Newsflash
Știri

Rafila: politica de preţuri a MS privind medicamentele trebuie revizuită

de L. Budin - apr. 8 2022
Rafila: politica de preţuri a MS privind medicamentele trebuie revizuită

Ministrul Sănătății a spus că trebuie găsită o soluţie rapidă care să permită accesul populaţiei la medicamentele generice, făcând referire și la taxa de clawback.

Actualul mecanism de natură economică nu este funcţional, ca să facă atractivă zona medicamentelor generice, a spus ministrul Sănătății, citat de Agerpres. Alexandru Rafila a subliniat că că politica de preţuri a Ministerului Sănătăţii în privința medicamentelor ar trebui revizuită.

medicamente-pensionari

Să nu uităm că 1,5% din PIB-ul României revine din cele 20 de fabrici de medicamente generice care există în ţara noastră. (...) Politica de preţuri la nivelul Ministerului Sănătăţii cred că ar trebui puţin revizuită, pentru că noi ne găsim într-o situaţie paradoxală. Vrând să facem economii, plătim mai mulţi bani. Într-un mod foarte simplu: tot scădem preţul la nişte medicamente care dispar de pe piaţă, care sunt cele mai ieftine, ele nu mai sunt distribuite şi imediat intră în utilizare următorul, care este mult mai scump. La finalul zilei plătim mai mulţi bani”, a afirmat Rafila, la Conferinţa Naţională „Alertă în sănătate! Cum eliminăm barierele din calea accesului pacienţilor la medicamente”.

Introducerea mai rapidă a medicamentele novatoare necesită şi o politică de preţ rezonabilă, inclusiv de taxe.

Sper că în perioada următoare să putem să avem o discuţie aplicată, sinceră care să ducă la un rezultat inclusiv cu cealaltă parte, cu Asociaţia Producătorilor de Medicamente Inovative din România”, a mai arătat ministrul.

Rafila dorește trecerea SMURD la Ministerul Sănătății, Arafat nu vede motivul

Rafila: e nevoie de un plan de reconfigurare a sistemului de sănătate

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe