Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Realitate virtuală, cine-concerte și filme erotice clasice la TIFF 2017

Viața Medicală
Demostene ŞOFRON miercuri, 31 mai 2017
     Puține zile au mai rămas până la deschiderea oficială a celei de a 16-a ediții a Festivalului internațional de film Transilvania, pe scurt TIFF, care va avea loc în perioada 2–11 iunie. Programul propune proiecții, concerte, ateliere, dezbateri, lansări de carte și expoziții. Zece zile pline, fără nicio exagerare. 225 de filme vor fi proiectate la TIFF 2017: 188 de lungmetraje, 37 de scurtmetraje. Peliculele reprezintă 53 de școli naționale de film din întreaga lume și vor aduce în capitala Transilvaniei peste 1.200 de invitați.
     Printre invitații ediției 2017, mă limitez la a aminti nume precum Alain Delon (premiul pentru Lifetime Achievement/Premiul pentru întreaga carieră artistică), Sir Derek Jacobi (cunoscut din filme precum „Little Dorrit”, „Gladiator”, „The King’s Speech”), Armand Assante (care revine la TIFF după zece ani), actrița Clotilde Courau (Prințesă de Veneția și Piemont; membră în juriul competiției oficiale), Geoff Andrew (critic de film), Corina Șuteu (fost ministru al culturii), cineastul nipon Daisuke Miyazaki, regizoarea și scenarista americană Jessica Woodworth, cineastul francez Arnaud des Pallieres, cineastul sloven Damjan Kozole (desemnat cel mai bun regizor la Karlovy Vary 2016, pentru filmul „Nightlife”), regizoarea Enyedi Ildiko (premiată cu Ursul de Aur la Berlin, pentru „On Body and Soul”), Tora Vasilescu (Premiul de Excelență TIFF 2017), Răzvan Vasilescu, Ada Solomon (producătoare), Șerban Pavlu, Tudor Aaron Istodor, Adrian Sitaru, Bogdan Mirică, Igor Cobileanski, Iulia Rugină.
     Dintre noutățile ediției, la o primă vedere se anunță foarte interesante secțiunile InfiniTIFF și Carte Blanche Viva Erotica. InfiniTIFF este un program dedicat inovației și experimentelor, cu o selecție amplă de filme virtual reality, cinema interactiv, proiecții de filme din era Youtube, alese de vloggeri cunoscuți, la care se adaugă și numeroase ateliere de creare a unor experiențe VR, plus o instalație adusă în avanpremieră în România, „Doom Room”, accesibilă doar adulților.
     Adulții vor avea parte de serile lor în cadrul unei noi secțiuni, Carte Blanche Viva Erotica, o selecție de filme fără perdea din programul Viva Erotica Festival de la Helsinki. Este vorba despre o selecție de filme documentare și artistice, filme clasice erotice (a nu se confunda cu filmele porno) și producții avangardiste. Printre filmele de văzut figurează clasicele „Diavolul în doamna Jones” (1973, regia: Gerard Damiano), „Mano Destra” (1986; regia: Cleo Ubelmann), „Femeia electrică” (1970, regia: Phillip Schuman), „Sensuela” (1972, regia: Teuvo Tulio).
     Secțiunea Focus propune două școli naționale: Slovenia și Austria. Sunt filme majoritar realizate de cineaști tineri, dar care s-au bucurat de nominalizări și/sau premii internaționale.
     Concertele festivalului poartă semnături cunoscute. Thierry Escaich, desemnat de patru ori compozitorul anului în Franța, va acompania live „Moartea obosită”, capodopera lui Fritz Lang. Vor acompania live diferite producții și Josef van Wissem (creatorul coloanei sonore a filmului „Only Lovers Left Alive”), folkistul britanic Charlie Cunningham, Christine Ott, britanicii de la Public Service Broadcasting, trioul francez Diallele și, nu în ultimul rând, orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca.
     La capitolul expoziții, trebuie început cu expoziția de fotografie documentară „Protest”, o scurtă istorie vizuală a protestelor din România ultimilor zece ani. Apoi, mergeți la „Cosmopolitan Anxieties” (fotografii realizate de Cornel Brad) și la cea dedicată lui Krzysztof Kieslowski (adusă la Cluj grație implicării Institutului Polonez din București). În fine, imaginile care ilustrează criza migranților din Orientul Mijlociu în drumul lor spre Europa, realizate de Reuters și premiate cu Pulitzer în 2016, vor ajunge la Galeriile Minerva.
     Filmele care vor intra în competiția oficială reprezintă școli de profil din Polonia, Bulgaria, Islanda, Australia, Mexic, Iran, Marea Britanie, Georgia, Germania, Palestina, Ucraina, Uruguay, Argentina, Spania, misiunea juriului nefiind deloc ușoară. Sunt 12 filme, multe cu un palmares internațional bogat, ceea ce face greu de anticipat câștigătorul. Un singur exemplu vă ofer, producția bulgară „Gloria”, distinsă cu nu mai puțin de 26 de premii și alte cinci nominalizări.
     Între evenimentele speciale figurează proiecțiile peliculelor „Moartea obosită” (regia: Fritz Lang), „Generalul” (regia: Buster Keaton) și cine-concertele „Lotte, mon amour” și CelloFun feat. Irina Margareta Nistor (pe scurtmetraje de Hans Richter).
     „Zilele filmului românesc” înseamnă nouă filme care intră într-o competiție de lungmetraj: „Ana, mon amour” (regia Călin Netzer), „Fixeur” (regia: Adrian Sitaru), „Camera obscură” (regia: Gheorghe Preda), „Inimi cicatrizate” (regia: Radu Jude), „Planeta Petrila” (regia Andrei Dăscălescu), „Varză, cartofi și alți demoni” (regia: Șerban Georgescu), „Procesul” (regia: Claudiu Mitcu, Ileana Bârsan), „Aniversarea” (regia: Dan Chișu) și „Ultimul căldărar” (regia: Cosmin Bumbuț, Elena Stancu).

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.