Newsflash
Știri

Raed Arafat: „49 de localități sunt cu peste trei la mie rata incidenței”

de Florentina Ionescu - sept. 10 2021
Raed Arafat: „49 de localități sunt cu peste trei la mie rata incidenței”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență – DSU, Raed Arafat, a prezentat ieri în cadrul unui briefing de presă de la finalul ședinței de guvern un amplu material cu privire la situația cazurilor de COVID-19 în România.

În documentul prezentat ieri de Raed Arafat se arată că în săptămâna 30 august - 5 septembrie, 80,4% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate. 

49 de localitati

„De la începutul pandemiei până în prezent, 86% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 de ani, dar reamintesc că în ultima perioadă am avut și persoane mai tinere decedate, care erau fără comorbidități și erau nevaccinate”, a declarat șeful DSU ieri în cadrul briefingului de presă.

Totodată, Raed Arafat a subliniat că sunt mai multe localități care au intrat sub monitorizare și unde s-au luat niște măsuri în baza incidenţelor:

„49 de localități la număr, la acest moment, sunt cu peste trei la mie rata incidenței în ultimele 14 zile. Măsurile care se iau în baza Hotărârii de Guvern care este în vigoare și a celei noi, care a fost aprobată astăzi (ieri – n.red.), includ măsuri pentru spațiile închise, măsuri pentru limitarea accesului – să fie permis doar pentru persoanele testate, vaccinate sau numai persoane vaccinate”.

Șeful DSU a explicat că acestea sunt măsuri care se iau de către Comitetele Județene pentru Situații de Urgență, în baza prevederilor valabile care există în Hotărârea de Guvern și care depind ce incidenţă există în anumite zone:

„Bineînțeles, situația se analizează de către Direcțiile de Sănătate Publică, dacă sunt necesare unele măsuri suplimentare se propun, dacă nu - se continuă cu măsurile care sunt și se urmărește scăderea cazurilor”.

comuna margau

Raed Arafat a oferit și un exemplu: comuna Mărgău din județul Cluj, care atinsese aproape 15 la mie incidența:

„Vă reamintesc că nu numai incidența este la baza deciziilor, este un punctaj mai complex care se face pentru a lua o decizie - acum este la 4,36 deja incidenţa, deci a scăzut după aplicarea mai multor măsuri în zona respectivă. Deci, incidenţă pe plan național, acum, dacă nu mă înșel, este de 1,24”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe