Newsflash
Știri

Refugiații ucraineni stabiliți în Timișoara au nevoie de medici de familie

de Dorina Novac - feb. 10 2023
Refugiații ucraineni stabiliți în Timișoara au nevoie de medici de familie

Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei Municipiului Timişoara şi Asociaţia LOGS caută medici de familie vorbitori de limba rusă sau ucraineană pentru cei peste 1.000 de refugiaţi din Ucraina.

La aproape un an de la începerea războiului în țara vecină, ucrainenii au din ce în ce mai mult nevoie de servicii de integrare și acces la servicii medicale, în special pentru persoanele în varsta, copii sau persoanele cu probleme acute de sănătate, potrivit reprezentanților Asociației LOGS.

refugiati

„Pe lângă serviciile de consiliere socială, cursuri de limba română şi ajutor financiar, ajutorul pentru accesarea sistemului medical este una din cele mai importante părţi a muncii noastre, la LOGS, cu cei peste 1.000 de refugiaţi din Ucraina. Înscriem refugiaţii la medici de familie, îi ajutăm cu programările la controale de specialitate şi cumpărăm medicamente sau plătim analize medicale acolo unde nu există reţete compensate. Nevoia de medic de familie este tot mai acută, iar resursele noastre de a oferi traducere devin tot mai puţine”, a precizat Flavius Ilioni Loga.

Citește și: OMS a lansat un studiu despre obstacolele întâmpinate de refugiații ucraineni în România

Coordonatorul Serviciului Rezilienţă şi Mobilizare Comunitară de la Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) Timişoara, Angela Ciupa-Rad, a menționat că în România accesul la asistenţa medicală pentru cetăţenii ucraineni a fost reglementat anul trecut printr-o OUG nr. 15/27.02.2022, care include refugiaţii din Ucraina în categoria de populaţie care beneficiază de aceleaşi servicii medicale ca şi asiguraţii români, fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

„Având în vedere, însă, numărul mare de refugiaţi stabiliţi în Timişoara şi durata crescută de şedere, nevoia de medici de familie vorbitori de limba ucraineană, rusă sau engleză este din ce în ce mai mare”, a explicat Angela Ciupa-Rad.

Din datele Asociaţiei LOGS, doar 25% din numărul total de aproximativ de 1.000 de ucraineni prezenţi în Timişoara sunt înscrişi la un medic de familie, ceea ce îngreunează accesul la servicii medicale specializate, dar şi la consultaţii pentru nevoi medicale simple, cum ar fi răceli pentru minorii ucraineni sau vaccinare.

DAS Timişoara şi Asociaţia LOGS fac un apel la medicii de familie din municipiu, care vorbesc limba ucraineană, rusă sau engleză şi au disponibilitate de a înscrie pacienţii din Ucraina stabiliţi în Timişoara, să ia legătura cu reprezentanţii celor două entităţi sociale.

Toate serviciile medicale pentru refugiaţii din Ucraina sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate Timiş. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe