Newsflash
Știri

Răspunsuri la întrebări Incomode

de - ian. 29 2010
Răspunsuri la întrebări Incomode

CDC–Atlanta este conştient că gravidele, părinţii copiilor mici şi alte categorii pot pune întrebări asupra siguranţei vaccinurilor împotriva gripei A/H1N1 2009 cu thiomersal. Aceste informaţii pot ajuta la luarea deciziilor. (...)

Thiomersalul previne contaminarea vaccinului
   Thiomersalul este un conservant ce conţine mercur şi se adaugă la flacoanele cu doze multiple (care conţin mai mult de o doză) de vaccin, pentru a preveni contaminarea şi creşterea unor bacterii dăunătoare. Contaminarea se poate produce când la administrarea vaccinului se introduce în flacon acul seringii. Infectarea produsului ar putea cauza reacţii locale serioase, boală sau chiar moarte.
Mai multe studii au arătat că thiomersalul din vaccin este sigur (nu este dăunător)
   Thiomersalul este un conservant foarte eficace, care a fost folosit încă din 1930 pentru prevenirea contaminării mai multor produse biologice, inclusiv unele vaccinuri condiţionate în flacoane cu doze multiple. Datele din 19 studii nu arată dovezi convingătoare ale unor efecte dăunătoare cauzate de dozele scăzute de thiomersal din vaccinuri, cu excepţia unor reacţii locale minore la locul injecţiei, cum ar fi roşeaţă şi/sau induraţie.
Unele vaccinuri împotriva gripei A/H1N1 2009 conţin thiomersal
   De când vaccinurile gripale se produc în cantităţi mari pentru campaniile de imunizări anuale, unele vaccinuri sunt condiţionate şi în flacoane cu doze multiple. FDA a licenţiat atât flacoane cu doze multiple, cât şi unităţi cu doză unică de vaccin A/H1N1 2009. Flacoanele cu doze multiple conţin thiomersal, în timp ce unităţile injectabile cu doză unică, nu.
Vaccinurile împotriva gripei A/H1N1 2009 fără thiomersal pot fi în cantităţi limitate
   Unele grupe prioritare, cum ar fi gravidele şi copiii mici, nu vor putea fi imunizate în exclusivitate cu vaccin A/H1N1 2009 fără thiomersal şi în aceste condiţii trebuie reamintit că vaccinurile cu thiomersal sunt sigure la aceste categorii populaţionale (www.cdc.gov; www.who.int).
„Mai bine te vaccinezi decât să faci gripă“ Este important de luat în considerare că o boală severă şi un posibil deces pot fi asociate cu gripa şi că vaccinarea este cea mai bună metodă de prevenire a infecţiei gripale şi a complicaţiilor ei.
   În mod obişnuit, virusul A/H1N1 2009 poate cauza probleme serioase de sănătate la următoarele grupe populaţionale: persoanele tinere sănătoase (0–24 de ani); gravidele; adulţii cu vârste între 25 şi 64 de ani care au boli cronice. Copiii, în special cei < 5 ani şi cei care au condiţii medicale cronice asociate sunt la risc crescut de complicaţii ale gripei.
Cercetările nu arată o legătură între autism şi thiomersal
   CDC acordă o mare prioritate siguranţei vaccinurilor, supravegherii şi cercetării ştiinţifice. CDC este conştient că prezenţa thiomersalului (cu rol de conservant) în unele vaccinuri este considerată greşit a fi în legătură cu autismul. Aceste asocieri creează confuzie şi dificultăţi pentru unele persoane, în special pentru unii părinţi, în deciziile în legătură cu vaccinările. Cele mai multe cercetări efectuate în SUA şi în alte ţări din lume nu au găsit legături între autism sau tulburări de neurodezvoltare şi thiomersalul din vaccinuri. În prezent, ratele de autism le-au depăşit pe cele asociate cu vaccinurile cu thiomersal administrate la copii, ceea ce constituie o altă dovadă că între cele două nu există o legătură reală.
CDC doreşte să prevină repetarea valului mare de mortalitate din 1958
   Oficialii de la CDC–Atlanta avertizează că aparenta evoluţie „blândă“ a pandemiei A/H1N1 2009 ar putea fi urmată de un val cu mortalitate crescută, datorat gripei complicate cu pneumonie, aşa cum s-a întâmplat în pandemia din 1957, în perioada iernii. Pentru a preveni această situaţie, CDC îndeamnă publicul să se vaccineze. S-a prezentat un grafic care arată că decesele atribuite gripei şi pneumoniei au avut un maxim în octombrie 1957, după care au revenit la valorile normale în decembrie, ca apoi să crească din nou la sfârşitul lui februarie 1958. În mod ciudat, al doilea val de mortalitate nu a fost însoţit de focare extinse de gripă. În pandemia din 1957 s-a dispus de vaccin, dar nu s-a încurajat folosirea lui şi nu s-a luat în considerare sau nu s-a cuantificat creşterea mortalităţii. Virusul încă circulă, ceea ce face ca evoluţia pandemiei să fie incertă. Evoluţia pandemiei va influenţa cu siguranţă dinamica vaccinărilor şi a rezervelor de vaccin. (Text preluat şi prelucrat din BASIC, buletinul INCDMI „Cantacuzino“, ianuarie 2010.)
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe