.

La toamnă vor fi instalate primele 40 de echipamente Programul „Punct de prim ajutor.

Fii salvator!” presupune, așa cum a fost el prezentat, dotarea cu echipamente medicale a 370 de puncte la nivel naţional, în spaţii publice și comerciale. Dintre acestea, 105 vor fi instalate în locuri publice din București (27), Iași (12), Timișoara (12), Cluj-Napoca (12), Constanţa (12), Oradea (10), Sibiu (10) și Târgu Mureș (10), restul fiind amplasate în toate magazinele Lidl din România, partener în program.

Potrivit doctorului Arafat, prima etapă în acest demers va începe în noiembrie 2019, prin instalarea a 40 de echipamente în București. Dintre ele, 27 vor fi distribuite în cele mai aglomerate spaţii publice, staţii de metrou, gări, dar și în alte spaţii, care vor fi selectate în funcţie de numărul de intervenţii medicale din ultimii ani. Restul echipamentelor vor fi instalate în două tranșe a câte 165, în lunile februarie și martie 2020.

„Prin dotarea locurilor publice, dar și a spaţiilor comerciale cu echipamente avansate de asistenţă medicală de urgenţă, cetăţenii pot sprijini sistemul de urgenţe în locurile foarte aglomerate din oraș, clădiri publice sau unele spaţii comerciale”, a declarat Raed Arafat.

Reamintim că în urmă cu cinci-șase ani a mai existat un proiect de acest gen, prin care s-au amplasat defibrilatoare semiautomate în diferite spaţii, dar într-un număr mic și fără ca ele să fie conectate la 112. Mai mult, potrivit șefului DSU, nu a fost nimeni însărcinat cu mentenanţa lor, mai ales a celor din locuri publice, iar unele echipamente, care încă nu au fost retrase, au rămas ca piese de mobilier pe pereţi: „Lumea trece pe lângă ele, nu știe despre ce este vorba (...), au electrozii expiraţi, bateriile expirate...”.

De data aceasta, implicarea este „serioasă”, completează medicul Arafat: „Pe de-o parte este implicarea partenerilor care au finanţat acest proiect, iar pe de altă parte este implicarea departamentului (n.n.: DSU), care va urmări proiectul, va stabili modul de implementare și mai ales de instruire a celor care vor fi în preajma acestor aparate, precum și monitorizarea activităţii care se desfășoară utilizând aceste aparate. Colegii de la STS vor asigura conexiunea cu 112 – aparatul conţine un SIM, ca orice telefon mobil, pe care îl folosește pentru transmiterea datelor și apelarea 112. Apelul, odată intrat prin 112, va fi direcţionat către dispecerul din  zona care va fi alocată pentru defibrilatorul respectiv.

Comunicarea între dispecer și salvatorul de la faţa locului este extrem de importantă și poate ușura utilizarea acestui aparat”.

Potrivit medicului, echipamentul poate fi folosit pentru acordarea primului ajutor atât în cazul unui pacient inconștient, cât și a unuia conștient.

Cu această ocazie, șeful DSU lansează și altor companii invitaţia de a se alătura demersului, care va fi unul de lungă durată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe