Newsflash
Știri

Reconstrucţie osoasă prin medicină regenerativă şi bioinginerie tisulară

de Dr. Aurel F. MARIN - iun. 5 2014
Reconstrucţie osoasă prin medicină regenerativă şi bioinginerie tisulară

Tratamentul de regenerare osoasă prin buclă arteriovenoasă, aspirat din măduva hematogenă, clei biologic de fibrină şi o meşă aloplastică la exterior a avut rezultate foarte bune, stabile în timp.

Trebuie să ajungem să putem controla şi stimula mecanismele reparatorii naturale.

Nu este suficientă reproducerea unei structuri biologice, ea trebuie să fie şi funcţională.

 
 
 
 
 

Interviu cu prof. dr. Raymund E. Horch

 

 

Prof. dr. Raymund E. Horch (Germania) este directorul Clinicii de chirurgie plastică şi chirurgia mâinii, Universitätsklinikum Erlangen, Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg. Are un indice H 371 şi 278 de articole indexate în PubMed.

 

   – În urmă cu doi ani, într-un interviu pentru „Viaţa medicală“, îmi vorbeaţi despre două cazuri la care aţi realizat regenerare osoasă printr-o metodă proprie. Mi-aţi mai spus atunci că nu vă veţi grăbi să publicaţi aceste cazuri, din cauză că alţii s-au grăbit să publice, dar apoi au fost nevoiţi să revină asupra datelor comunicate, pentru că rezultatele nu au trecut proba timpului. Iată însă că, după doi ani, am găsit în PubMed articolul2 în care comunicaţi acele două cazuri, apărut chiar luna aceasta. Putem, deci, deduce că metoda dumneavoastră a avut succesul scontat?
   – Într-adevăr, aşa este. Însă ar trebui să reamintim cititorilor câteva particularităţi ale ingineriei tisulare. La începutul anilor ’90, era tot mai mult nevoie de organe pentru transplant – rinichi, ficat etc. – dar nu erau suficiente organe, aşa încât au fost căutate alternative. Una dintre ipoteze a fost aceea că se pot cultiva celulele pacientului pe un suport adecvat, care astfel să înlocuiască organul bolnav. Aşa a luat naştere domeniul ingineriei tisulare, care, între timp, s-a dezvoltat tot mai mult în direcţia medicinii regenerative. S-au putut cultiva apoi diverse tipuri de celule şi au fost dezvoltate numeroase biomateriale. Nu s-a găsit însă o soluţie pentru a implanta la om rezultatele cercetărilor din laborator, în absenţa vascularizaţiei nutritive. Unele grupuri de cercetare, cum este şi cel pe care îl conduc, şi-au propus să găsească o cale de mijloc pentru a profita de capacitatea naturală de vindecare şi a ajuta procesele naturale prin culturi celulare, biomateriale şi altele. Noi am început prin a crea o buclă arteriovenoasă, întâi la animale mici, apoi la cele mari, în cele din urmă la om. Acesta este punctul de plecare pentru orice nou ţesut care se formează în organism.

 

   – Cu alte cuvinte, aţi început de la coadă la cap, comparativ cu încercările realizate de alte echipe.
   – Da, în loc să creştem un organ în laborator şi apoi să încercăm să-l vascularizăm, am procedat invers. Am încercat întâi să vascularizăm zona respectivă, apoi am pus celulele – pe un biomaterial sau într-un spaţiu închis şi am creat astfel un nou ţesut, vascularizat. Apoi, prin microchirurgie, l-am putut prelua şi reimplanta în altă parte. Cel puţin aceasta a fost ideea. Am obţinut rezultate bune la rozătoare şi, înainte de a trece la om, am făcut multe experimente la oi. În fine, ajungem astfel la primii doi pacienţi, la care am intervenit în urmă cu cinci ani şi jumătate, respectiv trei ani şi jumătate, două femei. Prima avusese numeroase intervenţii microchirurgicale şi nu era în cea mai bună formă, lipsindu-i o porţiune importantă a tibiei, aproximativ jumătate din os. Pentru a evita o nouă intervenţie mutilantă, i-am oferit posibilitatea de a încerca noua noastră metodă, cu bucla arteriovenoasă, aspirat din măduva hematogenă, clei biologic de fibrină şi o meşă aloplastică la exterior, metodă care dăduse rezultate la şoareci. Trebuie spus că un astfel de tratament nu ridică probleme deosebite, nu este vorba de vreun defect major în zona donatoare. Recoltăm doar o venă superficială, de la nivelul membrelor. Cazul de care vorbim s-a recuperat complet, pacienta nu mai are niciun simptom, practică schiul nautic şi au trecut deja aproape şase ani. Al doilea caz a fost cel al unei tinere cu osteomielită radială cu aspect pseudotumoral, cu un defect important al radiusului. Tratamentul indicat în astfel de cazuri constă, în mod normal, în recoltarea unei grefe osoase vasculare de la nivelul pelvisului. Pacienta ne-a întrebat însă dacă nu putem găsi o cale de a evita efectele secundare de la nivelul sitului donor, astfel că i-am oferit posibilitatea regenerării osoase prin metoda pusă la punct de noi. Tratamentul a dus la reconstrucţia osoasă completă şi pacienta a avut o evoluţie foarte bună, au trecut deja trei ani şi jumătate. Şi asta în pofida faptului că o parte a articulaţiei fusese iremediabil afectată.

 

Din laborator în clinică

 

   – Nu puteaţi găsi o cale de a proteza articulaţia?
   – Dar nu era nevoie, în absenţa simptomelor şi în condiţiile în care mobilitatea articulară nu este afectată. Poate că va dezvolta probleme articulare mai târziu, în cursul vieţii, rămâne de văzut. Nu putem înlocui articulaţia distală a radiusului altfel decât prin protezare, dar  Unul din cei doi pacienţi trataţi prin regenerare osoasă la clinica din Erlangen avea un defect osos la capătul distal al radiusului. Stânga: IRM preoperator de antebraţ evidenţiind formaţiuni chistice la nivelul radiusului distal. Dreapta: CT realizat la 14 luni postoperator, demonstrând vindecarea completă a defectului osos de la nivelul radiusului distal (reconstrucţie coronală)intervenţia nu este recomandată la vârsta de 20 de ani. Pacienta a evoluat foarte bine, bucla arteriovenoasă este încă funcţională, osul arată bine pe radiografie, nu există niciun simptom. Astfel, după cinci ani şi jumătate, respectiv după trei ani şi jumătate, ne-am spus că putem, în sfârşit, să publicăm rezultatele. Am vrut să ne asigurăm că nu este vorba de un succes pe termen scurt. Metoda dezvoltată de noi are în spate ani de cercetări de bioinginerie tisulară şi medicină regenerativă. Este finalitatea clinică a studiilor de laborator pe care le-am desfăşurat. Interesant este că, la începutul anilor ’90, nu ne-am fi aşteptat să dezvoltăm o astfel de metodă. Pe atunci credeam că vom putea reuşi, în laborator, plecând de la câteva celule ale pacientului, să cultivăm osul şi să îl transplantăm înapoi pacientului, principiu care nu a fost niciodată reuşit în practică.

 

   – Ce fel de defecte osoase aţi reparat în cele două cazuri? Exista continuitate osoasă?
   – În cazul tibiei, fuseseră pierdute două treimi din os în zona medială, dar s-a păstrat continuitatea osoasă pe o parte.

 

   – Periostul rămas era normal?
   – Puţin probabil, dat fiind că vorbim de un os tratat timp de 10–12 ani prin numeroase operaţii, pe care s-a grevat apoi infecţia. La noi a venit cu osteomielită. N-aş putea să spun că ar mai fi rămas ceva din periost. Însă atunci când a venit în clinica noastră, trecuseră doi ani de la ultima intervenţie suferită, cu aplicarea unui lambou liber, iar ţesutul moale era complet vindecat. Dacă era suficient, atunci periostul propriu ar fi vindecat defectul osos, lucru care nu s-a întâmplat.
 
   – Vă întreb pentru a înţelege cât din osul rămas era încă viabil.
   – Exista un rest osos, în zona în care am intervenit noi, dar acesta nu a evoluat în niciun fel în anii anteriori tratamentului regenerativ. După ce am instalat bucla arteriovenoasă, cu aspiratul medular, cu mici fragmente osoase şi cu fibrină, osul a crescut. Pentru a vă răspunde, nu pot exclude complet vreun eventual rol al periostului restant.

 

   – Dar fragmentul de os regenerat s-a integrat cu restul osului?
   – Evident, şi arată foarte bine la IRM, CT sau radiografie.

 

Tendinţa de ramificare a vasului

 

   – În osul respectiv există acum două vascularizaţii separate? Avem vascularizaţia originală şi, separat, bucla arteriovenoasă?
   – Nu sunt sigur. Am observat, la a doua pacientă, că fluxul sanguin prin bucla creată de noi scade tot mai mult pe măsură ce se regenerează osul. Iniţial, bucla este asemenea unei fistule, cu un flux puternic. De-a lungul anilor, lumenul vasului scade. Ni s-a întâmplatBucla arteriovenoasă este încă patentă la 14 luni postoperator, iar defectul osos radial este complet vindecat, după cum se poate observa la angio-RM (stânga: vedere palmară; dreapta: vedere dorsală) chiar, la doi ani după tratamentul celui de-al doilea caz, ca radiologul să ne spună că bucla ar fi fost ocluzată. Astfel că a trebuit să investigăm patenţa vasului, prin ultrasonografie duplex, radiologic şi la CT, şi am observat că, deşi în unele locuri lumenul era foarte mic, patenţa vasului s-a păstrat. Pe măsură ce osul se dezvoltă, fiziologic vorbind nu mai este necesar vasul cu lumen mare, iar reacţia naturală este aceea de reducere a lumenului. La prima pacientă, bucla arteriovenoasă chiar nu mai este vizibilă ecografic şi cred că s-a ocluzat. Pentru a fi siguri, ar trebui să facem o angiografie, dar investigaţia nu ar avea decât un scop ştiinţific şi ar supune pacienta unor riscuri inutile – iradiere, substanţă de contrast. Nu este etic să facem asta doar de dragul ştiinţei, fără vreun beneficiu pentru pacient. Eu unul mi-aş dori să ştiu ce şi cum, desigur. Cred totuşi că vasul este ocluzat.

 

   – Cum a evoluat bucla vasculară nou creată? Aţi observat apariţia unor ramuri vasculare noi?
   – Experienţa noastră este limitată la om, dar am realizat aproximativ 1.500 de bucle arteriovenoase la animal şi am demonstrat şi publicat rezultatele noastre. La introducerea unui graft venos ca buclă arteriovenoasă, la capătul unde se face anastomoza venoasă se dezvoltă ramuri numeroase, în toate direcţiile. Am discutat cu mulţi chirurgi cardiovasculari, cardiologi şi biologi. Nu ştim sigur mecanismul, dar se pare că la capătul cu presiunea mai scăzută apare tendinţa de ramificare a vasului. Situaţia este însă diferită de aceea în care chirurgul cardiac face revascularizare cardiacă, bypassul este arterioarterial şi presiunea este ridicată. Acelaşi lucru se întâmplă atunci când implantăm nu o buclă arteriovenoasă, ci un pachet cu arteră şi venă, cu tot cu legătura vasculară dintre ele. Chiar dacă e mai uşor chirurgical, efectul pentru regenerarea tisulară este nul.

 

Ai nevoie de abilităţi chirurgicale deosebite

 

   – Practic, metoda dumneavoastră se bazează pe un şunt arteriovenos.
   – Într-adevăr. Şi astfel, în zona venoasă a şuntului, unde presiunea circulatorie este mai mică, se produce ramificarea vasului. Ceva se întâmplă, fiziologic vorbind, la capătul venos al buclei. Acestea sunt observaţii făcute din experienţa noastră pe animale.

 

   – Ramificarea observată are legătură cu factorii de creştere endotelială?
   – Am încercat să adăugăm VEGF, pentru a vedea efectul factorilor de creştere, dar în acele cazuri procesul este atât de rapid încât vasul se ocluzează. Cu siguranţă că se produce angiogeneză, în modelul nostru de buclă arteriovenoasă, dar nu este deloc uşor de controlat acest proces. Modelul nostru este util şi pentru studiul tumorilor maligne, unde procesul de angiogeneză este foarte important. Aceasta este o altă direcţie de cercetare pe care o urmăm, alături de bioingineria tisulară şi medicina regenerativă. Problema, dacă vreţi, este că studiile le facem pe animale mici, vorbim de diametre vasculare de 0,6–0,8 mm. Pentru asta ai nevoie de un microscop operator foarte bun, dar şi de abilităţi chirurgicale deosebite. Nu este imposibil de realizat sau de învăţat. Însă, dacă nu ai un background solid de microchirurgie reconstructivă, nu ai cum să faci astfel de studii. Cercetătorii fac, în experienţele pe animale, suturi doar pe vasele mari: aorta, vena cavă, însă acestea sunt mult mai mari. Modelul nostru este deci dificil de studiat şi sunt puţine grupuri capabile de aceste cercetări. În centrul pe care îl conduc, am o echipă foarte bine pregătită şi vin tineri din toată lumea să înveţe de la noi. Este un amestec de experimente chirurgicale şi cercetare fundamentală, biologie celulară şi moleculară. Cele două cazuri tratate prin metoda noastră sunt tocmai exemplul de aplicare la pacient a metodelor dezvoltate în laborator. Şi astfel ajungem la întrebarea pusă iniţial. Am preferat să aşteptăm, deoarece se obişnuieşte, în bioingineria tisulară, să se facă mult zgomot pentru nimic. Ţin minte de vâlva creată, în tot felul de reviste, atunci când grupul din care făceam mai demult parte a dat publicităţii crearea unei urechi. După ce ştirea a fost una importantă în Germania şi în lume, nu s-a mai auzit nimic. Motivul? La trei săptămâni după implant, nu a mai rămas nimic din ea.

 

Nu putem creşte un deget în laborator

 

– Un studiu similar3, cu implantare nazală de cartilaj, a fost publicat de curând în Lancet.
– Autorul principal al acelui studiu, profesorul Ivan Martin, mi-a fost coleg. Abordarea lor a fost foarte inteligentă.

 

– S-au grăbit cu publicarea rezultatelor?
– Rinoplastia este mai uşor de efectuat, deoarece cartilajul poate fi modelat. Dar nu a fost un tratament efectuat într-o singură etapă. Vom vedea ce se întâmplă. Pentru comunitatea bioingineriei tisulare însă, este foarte bine că au putut publica rezultatele. Lucrurile au intrat într-un con de umbră, după valul iniţial de entuziasm, de la începutul anilor ’90. Ţin minte că Bob Langer, de la MIT, şi Joseph Vacanti, de la Harvard, au publicat în Science, în 1993, un articol4 în care scriau că în doar zece ani vom fi capabili să creştem în laborator un braţ complet. Zece ani! Au trecut încă zece ani, pe lângă previziunea lor iniţială şi, desigur, nu suntem capabili nici să creştem un deget. Nu se poate. Eu sunt însă optimist, deoarece în toţi aceşti ani am învăţat din experimente şi din culturile de celule cum interacţionează ţesuturile. Structurile tisulare tridimensionale sunt însă foarte complexe şi deocamdată imposibil de reprodus in vitro. S-a spus, de pildă, că ar fi un mare succes în chirurgia cardiacă, unde inima naturală este decelularizată şi apoi repopulată cu celule; metoda are succes pentru înlocuirea valvei mitrale, de pildă. Dar suportul natural este întotdeauna mai bun decât orice am produce noi.

 

– Evident.
– Spuneţi că e evident, dar din punctul de vedere al ingineriei tisulare nu ar trebui să fie astfel. Oricât se încearcă reproducerea unui suport tisular, rămâne de fiecare dată un mic detaliu miraculos prin care natura este superioară. Originalul e întotdeauna cel mai bun. Să vă dau un exemplu: în cazul unei suprafeţe, ştim că mărimea porilor este foarte importantă pentru popularea şi proliferarea celulară. Dacă porii sunt prea largi, celulele nu vor prolifera; dacă porii sunt prea mici, atunci celulele nu vor ajunge să populeze respectiva matrice. Există o dimensiune optimă a porilor. Dar sunt şi alţi factori din micromediu, pe care nu îi cunoaştem şi înţelegem suficient de bine.

 

– Sunt şi factorii de creştere, citokinele etc.
– Cu siguranţă, dar până acolo sunt şi lucruri mai elementare, precum structurile fizice aparent simple, pe care nu le putem reproduce fidel. Cred că trebuie să ne folosim, în bioingineria tisulară, de aportul naturii. Lecţia cea mai importantă este că trebuie să ajungem să putem controla mecanismele reparatorii.

 

Structură & funcţie

 

   – Revenind la metoda pe care aţi dezvoltat-o, ea este acum disponibilă în clinică?
   – Acesta este şi motivul pentru care am aşteptat atât înainte de a publica rezultatele. Nu e suficient să creezi os, noua structură trebuie să fie şi stabilă. Nu e suficient să arate ca un os, trebuie să şi funcţioneze ca un os. De la cele două cazuri ştim acum că metoda noastră este funcţională şi o putem aplica mai departe altor pacienţi.

 

 – Dacă un pacient vine la clinica din Erlangen, în cazul în care există indicaţia, puteţi aplica această metodă de regenerare osoasă?
– Îi putem oferi şi această opţiune terapeutică, desigur.

 

– E nevoie de vreo aprobare specială? Sunt precauţii etice de care trebuie să ţinem cont?
– Cele două cazuri au fost, într-adevăr, studii clinice terapeutice indivi­dualizate. Dar cum niciunul din gesturile terapeutice ale acestei metode nu este extrem de nou, cu excepţia combinaţiei şi a succesiunii etapelor, nu cred că poate fi cerută o aprobare specială sau că metoda ar putea fi brevetată.

Pregătirea reconstrucţiei osoase la un pacient cu defect al radiusului distal. După crearea defectului osos (A), complexul de regenerare osoasă (B) a fost compus din matricea de fosfat tricalcic/hidroxiapatită (+), concentratul de fibrină (#) şi aspiratul de măduvă osoasă hematogenă din creasta iliacă (&). Complexul este străbătut de o buclă arteriovenoasă creată dintr-un graft venos (*) recoltat de la nivelul antebraţului, interpus între artera radială (pe faţa volară) şi vena cefalică (C) 

– Metoda poate fi realizată oriunde în lume, cu aceleaşi rezultate?
– Sper că da. Fistula arterio­venoasă e uşor de făcut; la fel, recol­tarea aspiratului medular se face de câteva zeci de ani. Fibrina este şi ea folosită de mult timp, ca şi hidroxi­apatita. Practic, fiecare pas în parte este acceptat terapeutic la om. Meritul nostru este de a fi combinat aceşti paşi.
 
 
 

Pe o pânză de păianjen

 

– O problemă a medicinii regene­rative este refacerea traiectelor nervoase. Există progrese în acest sens?
   – A existat, în urmă cu mai mulţi ani, o discuţie asupra posibilităţii de a utiliza conducte din poliglicol şi alte substanţe.

 

   – Şi grafenele au fost privite ca o posibilă soluţie.
   – Da. Însă rezultatele sunt problematice atunci când porţiunea de nerv ce trebuie regenerată este mai mare de unul sau doi centimetri. Şi apoi, în clinică, s-a dovedit că utilizarea de vene recoltate de la pacient dă rezultate mai bune decât conductele artificiale. Studiile din ultimul deceniu indică firul din pânza de păianjen ca material foarte bun în acest scop. Problema este că firul de păianjen nu poate fi standardizat, este un produs natural. Am colaborat însă cu cercetători de la Universitatea din Bayreuth; ei au reuşit să sintetizeze un material identic firului de păianjen. Dat fiind că produsul este standardizat, ar putea conduce, în viitor, la perfecţionarea unei metode de regenerare a nervului.

 

   – Dar există rezultate?
   – Nu. La şobolan, da, cu fir natural de păianjen, sunt grupuri care au obţinut rezultate. Dar nu există încă nicio aplicaţie clinică.

 

   – Protezele bionice au progresat foarte mult în anii din urmă. Există posibilitatea de a integra protezele bionice şi ingineria tisulară, astfel încât rezultatele să fie mai bune?
   – Acesta este chiar un subdomeniu separat al bioingineriei tisulare. Cele mai avansate cercetări sunt în protezarea oculară. S-a încercat obţinerea unor cipuri, pe care se cultivă celule; acestea conduc electricitatea şi practic au rolul de senzori. Cipurile pot fi apoi implantate. Speranţa este ca astfel de dispozitive să permită măcar percepţia luminoasă în alb şi negru. Un grup american a reuşit, după 30 de ani de cercetări pe primate, să dezvolte cipuri care pot fi implantate intracerebral. Informaţia colectată de cip este apoi transmisă unui computer şi mai departe se poate transforma în comenzi către un dispozitiv robotic. Rezultatele acestea sunt de anul trecut.

 

Politica ştiinţei vs. politica publicaţiilor ştiinţifice

 

   – O căutare în PubMed arată că numai anul acesta – şi suntem de-abia în mai – aţi publicat deja cel puţin douăzeci de articole. De unde această prolificitate?
   – Majoritatea lucrărilor se întind pe mai mulţi ani. Întâmplarea face ca anul acesta – de fapt, anul trecut – să se fi împlinit zece ani de când conduc clinica de chirurgie plastică şi chirurgia mâinii din Erlangen şi am realizat mai multe studii retrospective cu rezultatele clinice şi cercetările din această perioadă. Sunt foarte bucuros că am această serie majoră de publicaţii şi trebuie spus că toate sunt interconectate, chiar dacă subiectele pot părea diverse. Am publicat, de pildă, împreună cu chirurgii generalişti, experienţa noastră în reconstrucţia pelviană după exenteraţia totală pentru patologie oncologică5; mai sunt doar alte două-trei centre în lume cu o experienţă similară. Alte cercetări comunicate sunt realizate împreună cu chirurgii vasculari6–9: bucle arteriovenoase la om, unde avem, probabil, cea mai bogată experienţă din lume. Lucrurile puse ca la cap exprimă, de fapt, o activitate de un deceniu, chiar dacă ar putea părea că sunt multe articole apărute într-un interval scurt de timp.

 

   – Cum vă alegeţi revistele în care publicaţi?
   – Încercăm, în primul rând, să publicăm în acele reviste care au o comunitate de cititori interesată de subiectul nostru.

 

   – Aţi încercat să publicaţi în reviste ca Nature sau Science? Mă refer la articolul cu cele două cazuri de regenerare osoasă.
   – De obicei nu, însă am încercat, de data aceasta, să publicăm acolo rezultatele pe termen lung. Am crezut că ar merita să apară acolo, uitându-ne şi la ceea ce s-a publicat, de pildă, în Lancet. Le-am trimis, dar răspunsul lor a fost că nu sunt interesaţi. Am fost refuzaţi de Nature, New England Journal of Medicine, Journal of the American Medical Association.

 

   – Are legătură cu faptul că rezultatele sunt obţinute în Europa şi nu în Statele Unite?
   – Da. Poate. Nu ştiu. Dar politicile editoriale sunt un subiect în sine. Cred că sunt foarte multe cercetări de valoare publicate în alte reviste decât cele câteva faimoase. Lucrurile sunt însă prea puţin riguroase. Un prieten de la Stanford, de exemplu, a dezvoltat o metodă de lipire a unei microanastomoze. A trimis articolul la revista Nature, dar răspunsul primit a fost că studiul este mult prea specific, prea chirurgical. El însă le-a răspuns, atrăgându-le atenţia că prima anastomoză vasculară, realizată de Alexis Carrel în 1904, a fost baza pentru transplantul de organe de astăzi. Nu este un subiect atât de specific, impactul poate fi unul general. Şi apoi i-au acceptat lucrarea. Nu e uşor, dacă eşti chirurg plastician, să publici în revistele cele mai bine cotate. Sunt însă foarte mândru de faptul că am publicat în Journal of Cellular and Mollecular Medicine. Dacă vedeţi ce se publică în această revistă, sunt numai articole cu un nivel ştiinţific foarte ridicat, cu o comunitate valoroasă de cititori.

 

 

Notă autor:

1. Harzing AW. Publish or Perish. www.harzing.com/pop.htm

2. Horch RE, Beier JP, Kneser U, Arkudas A. Successful human long-term application of in situ bone tissue engineering. J Cell Mol Med. 2014 May 6

3. Fulco I, Miot S, Haug MD, Barbero A, Wixmerten A, Feliciano S, Wolf F, Jundt G, Marsano A,
Farhadi J, Heberer M, Jakob M, Schaefer DJ, Martin I. Engineered autologous cartilage tissue for nasal reconstruction after tumour resection: an observational first-in-human trial. Lancet. 2014 Apr 9

4. Langer R, Vacanti JP. Tissue engineering. Science. 1993 May 14;260(5110):920-6

5. Horch RE, Hohenberger W, Eweida A, Kneser U, Weber K, Arkudas A, Merkel S, Göhl J, Beier JP.
A hundred patients with vertical rectus abdominis myocutaneous (VRAM) flap for pelvic reconstruction after total pelvic exenteration. Int J Colorectal Dis. 2014 Apr 22

6. Horch RE, Lang W, Meyer A, Schmitz M. Distal pedal bypasses combined with free microsurgical flaps in chronic limb ischaemia for problematic wounds. Int Wound J. 2014 May 2

7. Taeger CD, Arkudas A, Beier JP, Horch RE. Emergency arterio-venous loop for free-flap defect reconstruction of the lower thigh with a post-irradiated and heavily infected wound.
Int Wound J. 2014 Apr 14

8. Horch RE, Lang W, Arkudas A, Taeger C, Kneser U, Schmitz M, Beier JP. Nutrient free flaps with vascular bypasses for extremity salvage in patients with chronic limb ischemia. J Cardiovasc Surg (Torino). 2014 Apr;55(2 Suppl 1):265-72

9. Kneser U, Beier JP, Schmitz M, Arkudas A, Dragu A, Schmidt VJ, Kremer T, Horch RE. Zonal perfusion patterns in pedicled free-style perforator flaps. J Plast Reconstr Aesthet Surg. 2014 Jan;67(1):e9-17

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe