Newsflash
Internaționale

Recuperarea funcţiei motorii prin stimularea nervului vag

de Dr. Diana Andronache - sept. 3 2021
Recuperarea funcţiei motorii prin stimularea nervului vag

Administraţia pentru Controlul Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA) a aprobat primul dispozitiv de stimulare vagală menit să amelioreze deficitele motorii ale membrelor superioare, moderate până la severe, apărute în urma unui accident vascular cerebral ischemic.

Poza 2_2Sistemul Vivistim (MicroTransponder) este un dispozitiv implantabil care oferă o abordare inovativă: stimularea nervului vag este efectuată în asociere cu exerciţiile de reabilitare. În acest fel, le oferă beneficii suplimentare pacienţilor care și-au pierdut mobilitatea braţelor și a mâinilor, prin refacerea și consolidarea circuitelor motorii asociate mișcării fizice.

Practic, de fiecare dată când nervul vag este stimulat, se transmite un semnal către creier, ceea ce declanșează eliberarea neurotransmiţătorilor, inclusiv în cortexul motor, permiţând astfel funcţiei de neuroplasticitate să recupereze funcţia motorie. Creierul învaţă din nou comenzile care le permit mușchilor să îndeplinească sarcini specifice, iar în timp, pacientul își poate redobândi funcţia membrelor superioare.

Profilul de siguranţă și de eficacitate al dispozitivului a fost demonstrat într-un studiu de fază 3, placebo controlat, în care au fost incluși 108 pacienţi cu deficite motorii ale membrelor superioare rezultate în urma unui accident vascular cerebral ischemic. Potrivit rezultatelor publicate anul trecut, în grupul pacienţilor care au primit stimulare VNS a fost obţinută o îmbunătăţire medie a scorului FMAUE (Fugl-Meyer Assesment for Upper Extremity) de 5 puncte, comparativ cu grupul placebo (2,5 puncte). La 90 de zile, dintre pacienţii incluși în grupul de stimulare activă, 47,2% au avut documentată o îmbunătăţire a scorului FMA-UE de cel puţin 6 puncte, comparativ cu 23,6% în grupul placebo.


Notă autor:

1. https://www.medscape.com/viewarticle/957415
2. https://microtransponder.com/en-gb/stroke/physicians/stroke-technology

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe