Newsflash
Știri

Registru pentru pacienţii cu astm

de Cristina GHIOCA - mai 6 2022
Registru pentru pacienţii cu astm

Societatea Română de Pneumologie anunţă lansarea unui registru pentru pacienţii cu astm și cu astm sever din România.

RegistruGestionarea astmului în România are mai multe puncte nevralgice, a arătat prof. dr. Roxana Maria Nemeș, președinta Societăţii Române de Pneumologie (SRP), în cadrul unei dezbateri online organizate în contextul Zilei Mondiale a Astmului.

Printre acestea se numără accesul egal la diagnostic și tratament; comunicarea și educarea pacienţilor; utilizarea incorectă a dispozitivelor inhalatoare – peste 80% dintre pacienţii cu astm nu le folosesc corect, după cum a arătat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu – , dar și conștientizarea la nivelul publicului larg a faptului că astmul e o boală cronică.

Alte probleme importante sunt prezenţa astmului necontrolat la majoritatea pacienţilor și neaderenţa la tratamentul inhalator. Rezultatele unui studiu realizat de SRP pe 435 de pacienţi au arătat o nonaderenţă la tratamentele inhalatorii de 68%. Acest lucru se întâmplă pentru că cei mai mulţi pacienţi uită să își ia medicaţia, nu înţeleg boala, sau din motive financiare, se mai arată în cercetare.

Măsuri în sprijinul persoanelor afectate

Pentru a veni în sprijinul pacienţilor cu astm, SRP a anunţat mai multe măsuri. Una dintre ele este constituirea unui chestionar simplu, cu patru întrebări, disponibil pe site-ul societăţii, care determină dacă pacienţii au astm necontrolat.

Totodată, va fi lansat primul registru al pacienţilor cu astm și astm sever. Acesta vine ca o necesitate în vederea monitorizării acestor pacienţi și în ceea ce privește evaluarea corectă a diagnosticului, a arătat prof. dr. Roxana Maria Nemeș.

Registrul reprezintă și un instrument necesar în ceea ce privește trasabilitatea, accesul facil la istoricul pacienţilor, dar și pentru punerea la dispoziţie a unor date consolidate la nivel naţional, care vor ajuta la identificarea nevoilor persoanelor cu astm în practica medicală curentă.

În plus, SRP pune la dispoziţia pacienţilor platforma casapneumologilor.ro. Toate informaţiile de aici sunt validate de specialiști în patologii respiratorii.

Pe lângă materialele educative prezentate, utilizatorii au la dispoziţie alte două instrumente: harta pneumologilor români și aplicaţia Navigator. Cu ajutorul acestora, pacienţii pot găsi medicul potrivit pentru ei în orașul lor sau în cea mai apropiată localitate.

Citiți și: Vaccinarea pe tot parcursul vieţii, un deziderat în România

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe