Newsflash
Știri

Reconstrucţia mamară, în România

de Cristina GHIOCA - oct. 18 2019
Reconstrucţia mamară, în România

Aproximativ 30 de femei afectate de cancerul la sân se află pe lista de așteptare pentru reconstrucţie mamară după mastectomie, în cadrul subprogramului de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice.

Fondurile pentru aceste intervenţii au fost alocate recent și se așteaptă să fie suficiente pentru a acoperi necesarul până la începutul anului viitor.

În ziua de astăzi, tratamentul complet al cancerului mamar include din ce în ce mai mult și reconstrucţia mamară, a punctat dr. Ina Petrescu, medic primar Chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, coordonatoarea Centrului Integrat pentru Reconstrucţie Mamară al Spitalului Universitar de Urgenţă București (SUUB). „Reconstrucţia mamară după mastectomie este o operaţie cu efect antidepresiv. După o astfel de intervenţie, femeile se schimbă radical”, a subliniat aceasta, în cadrul unei conferinţe organizate săptămâna aceasta la București, în contextul Zilei Mondiale a Reconstrucţiei Mamare (este marcată anual, la 16 octombrie).

VM 42, p.3 -1La cinci ani de la debutul subprogramului de reconstrucţie, aproximativ 200 de femei au beneficiat de această intervenţie atât în cadrul sistemului public, cât și în cel privat, a precizat dr. Ina Petrescu. În cadrul acestui program sunt decontate două intervenţii, femeia putând beneficia de reconstrucţia unui sân sau chiar a amândurora: „Este adevărat că programul necesită ajustări, însă în ultimul an, contra unei sume modice, simultan cu reconstrucţia, am putut să asigurăm și simetrizarea, intervenţie care nu este decontată de Casa de Asigurări”, a explicat coordonatoarea Centrului Integrat pentru Reconstrucţie Mamară al SUUB.

Intervenţii asigurate pentru 25 de femei

În prezent, fondurile alocate subprogramului sunt suficiente până la începutul anului viitor, cu ajutorul lor putând fi operate aproximativ 20-25 de paciente. Medicul citat a adăugat că în prezent se află deja 30 de femei pe lista de așteptare, punctând, totodată, importanţa colaborării pacientei cu medicul pentru alegerea metodei de reconstrucţie, astfel încât rezultatul să fie cât mai aproape de normal.

Pacientele care vor să beneficieze de operaţiile de reconstrucţie mamară din cadrul subprogramului pot face acest lucru fie printr-o programare telefonică la Centrul Integrat de la SUUB, fie cu ajutorul navigatorilor medicali. Actele necesare pentru înscrierea în acest subprogram sunt: o copie după biletul de externare care certifică efectuarea unei mastectomii, o copie după examenul histopatologic care certifică faptul că a fost neoplasm mamar, ecografie sau mamografie înainte ca pacienta să fie înscrisă în programul naţional, bilet de trimitere/internare.

Educaţia medicală, cheia în lupta cu cancerul

Rata de succes a operaţiilor de reconstrucţie mamară din România vine și din faptul că a crescut numărul de cazuri de cancer mamar depistate în stadiu incipient: „Beneficiul cel mai mare este că începem să depistăm din ce în ce mai multe cazuri, iar aceasta se datorează pacienţilor din România, care sunt din ce în ce mai educaţi, încep să se documenteze, să nu le mai fie teamă de doctori, de operaţii, de investigaţii”, a explicat dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg.

Chiar dacă reconstrucţia mamară nu se poate face imediat după mastectomie în toate situaţiile, este foarte important ca pacientele să știe că aceste proceduri sunt sigure și se pot baza pe ele, a completat dr. George Pariza, medic primar chirurgie generală cu specializare în chirurgie oncologică. „Evoluţia acestei tehnici de reconstrucţie a câștigat foarte mult în ultimii ani și este important ca femeile să știe că se pot baza pe această intervenţie”, a conchis acesta.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe