Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Reacțiile adverse la antibioticele nonbetalactamice

Viața Medicală
Dr. Alexandra GUȚĂ vineri, 17 ianuarie 2020

Aproximativ opt din zece copii cunoscuți cu istoric de alergie la antibiotice nonbetalactamice ar putea beneficia de readministrarea în condiții de siguranță a acestor medicamente, în urma unui consult alergologic.

Evaluarea alergologică a copiilor cu istoric de alergii la antibiotice este necesară și pentru a putea păstra această linie terapeutică.

Un studiu efectuat în Australia între 2011 și 2018 a evaluat apariția de reacții alergice la antibioticele nonbetalactamice (NBL). Pacienții cu suspiciune de alergie la această clasă de antibiotice au efectuat teste cutanate sau teste de provocare cu administrare orală ori intravenoasă. Pe parcursul celor șapte ani de studiu, în cadrul căruia au fost incluși 141 de astfel de pacienți, au fost efectuate 150 de evaluări alergologice pentru 15 antibiotice NBL. Perioada medie de la reacția alergică inițială până la evaluarea alergiei a fost de aproape doi ani. Puțin peste jumătate dintre pacienți aveau istoric de reacție alergică de tip imediat la macrolide, următorii pe listă fiind cei cu alergie la trimetoprim-sulfametoxazol.

Din totalul testelor de provocare efectuate, doar 18% au fost pozitive, cel mai frecvent pentru trimetoprim-sulfametoxazol (32,6% dintre cazuri), urmate de macrolide (10,4%). În majoritatea cazurilor, manifestările alergice la testele de provocare au fost similare celor din istoric.

Dintre reacțiile de provocare pozitive, zece au fost mediate prin imunoglobulina E. Patru pacienți au prezentat reacții anafilactice inițiale, dar niciunul nu a necesitat administrare de adrenalină și nu a prezentat semne de gravitate. Astfel, pentru opt din zece copii, alergia la antibiotice nonbetalactamice a putut fi eliminată dintre pericole.

Antibioticele betalactamice reprezintă o clasă de antibiotice care au o structură chimică comună. Printre ele se numără penicilinele, cefalosporinele, carbapenemele și monobactamii. La pacienții cu istoric de reacții adverse la această clasă se prescriu adesea antibiotice nonbetalactamice, în special macrolide și trimetoprim-sulfametoxazol.

 

Grinlington L., Choo S., Cranswick N., Gwee A. Non–β-Lactam Antibiotic Hypersensitivity Reactions. Pediatrics Dec 2019, e20192256

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.