Newsflash
Știri

Recomandări americane pentru sezonul de gripă

de Dr. Mihail CĂLIN - sept. 7 2012
Recomandări americane pentru sezonul de gripă
   Comitetul Consultativ asupra Practicilor de Imunizare (ACIP) din Statele Unite şi-a publicat recent recomandările pentru sezonul de gripă 2012–2013. Documentul descrie tulpinile virale incluse în SUA în vaccinul gripal sezonier; oferă sfaturi cu privire la folosirea acestuia – inclusiv o actualizare a programului pentru copii cu vârste între şase luni şi opt ani; descrie convulsiile febrile asociate cu administrarea vaccinului gripal şi a celui pneumococic conjugat 13-valent; oferă recomandări în cazul persoanelor cu antecedente de alergie la ou; discută dezvoltarea vaccinurilor gripale tetravalente în vederea sezoanelor viitoare.
   Astfel, vaccinul american pentru viitorul sezon va conţine antigenele virusurilor A/California/7/2009 (H1N1)-like, A/Victoria/361/2011 (H3N2)-like şi B/Wisconsin/1/2010-like (linia de evoluţie Yamagata). Tulpina A (H1N1) este derivată din virusul A (H1N1) pdm09 şi a fost inclusă în vaccinul pandemic monovalent, ca şi în vaccinurile sezoniere 2010–2011 şi 2011–2012; celelalte două tipuri de antigene diferă de cele din vaccinurile ultimelor două sezoane.
   Vaccinarea antigripală de rutină este recomandată tuturor persoanelor cu vârsta de peste şase luni şi în mod optim ar trebui efectuată înaintea debutului activităţii virusului în comunitate, pentru a permite producerea unui nivel protector de anticorpi. Imunizarea trebuie însă oferită atâta timp cât virusul gripal acţionează în comunitate. În privinţa copiilor cu vârste între şase luni şi opt ani, aceştia necesită, dacă se află la primul sezon de vaccinare, două doze administrate la cel puţin patru săptămâni distanţă, pentru optimizarea răspunsului imun. Din cauza noutăţii antigenice a virusului pandemic A (H1N1) 2009, care este aşteptat să continue să circule în sezonul 2012-2013, trebuie luat în considerare istoricul expunerii la acest antigen: astfel, se recomandă ca acelor copii care nu au primit ultimul vaccin trivalent înaintea sezonului 2010–2011 şi nu l-au primit nici pe cel monovalent 2009şH1N1ţ să li se administreze două doze din actualul vaccin. Toţi ceilalţi copii pot primi o singură doză.
   În sezonul 2010–2011, în urma unor semnale venite din Australia, în SUA au fost monitorizate convulsiile febrile ulterioare vaccinării gripale. S-a constatat că riscul este mai crescut la copiii de şase luni până la patru ani în ziua vaccinării sau în cea următoare şi atunci când era efectuat concomitent şi vaccinul pneumococic conjugat 13-valent; magnitudinea riscului crescut de convulsii febrile a fost sub unu la 1.000 de copii vaccinaţi. Aşadar, ACIP nu recomandă schimbări în administrarea celor două tipuri de vaccin.
   ACIP a emis şi o serie de recomandări referitoare la administrarea vaccinului în cazurile în care se cunoaşte sau suspectează o alergie la ou. Astfel, pacienţii cărora expunerea la ou le-a provocat doar urticarie ar trebui să primească vaccinul trivalent (nu vaccinul antigripal viu atenuat), administrat de un cadru sanitar care cunoaşte posibilele manifestări ale alergiei, şi să fie ţinuţi sub observaţie timp de 30 de minute. Cei care au avut angioedem, dificultăţi respiratorii, ameţeli, greaţă sau vărsături ori au necesitat tratament de urgenţă imediat sau la scurt timp (minute sau ore) de la expunerea la ou, au un risc serios de reacţii sistemice sau anafilactice la o nouă expunere şi deci trebuie adresaţi unui medic cu experienţă în abordarea acestor evenimente, pentru evaluarea riscului. Toate vaccinurile trebuie administrate într-un cadru care să permită rapid recunoaşterea şi tratamentul anafilaxiei. O reacţie alergică severă anterioară la vaccinul gripal, indiferent de componenta suspectată, reprezintă o contraindicaţie pentru administrarea viitoare a vaccinului.
   Virusul gripal B are două linii de evoluţie distincte, Victoria şi Yamagata, iar imunizarea împotriva uneia oferă protecţie limitată faţă de cealaltă. Fiind totodată dificil de anticipat care dintre linii va predomina pe parcursul unui anumit sezon, există propunerea de includere în vaccin a unei a doua tulpini B. De altfel, Food and Drug Administration a aprobat, în februarie 2012, un vaccin tetravalent viu atenuat, care va fi însă disponibil cel mai probabil din sezonul 2013–2014.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe