Newsflash
Știri

Raport: asistenții medicali au rol vital în succesul serviciilor de sănătate

de L. Budin - mai 12 2021
Raport: asistenții medicali au rol vital în succesul serviciilor de sănătate

Un raport al Consiliului Internațional al Asistenților Medicali (ICN) pledează pentru o mai mare implicare a asistenților medicali lideri la toate nivelurile, inclusiv la nivel guvernamental.

Lansat cu ocazia Zilei Internaționale a Asistentului Medical, raportul ICN demonstrează rolul vital al asistenților medicali în succesul serviciilor de sănătate, se arată într-un material publicat pe site-ul Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR). Asistenții medicali ar trebuie să fie nu doar furnizori de îngrijire, ci și arhitecții și proiectanții viitoarelor sisteme de sănătate.

asistent-raport

Din centrul pandemiei

Raportul subliniază că profesia de asistent medical s-a aflat în centrul răspunsului la pandemie și că efectul COVID și-a pus amprenta, evidențiind necesitatea investițiilor. Asistenții medicali sunt cei care au văzut de aproape punctele slabe și lacunele ce trebuie abordate în conceperea viitoarelor sisteme de sănătate.  

Principalele constatări ale raportului sunt următoarele:

  • Asistenții medicali trebuie să fie creatorii sistemelor de sănătate, nu doar persoanele care furnizează servicii;
  • Sănătatea să fie inclusă în toate politicile guvernamentale, iar asistenții medicali cu experiență să asigure conducerea în toate organizațiile din cadrul sistemelor de sănătate și al departamentelor guvernamentale;
  • Guvernele să adopte noua strategie globală pentru profesia de asistent medical și să integreze recomandările acesteia în strategiile naționale de sănătate;
  • Guvernele să adopte planuri pe termen lung privind forța de muncă și să devină autosuficiente în ceea ce privește oferta de asistenți medicali autorizați, cu date transparente care să arate progresele înregistrate în atingerea acestui obiectiv;
  • Să fie schimbată versiunea care descrie investițiile în locurile de muncă, educația și leadership-ul asistenților medicali drept costuri guvernamentale, astfel încât să admită că o astfel de cheltuială reprezintă o investiție în sănătatea, siguranța, securitatea și liniștea fiecărui cetățean.

Sisteme de sănătate adaptate

Raportul subliniază transformările pe care asistenții medicali le-au realizat în timpul pandemiei, spirjinul de care are are nevoie această categorie profesională și necesitatea ca sistemele de sănătate să fie adaptate la toate nevoile viitoare.

Președinta ICN, doamna Annette Kennedy a declarat că anul acesta sărbătorim Ziua Internațională a Asistentului Medical și aducem omagii celor 27 de milioane de asistenți medicali ai lumii care au demonstrat curaj, compasiune, competențe și capacitate de leadership excepționale, în fața pandemiei. Au salvat multe vieți, dar din păcate mii dintre ei și-au sacrificat propria viață. Ne vom aminti de ei astăzi și întotdeauna”, se spune pe site-ul OAMGMAMR.

Mai multe funcții de conducere

Cercetările ICN arată că 80% din asistenții medicali se confruntă cu probleme de sănătate mintală, epuizare, depresie, tulburare de stres posttraumatic și violență legată de COVID, și că va fi nevoie de 13 milioane de asistenți medicali pentru a acoperi deficitul global, în următorii câțiva ani.

Dacă am îmvățat o lecție din această pandemie (...) aceea este că avem nevoie de sisteme de sănătate puternice și rezistente (...) De asemenea, trebuie să abordăm problema inegalităților din centrul sistemelor noastre actuale de sănătate, dintre care nu cea mai mică este inegalitatea de gen. În profesia de asistent medical, 90% feminină, vocea noastră tot nu este auzită destul de tare, iar aceasta înseamnă că avem nevoie de mai multe funcții de conducere”, se mai arată pe site-ul OAMGMAMR.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe