Newsflash
Știri

Reclame la junk food pentru copii și ambulanțe de țară

de Alexandra NISTOROIU - feb. 22 2017
Reclame la junk food pentru copii și ambulanțe de țară

    Industria alimentară din Australia respinge acuzațiile conform cărora ar folosi o scăpare legislativă pentru a evita restricțiile privind publicitatea alimentelor de tip junk food direct către un public compus din minori. Potrivit unei analize efectuate de Consiliul de luptă împotriva cancerului (filiala New South Wales) și Universitatea Sydney, copiii australieni sunt în continuare expuși unui număr periculos de reclame la alimente nesănătoase atunci când se uită la televizor. Publicat recent în Journal of Public Health, studiul a arătat că, în medie, copiii urmăresc trei reclame la mâncare nesănătoasă cu fiecare oră de vizionat programe tv. Aproape 44% din reclamele pe care le văd copiii sunt la fast food, ciocolată sau băuturi răcoritoare. Ca răspuns la ratele în creștere de obezitate în rândul copiilor, Consiliul australian al alimentelor (o asociație care reprezintă industria alimentară) începuse un proces de autoreglementare în 2009, cu o inițiativă națională menită să țină sub control promovarea alimentelor nesănătoase la copii, informează Australian Associated Press. Autoreglementarea însă n-a funcționat, din cauza unei „scăpări” în reglementare. De foarte multe ori, copiii urmăresc programe tv care nu sunt definite ca programe pentru copii, precum emisiuni tip reality show sau de sport. Industria respinge cercetarea și justifică, printr-o declarație de presă, că reclamele analizate în studiu sunt direcționate către adulți, nu către copii. În România, Consiliul Național al Audiovizualului a anunțat zilele trecute că interzice apariția minorilor cu vârste între 3 și 15 ani, în reclamele tv la alimente, decizie care ar urma să intre în vigoare peste șase luni. Având în vedere experiența australienilor, rămânem sceptici cu privire la succesul implementării.

 

     Un serviciu de ambulanțe ieftine, care vor fi alimentate cu energie solară și capabile să pătrundă pe drumurile înguste din mediul rural, va fi disponibil în Bangladesh anul acesta, spun producătorii salvărilor, citați de Reuters. Furgonetele pe trei roți, dotate identic cu ambulanțele folosite în orașele din Bangladesh, funcționează exclusiv pe bază de energie solară – inclusiv noaptea, datorită unor baterii alimentate solar, și pot fi folosite inclusiv în comunitățile rurale care nu sunt conectate la rețeaua de electricitate. O universitate din Bangladesh, o organizație guvernamentală și un producător de autovehicule au colaborat la crearea noilor salvări. În multe sate și comune va fi prima dată când localnicii vor avea acces la serviciile unei ambulanțe. Acum vehiculul e în faza de testare, iar lansarea pe scară largă este programată înainte de finalul anului.

 

    De marți, adolescenții newyorkezi cu vârste de 16 și 17 ani se pot înregistra să devină donatori de organe post-mortem, atunci când aplică pentru obținerea permisului de conducere, licenței de începător într-ale condusului sau a unui alt act de identitate, scrie DNAinfo. Legislația statului stabilea anterior vârsta minimă pentru a deveni donator de organe la 18 ani. „Noua lege este un efort echilibrat pentru a ajuta eforturile administrației de a extinde registrul de donatori și de a ajuta mai mulți newyorkezi să primească darul vieții”, a declarat guvernatorul Andrew Cuomo. Ratele de donare în statul New York sunt cele mai mici din SUA, potrivit unui studiu publicat în 2015, în American Journal of Transplantation. Experții au atribuit aceste rate anemice în parte datelor demografice ale statului: statisticile sugerează că e mai puțin probabil ca membrii grupurilor etnice minoritare să își dea consimțământul ca un membru al familiei, aflat în moarte cerebrală, să devină donator de organe, în raport cu populația albă. O altă explicație rezidă în procesul greoi de înregistrare online și, scăzând vârsta pentru înscrierea în registrul de donatori, New York urmează, de fapt, exemplul altor 47 de state care s-au orientat spre tinerii adulți în speranța de a crește ratele de înrolare. Aproximativ 600 de newyorkezi mor așteptând un transplant de organe.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe