Newsflash
Știri

Registru Naţional și ghid clinic pentru acromegalie

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - nov. 6 2020
Registru Naţional și ghid clinic pentru acromegalie

Prima zi a lunii noiembrie a fost dedicată acromegaliei, cu scopul de a crește gradul de conștientizare și de a sublinia importanţa identificării semnelor și simptomelor acestei boli cât mai precoce.

acromegaly_1Societatea Română de Endocrinologie (SRE) a organizat un webinar dedicat acromegaliei, cu prezentări ce au abordat aspecte epidemiologice, de diagnostic, tratament și monitorizare a pacienţilor diagnosticaţi cu această afecţiune.

Printre speakeri s-au numărat profesioniști din domeniul endocrinologiei. Prof. dr. Cristina Preda (Iași) a expus date epidemiologice referitoare la acromegalie în regiunea Moldovei. Clinica de Endocrinologie din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași deservește opt judeţe ale Moldovei, iar în 2019, acromegalia a reprezentat 10,13% din totalul internărilor.

Analizând prevalenţa pe judeţe, se pare că Botoșani, Iași și Vaslui înregistrează cele mai importante cifre. Au fost analizate date colectate de pe parcursul a șase ani, iar la nivel judeţean au fost înregistrate prevalenţe cuprinse între 1,75% și 3,5%, date similare cu cele din literatură.

Dr. Cristina Căpăţână și prof. dr. Cătălina Poiană (președinte SRE) au anunţat în cadrul webinarului înfiinţarea Registrului Naţional de Acromegalie din România, ce va fi funcţional în scurt timp.

Importanţa unui astfel de registru a fost explicată de dr. Cristina
Căpăţână, pentru clinicieni fiind foarte important să existe date despre cum sunt implementate în practica clinică protocoalele și care sunt rezultatele reale.

Acromegalia și COVID-19

Recomandările pentru managementul pacienţilor diagnosticaţi cu acromegalie, în contextul pandemiei de COVID-19, au fost trecute în revistă de prof. dr. Cătălina Poiană. La pacienţii cu acromegalie, pe prim-plan trebuie puse comorbidităţile și monitorizarea atentă a acestora.

Pentru pacienţii nou diagnosticaţi cu acromegalie cu tumori ce nu prezintă afectare vizuală, care să nu necesite intervenţie chirurgicală de urgenţă, se recomandă de primă intenţie terapia medicamentoasă până când situaţia epidemiologică se mai liniștește.

De asemenea, a fost publicat și un ghid clinic pentru monitorizarea pacienţilor cu acromegalie și a celor diagnosticaţi cu prolactinoame și aflaţi sub tratament medicamentos. De exemplu, pentru cei aflaţi în tratament cu analogi de somatostatină se recomandă
auto-administrarea la domiciliu a injecţiei.

Totodată, se recomandă și amânarea radioterapiei pentru șase luni, aceasta nefiind o urgenţă. Pentru pacienţii cu patologie hipofizară, diagnosticaţi cu COVID-19, trebuie evaluat atent un eventual deficit de cortizol și substituit precoce în evoluţia bolii, iar foarte important este controlul comorbidităţilor.

Chirurgia endonazală (microscopică/endoscopică) la acești pacienţi prezintă un risc ridicat de contaminare și se recomandă amânarea acesteia în cazurile care nu reprezintă o urgenţă. Pacienţii trebuie să fie informaţi despre toate situaţiile ce reprezintă o urgenţă.

Prof. dr. Cătălina Poiană a anunţat și priorităţile SRE: funcţionalitatea Registrului Naţional de Acromegalie, actualizarea protocolului naţional pentru acromegalie (aflat în prezent în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Sănătăţii) și implementarea chestionarelor de calitate a vieţii pentru pacienţii cu acromegalie, precum și finalizarea protocolului de tratament cu hormon de creștere la pacientul adult cu deficit sever.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe