Newsflash
Știri

Relaţia medic-pacient cu BII, în pandemie

de Florentina Ionescu - dec. 24 2020
Relaţia medic-pacient cu BII, în pandemie

Pacienţii cu boli inflamatorii intestinale se declară mulţumiţi de informaţiile primite în pandemie de la medicul curant, arată un studiu derulat recent.

Pandemia de COVID-19 a însemnat pentru persoanele cu boli inflamatorii intestinale (BII) nu doar temeri, ci și provocări, după cum arată o cercetare derulată de Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), în lunile noiembrie și decembrie a.c. Potrivit rezultatelor, 62% dintre pacienţii cu BII susţin că au primit de la medicul lor curant recomandări specifice în contextul epidemiologic actual. La studiu au răspuns 156 de pacienţi cu BII. Dintre aceștia, 28% au fost infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, majoritatea având forme ușoare, tratate la domiciliu, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Chiar dacă studiul s-a desfășurat în ultimele luni din an, perioada la care au făcut referire întrebările din cercetare a fost starea de alertă, mai precis mai-noiembrie a.c. Pe de o parte, 72% dintre pacienţi cu BII declară că au putut lua legătura cu ușurinţă cu medicul de familie, iar pe de altă parte, 17% au recunoscut că s-au confruntat cu dificultăţi, și 2% nu au putut lua deloc legătura cu acesta.

Telefonul personal al medicului, un aliat

În ceea ce privește relaţia cu medicul curant, 22% dintre participanţi au declarat că au luat legătura cu acesta cu dificultate, iar 8% afirmă că nu au reușit să îl contacteze, deși au încercat. Cel mai folosit mijloc de comunicare, arată cercetarea, a fost telefonul personal al doctorului (53%) sau e-mailul (28%), iar 21% dintre pacienţi au apelat la telefonul de la clinică sau de la spital.

„Este un moment de cumpănă în relaţia medic-pacient cu boală inflamatorie intestinală, de aceea este foarte important să avem în continuare grijă de pacienţii noștri. Pacienţii cu BII nu au risc mai mare de a face COVID-19 din cauza bolii inflamatorii, însă pandemia are alte riscuri și provocări”, a declarat prof. dr. Mircea Diculescu, președintele fondator al Clubului Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă. În plus, acesta a subliniat că este prioritar ca pacienţii cu BII să fie vaccinaţi anti-COVID, dacă li se va recomanda această măsură.

Principalele motive pentru care pacienţii cu BII au apelat la medical curant in perioada stării de alertă au fost:

  •  obţinerea reţetei,
  •  programare pentru administrarea tratamentului sau pentru consultaţie,
  •  alte aspecte și intrebări legate de boală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe