Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Regimul juridic al stupefiantelor şi psihotropelor din trusele de prim ajutor

Viața Medicală
Dr. Emanuela PINTEA joi, 23 iulie 2015
    Hotărârea Guvernului nr. 396 din 27 mai 2015 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1915/2006 reglementează faptul că, în vederea utilizării în industrie şi/sau în alimentaţie, în domeniul medical, ştiinţific sau tehnic ori pentru producerea de sămânţă, autorizarea plantelor ce conţin substanţe stupefiante şi psihotrope se realizează anual de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prin direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti.
    Pentru anul 2015, direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti au comunicat până la 30 iunie direcţiei de specialitate din cadrul MADR şi formaţiunii centrale de combatere a traficului şi consumului ilicit de droguri din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române situaţia centralizatoare a autorizaţiilor pentru cultivarea plantelor ce conţin substanţe stupefiante şi psihotrope, emise pentru anul în curs.
    Trusele de prim ajutor care conţin preparate stupefiante şi psihotrope pot fi deţinute de cabinetele medicale umane şi veterinare, alte unităţi sanitare umane, aeronave, nave şi ambulanţe. Preparatele stupefiante şi psihotrope care pot fi conţinute în trusele de prim ajutor (Norme metodologice din 2006 de aplicare a prevederilor Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope) sunt: alfentanil, fentanil, hidromorfona, morfina, remifentanil, sufentanil (tabelul II, Legea nr. 339/2005); clonazepam, diazepam, fenobarbital, midazolam, pentazocina (tabelul III, Legea nr. 339/2005).
    Controlul truselor de prim ajutor se efectuează de inspectorii farmacişti din Ministerul Sănătăţii.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.