Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Putem obiectiva prezenţa anosmiei în COVID-19?

Viața Medicală
Dr. Mădălina Badea vineri, 7 august 2020

Anosmia indusă de SARS-CoV-2 nu pare a fi de origine mucosală, ci de origine nervoasă, arată un studiu publicat în American Journal of Otolaryngology.

poza 2Un studiu efectuat în Iran pe pacienţi cu infecţie SARS-CoV-2, dintre care majoritatea au prezentat ca manifestare clinică anosmia, a analizat mucoasa sinusurilor paranazale prin tomografie computerizată (CT). Studiul* a evaluat 49 de pacienţi de vârstă medie, echilibraţi pe genuri, care s-au prezentat în perioada aprilie-mai 2020 la spital. Aproape toţi afirmau o alterare bruscă a simţului olfactiv (91,8%), care mergea în majoritatea cazurilor până la anosmie completă (85,7%). Cei mai mulţi prezentau afectare simultană a simţului gustativ.

Afectarea structurilor nervoase

Durata între debutul afecţiunii și apariţia anosmiei nu a putut fi clar definită în cazul majorităţii pacienţilor. Cea mai frecventă patologie asociată era diabetul zaharat. Examenul CT nu a identificat modificări privind grosimea mucoasei la nivelul sinusurilor paranazale. Lama ciuruită și sinusurile etmoidale erau de asemenea fără modificări patologice, dar opacifieri parţiale ale altor sinusuri au fost descoperite în unele cazuri.
Studiul arată că mecanismul anosmiei la acești pacienţi este bazat mai degrabă pe o afectare a nervilor decât a mucoasei, oarecum surprinzător faţă de rezultatele altor studii. De asemenea, această teorie infirmă utilitatea steroizilor administraţi topic. Proba timpului va oferi un indiciu important, întrucât reluarea acestui simţ la pacienţii cu afectare a structurilor nervoase ar trebui să dureze mai multe săptămâni, fără a fi cunoscute în prezent potenţialele consecinţe pe termen lung.

*https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0196070920303306

Etichete: SARS-CoV- 2

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.