Newsflash
Știri

Reformă, fraudă şi defăimare în lumea medicală. Dar nu în cea din România

de M. V. A. - iul. 11 2013
Reformă, fraudă şi defăimare în lumea medicală. Dar nu în cea din România
   „Supravieţuire în faţa nesiguranţei“ a fost numele unei conferinţe desfăşurate la sfârşitul lunii mai la Atena. Subiectul principal: viitorul sistemului medical din Grecia. Obligat de tăierile bugetare drastice, guvernul elen a anunţat iniţierea unui plan de reformă prin care costurile cu sănătatea vor fi reduse, dar accesul la servicii medicale de calitate va fi păstrat. La conferinţă au participat toţi actorii-cheie din sistem, planul de reformă urmând să includă experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ai Ministerului German al Sănătăţii, asistenţa tehnică urmând a fi finanţată prin programe ale Comisiei Europene, FMI şi Băncii Centrale Europene. Andreas Lykourentzos, ministrul grec al sănătăţii, a promis implementarea rapidă a măsurilor de reformă. Ceva mai la nord, la nord de Dunăre, românii privesc spre greci cu nostalgia bătrânului care zâmbeşte în faţa idealismului mai tânărului său coleg.
   Peste 15 jandarmi au percheziţionat uzina de ambalaj a diureticelor din laboratorul TEVA din Sens, locul de ambalare a celebrului Furosemid. Furosemidul a fost retras de pe piaţa franceză în urma semnalării unei serii de decese şi a mai multor reclamaţii depuse la Agenţia Naţională pentru Securitatea Medicamentului. Acuzaţiile susţin că anumite ambalaje inscripţionate Furosemid Teva, 40 mg, conţineau de fapt un somnifer, Zopiclone, eroarea fiind responsabilă de moartea a patru pacienţi pentru care au fost deschise anchete de parchetul din Toulon. Deocamdată nu a putut fi demonstrată o legătură directă între aceste decese şi administrarea medicamentului. Profesorul Jean-Louis Montastruc, de la catedra de farmacologie a Facultăţii de Medicină din Toulouse, a declarat pentru Le Monde că „retragerea Furosemidului este o măsură excepţională, atât prin amploarea ei, cât şi prin impact. Ce este extraordinar în cazul Furosemidului Teva 40 mg nu este faptul că toxicitatea medicamentului este cauza retragerii, ci pierderea efectului terapeutic. Pacienţii ar fi murit pentru că nu şi-au luat medicamentul prescris, ci un somnifer. Dar deocamdată nu ştim dacă este vorba de o eroare tehnică, o eroare umană sau un act rău-intenţionat“.
    Statele Unite ale Americii rămân ţara în care media are rolul important al unui câine de pază, nu al unui căţel de companie. Un raport publicat în mai 2013, în Washington Post, de celebrul grup de jurnalişti de investigaţie de la ProPublica a descoperit că mai multor pacienţi americani li s-au prescris în cantităţi mari medicamente cu potenţial adictiv sau cu efecte adverse serioase. Sesizat de articolul ProPublica, inspectorul general al Departamentului de Sănătate din Statele Unite a constatat că peste 700 de medici au prescris medicaţie pentru bătrâni în cantităţi chestionabile şi potenţial dăunătoare. Raportul inspectorului general a studiat reţetele din 87.000 de cabinete de medicină de familie şi medicină internă în anul 2009. Aceste reţete însumează jumătate din prescripţiile totale în programul Medicare – 2009. De exemplu, 24 de medici au scris mai mult de 400 de reţete pentru un singur pacient, în condiţiile în care media este de 13 reţete per pacient. În cazul unui medic din California, Medicare a plătit 9,7 milioane de dolari doar pentru reţetele prescrise de acesta. În total, reţetele celor 700 de medici identificaţi au costat Medicare 352 milioane de dolari. Aceasta, spune raportul, „poate indica faptul că un medic prescrie medicamente care nu sunt necesare şi pentru care obţine foloase necuvenite“. Programul Medicare a fost acuzat în mai multe rânduri de inexactităţi şi de lipsa unor responsabili care să poată fi traşi la răspundere pentru neregulile constatate.
   Suedia este o ţară în care mai toţi medicii lucrează direct pentru guvern, dar asemănările cu sistemul medical românesc sunt doar aparente. În fiecare an, sistemul medical suedez cheltuie pentru un pacient mai puţin de 4.000 de dolari, şi înregistrează printre cei mai buni indicatori de sănătate din lume la mai toate capitolele. Obezitatea, generatoare a unei multiple patologii, este foarte rar întâlnită datorită stilului activ de viaţă, iar inechităţile între venituri sunt printre cele mai reduse din Uniunea Europeană. Sistemul medical suedez este concentrat în jurul unui număr scăzut de spitale de dimensiuni mari şi foarte mari. Avantajul de eficienţă economică în astfel de spitale este că aparatura şi sălile de operaţie sunt folosite constant. În acelaşi timp, lucrând în spitale mari cu un aflux considerabil de pacienţi, echipele chirurgicale de aici au mai multă experienţă decât cele dintr-o clinică mică. Medicamentele şi tratamentele sunt compensate în sistemul suedez doar pe baza unor dovezi de cost-eficienţă, iar medicii beneficiază de salarii fixe, dar consistente. Pare a fi perfecţiunea întruchipată, nu-i aşa? Există însă şi un defect notabil: listele de aşteptare pentru pacienţii care nu reprezintă o urgenţă. Dar cam atât…
   Ministrul britanic al sănătăţii (secretarul pentru sănătate, în formulare locală), Jeremy Hunt, a intrat într-o mare încurcătură: este în război cu una dintre cele mai importante organizaţii medicale profesionale, British Medical Association. Delegaţii BMA au votat o moţiune de neîncredere în Jeremy Hunt, după ce acesta a „denigrat sistemul medical naţional (NHS)“ şi a criticat drastic personalul medical. Autorul moţiunii, dr. Jacky Davis, a afirmat că ministrul este „liderul noului joc politic de învinovăţire a personalului medical pentru haosul predictibil rezultat din tăierile bugetare şi reformele operate de guvernul său“. Şi predecesorul lui Hunt, Andrew Lansley, a fost penalizat anul trecut printr-o moţiune de neîncredere similară adoptată de BMA. Sistemul medical englez este obligat să realizeze economii de 20 miliarde de lire pe o perioadă de mai mulţi ani prin eficientizarea costurilor şi reduceri de personal. „Guvernul poate numi această strategie ca fiind un program de eficientizare. Eu l-aş numi o tăiere a resurselor până ce vom ajunge la piele şi os“, a declarat Mark Porter, preşedintele BMA, organizaţie care reprezintă 150.000 dintre cei peste 200.000 de medici britanici. Jeremy Hunt nu a răspuns acestor acuze, dar cu doar câteva zile mai devreme el declarase că 3.000 de pacienţi mor în fiecare an din cauza erorilor sistemului medical britanic: „NHS a eşuat de prea multe ori în zona vitală a siguranţei pacientului“. Declaraţiile lui Hunt se bazează pe statisticile efectuate de instituţia pe care o conduce. Premierul britanic David Cameron a solicitat un studiu similar lui Don Berwick, fostul consilier pe sănătate al preşedintelui american Barack Obama. Studiul va fi finalizat la începutul lunii august 2013.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe