Newsflash
Știri

Renunţarea la fumat adaugă ani vieţii și viaţă anilor

de Dr. Alina SIMACHE - aug. 9 2019
Renunţarea la fumat adaugă ani vieţii și viaţă anilor

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat recent raportul „WHO report on the global tobacco epidemic, 2019”, care subliniază atât progresul înregistrat în lupta împotriva fumatului, cât și noi perspective de implementare a unor acţiuni suplimentare în acest sens.

VM 32, p.2 -1Cea de-a șaptea ediţie a raportului analizează eforturile depuse la nivel naţional pentru asigurarea aplicării celor mai eficiente măsuri de control al consumului de tutun stabilite de WHO Framework Convention on Tobacco Control (WHO FCTC). Una dintre aceste intervenţii este iniţiativa MPOWER, lansată în 2007, cu scopul de a promova implementarea acţiunilor guvernamentale în șase direcţii strategice pentru controlul consumului de tutun, în conformitate cu WHO FCTC. Principalele obiective ale planului MPOWER sunt: monitorizarea consumului de tutun și a metodelor profilactice; protejarea oamenilor de consecinţele fumatului; oferirea de sprijin pentru a renunţa la consumul de tutun; avertizarea oamenilor cu privire la pericolul consumului de tutun; interzicerea reclamelor, promovării și sponsorizărilor; creșterea taxelor aplicate tutunului.
„Renunţarea la consumul de tutun este unul dintre cele mai bune lucruri pe care oricine le poate face pentru propria sănătate. Pachetul MPOWER oferă guvernelor unelte practice pentru sprijinirea oamenilor în renunţarea la acest obicei, adăugând ani vieţii și viaţă anilor”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

VM 32, p.2 -2
Notă: Definirea integrală a acestor categorii este ilustrată in raportul OMS.
Fig. 1 – Strategia MPOWER de control al consumului de tutun și proporţia populaţiei globale care a beneficiat de acest plan în 2018

 

Peste un miliard de fumători în lume

De la ultimul raport al OMS cu privire la consumul de tutun, realizat în 2017, se remarcă progresul semnificativ înregistrat prin implementarea acţiunilor guvernamentale. Aproximativ cinci miliarde de persoane beneficiază de aplicarea normelor guvernamentale pentru controlul consumului de tutun, de patru ori mai mult decât cifrele înregistrate în urmă cu zece ani, conform statisticilor OMS. În plus, 36 de ţări au reușit să introducă una sau mai multe măsuri MPOWER la cel mai înalt nivel, peste jumătate din populaţia lumii beneficiind de avertismentele grafice aplicate pe pachetele de ţigări (fig. 1). Printre serviciile de combatere a consumului de tutun se numără și liniile telefonice speciale, intervenţiile prin intermediul telefonului mobil („mCessation”), consilierea oferită de furnizorii de îngrijiri primare de sănătate și terapiile de înlocuire a nicotinei.
OMS avertizează că, deși consumul de tutun a scăzut considerabil în ultimii ani, din cauza creșterii simultane a populaţiei, numărul total al consumatorilor rămâne crescut. Astfel, în prezent există aproximativ 1,1 miliarde de fumători, 80% dintre aceștia provenind din ţări cu nivel de dezvoltare scăzut sau mediu. În plus, deși au fost promovate intensiv la nivel internaţional, 59 de ţări încă nu au adoptat eficient politicile pentru controlul consumului de tutun recomandate de OMS, majoritatea acestor ţări având un nivel de dezvoltare scăzut sau mediu.

Reglementări mai eficiente pentru produsele alternative

Deși produsele de tip HTP („heated tobacco products”) sunt preferate în special de tineri, care consideră că acestea ar putea fi o alternativă sănătoasă a ţigărilor clasice, OMS precizează că ele produc emisii toxice similare celor din compoziţia fumului de ţigară, de aceea ar trebui să fie comercializate în conformitate cu legislaţia specifică produselor clasice care conţin tutun. Mai mult, având în vedere faptul că produsele de tip HTP sunt recent introduse pe piaţă, profilul de siguranţă al acestora rămâne insuficient cunoscut, fiind necesară realizarea unor studii independente pentru a evalua impactul asupra sănătăţii consumatorilor și a persoanelor din jurul acestora.

VM 32, p.2 -3
Fig. 2 – Efectele benefice ale renunţării la consumul de tutun

O altă variantă modernă a consumului de tutun este reprezentată de ţigările electronice sau ENDS („electronic nicotine delivery systems”). Și în acest caz, OMS susţine reglementarea cât mai eficientă a comercializării ENDS pentru a asigura protecţia consumatorilor împotriva potenţialelor efecte nocive. Având în vedere popularitatea semnificativă a produselor de acest tip în rândul tinerilor, OMS sugerează aplicarea unor interdicţii în promovare, precum limitarea adăugării anumitor arome atractive sau introducerea unor ambalaje simple care ar putea descuraja consumul.

Campanii cu interese tăinuite

Potrivit OMS, unul dintre cei mai mari producători de ţigări, Philip Morris International (PMI), încearcă să influenţeze politicile internaţionale de control, oferind consumatorilor de tutun diverse alternative pentru ţigările clasice. Una dintre campaniile ce contribuie la ilustrarea imaginii PMI ca partener responsabil în promovarea unui stil de viaţă sănătos este „Unsmoke”. Aceasta încurajează persoanele „care nu pot renunţa la ţigări” să „aleagă o alternativă mai bună”, cu obiectivul principal de a „înlocui ţigările cu produsele smoke-free pe care le dezvoltăm și comercializăm”.
OMS avertizează că astfel de iniţiative influenţează negativ eforturile globale pentru controlul consumului de tutun, acestea promovând anumite produse controversate, insuficient testate, drept „alternative mai bune” pentru ţigările clasice, ceea ce generează confuzie în rândul consumatorilor. Totuși, OMS subliniază că PMI evită să menţioneze că noile produse ar fi mai puţin dăunătoare. Potrivit PMI, „deși nu sunt lipsite de riscuri [...] acestea au potenţialul de a prezenta un risc scăzut comparativ cu fumatul”. Scopul acestor organizaţii este de a convinge autorităţile guvernamentale că produsele prezentate ca alternative pentru ţigările clasice nu ar trebui să fie reglementate în conformitate cu legislaţia convenţională, scutindu-le de diverse taxe și interdicţii.
Ca răspuns la acuzaţiile aduse companiei, purtătorul de cuvânt al PMI, Ryan Sparrow, susţine că OMS împiedică furnizarea unor alternative mai bune pentru persoanele care nu pot renunţa la fumat, conform Reuters. „Nu există nicio îndoială că alegerea cea mai bună pentru fumători este să renunţe atât la ţigări, cât și la nicotină. Însă realitatea arată că multe persoane nu reușesc. Nu le putem întoarce spatele”, a declarat Sparrow.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe