Newsflash
Știri

Răzgândiri și accidente

de Alexandra NISTOROIU - oct. 30 2015
Răzgândiri și accidente
     Mii de rezidenți britanici (junior doctors) au protestat pe străzile Londrei față de noul contract propus de autorități, care, acuză ei, le-ar putea diminua substanțial veniturile. Guvernul britanic a descris aranjamentele actuale ca fiind „depășite“ și „nedrepte“, amintind că au fost introduse în 1990. Miniștrii pregătiseră schema de modificare încă din 2012, dar discuțiile pe tema noului contract au intrat într-un impas anul trecut. Ulterior, autoritățile au anunțat că vor impune de anul viitor noul contract în Anglia. Scoția și Țara Galilor vor păstra contractul vechi, în vreme ce Irlanda de Nord nu a luat încă o decizie. Modificările vizează mai multe aspecte, dar disputa principală se referă la restrângerea numărului de ore de lucru caracterizate ca fiind „nesociabile“, explică The Guardian. Până acum, medicii primeau o plată mai mare când lucrau în afara intervalului 7.00–19.00, de luni până vineri (deci nopțile și zilele de weekend). Dar prevederile noului contract ar extinde orele de muncă plătite la cotație normală astfel: de la 7.00 la 22.00, de luni până sâmbătă. Ar crește practic cu 50% numărul de ore muncă percepute ca fiind „obișnuite“. Pentru unii medici, asta ar însemna o scădere a veniturilor. Angajatorii din sistem spun că salariul de bază va crește, dar încă nu au fost făcute publice detaliile cu privire la majorare. Cel mai probabil vor fi și învinși și învingători. În specialitățile în care apar foarte rar orele „nesociabile“ (dermatologia, de pildă), veniturile vor crește. Dar pentru cei care fac adesea gărzi de noapte sau weekend (anestezia și medicina de urgență), plățile se vor reduce cel mai probabil. Asociația medicală britanică (BMA) spune că în cele mai extreme cazuri salariile ar putea scădea cu 15%. Angajatorii din sistem și autoritățile spun însă că veniturile medii ale celor 50.000 de medici juniori din Anglia vor rămâne neschimbate.
 
     Potrivit BBC, Jeremy Hunt, secretarul britanic pe probleme de sănătate a acuzat sindicatele medicilor că i-ar induce în eroare pe rezidenți cu privire la modificările contractuale și a declarat că propunerile sunt de fapt în beneficiul medicilor pentru că vor reduce numărul maxim de ore lucrate în timpul unei săptămâni. „Nu vrem să scădem plățile pentru medicii tineri, vrem să schimbăm structurile de plată care forțează spitalele să furnizeze de trei ori mai puțin servicii medicale în weekenduri față de nivelul din timpul săptămânii, iar asta înseamnă că ai cu 15% șanse mai multe să mori dacă ești internat duminica decât dacă ajungi la spital miercurea“, crede Hunt.
 
Asociația medicală britanică neagă că și-ar fi indus în eroare membri și spune că marșul desfășurat la Londra trebuie să fie un semnal de alarmă pentru miniștri. Medicii „juniori“ englezi reprezintă cea mai mare proporție a personalului medical activ sâmbăta și duminica. Dar beneficiul financiar al extinderii orelor de lucru plătite ca „normale“ este evident. Hunt spune că noul contract vrea să elimine penalizările financiare care forțează spitalele să scadă mult acoperirea cu personal medical în weekenduri și că este dispus să negocieze măsuri de prevenție care îi vor opri pe medici să lucreze prea multe ore.

 

     Ministerul japonez al sănătății a recunoscut, săptămâna aceasta, că radiațiile de la fabrica nucleară Fukushima Daichii ar putea fi cauza leucemiei la un muncitor diagnosticat după dezastrul nuclear din martie 2011, anunță CNN. Recunoașterea primei potențiale victime a radiațiilor din partea autorităților sanitare japoneze ar putea periclita eficiența eforturilor de recuperare și ar putea crește și mai mult cuantumul plăților compensatorii, care depășiseră deja, în luna iulie a acestui an, 7 trilioane de yeni (peste 59 de miliarde de dolari americani). Peste 160.000 de oameni au trebuit să își părăsească locuințele după ce un cutremur și un tsunami au distrus fabrica din Fukushima, ducând la cel mai mare dezastru nuclear după Cernobâl. Sute de morți au fost atribuite haosului evacuării în timpul crizei, greutăților și a traumei psihice experimentate de refugiați, dar guvernul spusese că radiația nu fusese cauza niciuneia dintre ele. După topirea reactoarelor nucleare de la Fukushima, mii de muncitori au fost trimiși să ajute la curățarea spațiului și gestionarea consecințelor.
 
După patru ani, Japonia confirmă primul caz de cancer legat de această muncă periculoasă și va oferi compensație materială pacientului, în vârstă de 30 și ceva de ani, care s-a expus la niveluri înalte de radiație între octombrie 2012 și decembrie 2013. Cu doar o lună în urmă, Agenția internațională de energie atomică spusese că „nu sunt de așteptat efecte perceptibile asupra sănătății în urma expunerii la radiațiile generate de accident“. Aproape 45.000 de oameni au fost implicați în munca de curățenie a fabricii nucleare Fukushima, începând din august 2011. Eliminarea combustibilului topit de la reactoarele distruse și curățarea întregului spațiu vor dura decenii întregi și vor costa zeci de miliarde de dolari.

 

     Statele ar putea fi penalizate dacă nu își țin promisiunile legate de sănătatea publică. Un panel ONU încearcă să stabilească mecanisme prin care să pedepsească guvernele țărilor care eșuează în responsabilitățile asumate privind sănătatea globală, a spus zilele trecute directorul general al OMS, Margaret Chan, citată de Reuters. „Dacă guvernele spun că vor respecta reglementările internaționale privind sănătatea, atunci trebuie să-și onoreze acest angajament. Pentru că, dacă nu-și fac treaba, reprezintă un risc pentru vecinii lor și nu numai“, a explicat Chan. Un panel întrunit de secretarul general ONU, Ban Ki-Moon, caută modalități prin care să responsabilizeze cu adevărat guvernele naționale „care își ignoră datoria și responsabilitatea, reprezentând o amenințare pentru ceilalți“. Dezbaterea internațională are loc în contextul lecțiilor deprinse din epidemiile de Ebola și Mers Cov, dar Chan a făcut referire și la faptul că miniștri ai sănătății din mai multe state au semnat convenția-cadru privind controlul tutunului, pentru ca apoi miniștrii economiei sau comerțului din aceleași state să întreprindă demersurile legale menite să prevină alte țări să implementeze această convenție.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe