Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Recuperarea funcţiei motorii prin stimularea nervului vag

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 3 septembrie 2021

Administraţia pentru Controlul Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA) a aprobat primul dispozitiv de stimulare vagală menit să amelioreze deficitele motorii ale membrelor superioare, moderate până la severe, apărute în urma unui accident vascular cerebral ischemic.

Poza 2_2Sistemul Vivistim (MicroTransponder) este un dispozitiv implantabil care oferă o abordare inovativă: stimularea nervului vag este efectuată în asociere cu exerciţiile de reabilitare. În acest fel, le oferă beneficii suplimentare pacienţilor care și-au pierdut mobilitatea braţelor și a mâinilor, prin refacerea și consolidarea circuitelor motorii asociate mișcării fizice.

Practic, de fiecare dată când nervul vag este stimulat, se transmite un semnal către creier, ceea ce declanșează eliberarea neurotransmiţătorilor, inclusiv în cortexul motor, permiţând astfel funcţiei de neuroplasticitate să recupereze funcţia motorie. Creierul învaţă din nou comenzile care le permit mușchilor să îndeplinească sarcini specifice, iar în timp, pacientul își poate redobândi funcţia membrelor superioare.

Profilul de siguranţă și de eficacitate al dispozitivului a fost demonstrat într-un studiu de fază 3, placebo controlat, în care au fost incluși 108 pacienţi cu deficite motorii ale membrelor superioare rezultate în urma unui accident vascular cerebral ischemic. Potrivit rezultatelor publicate anul trecut, în grupul pacienţilor care au primit stimulare VNS a fost obţinută o îmbunătăţire medie a scorului FMAUE (Fugl-Meyer Assesment for Upper Extremity) de 5 puncte, comparativ cu grupul placebo (2,5 puncte). La 90 de zile, dintre pacienţii incluși în grupul de stimulare activă, 47,2% au avut documentată o îmbunătăţire a scorului FMA-UE de cel puţin 6 puncte, comparativ cu 23,6% în grupul placebo.

1. https://www.medscape.com/viewarticle/957415
2. https://microtransponder.com/en-gb/stroke/physicians/stroke-technology

Etichete: stimulare nerv vag dispozitiv de stimulare vagală

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.