Newsflash
Știri

Repere madrilene

de Conf. dr. Vitalie TEODORU - iul. 5 2013
Repere madrilene
   Aflat la Madrid, am fost găzduit la o pensiune situată peste drum de biserica în care este înmormântat renumitul scriitor renascentist Lope de Vega (1562–1635), care a susţinut, printre altele, şi lecţii-dezbateri la Universitatea Complutense. În cei 720 de ani de existenţă, lăcaşul academic a avut o pleiadă de profesori iluştri, printre care şi contemporani ca Santiago Ramón y Cajal (1852–1934), laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie sau medicină, ori filosoful José Ortega y Gasset (1883–1955). În fiecare dimineaţă, coboram panta lină a bulevardului, coteam spre stânga, printre buchiniştii înşiraţi lângă Parcul Retiro şi păşeam pe bulevardul larg şi înmiresmat Paseo del Prado, pe care se află Muzeul Prado, Muzeul Regina Sofia şi Muzeul Thyssen-Bornemisza: o sărbătoare pentru ochi şi suflet, cu picturi de o valoare inestimabilă, de la fantasticul Hieronymus Bosch şi excepţionalul Velázquez, până la cutremurătoarea „Guernica“ a lui Picasso. În continuare, Paseo del Recoletos mă ducea până la Plaza de Colón, al cărei pivot este statuia lui Cristofor Columb, având pe o latură Biblioteca Naţională şi Centrul cultural al oraşului, iar pe cealaltă – Muzeul Figurilor de Ceară.
   Biblioteca Naţională a luat fiinţă în 1711, când P. Robinet, confesorul regelui Felipe al V-lea, i-a prezentat acestuia un proiect de organizare a bibliotecii publice. Un an mai târziu, biblioteca, cu o suprafaţă funcţională de 45.000 mp şi cu un portofoliu de 8.000 de volume, a fost inaugurată, iar în 1716 a primit dreptul de depozit legal. Mi-au atras atenţia secţii, precum: Miscelánea Cervantina, cu 40.000 de cărţi şi studii privind viaţa şi opera lui Cervantes; Africa, cu periodice, cărţi şi fotografii despre acest continent; Musica (fonoteca, peste 100.000 de partituri – librete de zarzuela, manuscrise din secolele IX–XVIII ş.a.), cărţi, reviste; Incunabule şi carte rară (am răsfoit Apocalypsis cum figuris de Albrecht Dürer, din anul 1498); Manuscrise (Leonardo da Vinci, Corneille ş.a.). şi – garder pour la bonne bouche – secţia de Arte frumoase şi stampe, care are zeci de mii de albume, lucrări de istoria artei etc.
   Coborând de la Centro Cultural din faţa Bibliotecii, în pasaj, ajungi pe o scară rulantă în patioul unui bloc înconjurat de secţiile Muzeului de Ceară. Tot aici sunt şi sala de proiectare, atelierele de modelare a figurilor. Muzeul este mai „tânăr“ decât parizianul Grévin, înfiinţat în 1882, sau londonezul Madame Tussauds, lansat în 1835. Muzeul madrilen a fost inaugurat în 1972 şi are expuse sute de figuri de ceară în mărime naturală, accentul fiind pus pe istoria şi cultura naţională. Astfel, în secţia şefilor de stat şi a conducătorilor militari se află, printre alţii, Caesar (100–44 î.Hr.), fost pretor în Spania înainte de triumvirat, împăraţii romani Traian (98–117), Hadrian (117–138) şi Teodosiu (279–395), născuţi în Spania, regii vizigoţi ai Spaniei secolelor V–VIII, urmaţi de califii şi regii arabi, regii catolici Ferdinand şi Isabella, regii spanioli din dinastiile Habsburg, Savoia şi Bourbon şi preşedinţii republicii. Secţia tematică cuprinde grupaje de pictori (de la El Greco şi Goya la cei moderni), scriitori (de la Calderón de la Barca la Garcia Lorca), toreadori şi admiratori ai acestora (Hemingway, Orson Welles, Yul Brynner, Richard Burton ş.a.), oameni de ştiinţă, navigatori, conchistadori, sportivi, actori etc. Muzeul are un excelent caracter didactic.
   Pentru educaţie însă, Madridul are Universitatea Complutense. Aceasta a luat naştere în mai 1293, când Sancho IV al Castiliei a înfiinţat Estudio de Escuelas Generales de Alcalá. Numele actual l-a primit două secole mai târziu, când, în 1499, cardinalul Cisneros a creat la Complutum universitatea cu rădăcinile bicentenare. Documentele din 1509 atestă cinci facultăţi: Medicină, Arte şi Filosofie, Litere, Teologie, Drept canonic. În 1836, universitatea a fost mutată la Madrid.
   Oraşul universitar – Campus Moncloa, un organism integrat de educaţie, ştiinţă şi cultură, se întinde pe o suprafaţă de 460 ha, în nord-vestul Madridului. Gazdă primitoare şi ghid mi-a fost prof. dr. R. Arias, care mi-a spus că în acest campus nu sunt numai facultăţi, ci şi 38 de institute universitare de cercetare. Am aflat şi numele câtorva din personalităţile care au primit aici titlul de doctor honoris causa: Albert Einstein, Alexander Fleming, Ernst Jünger, Umberto Eco... Am vizitat cu interes câteva muzee ale universităţii: Anatomie, Anatomie comparată, Antropologie juridică, Farmacie, Odontologie, Pedagogie, Istorie veterinară, Histologie, Entomologie, Herbarium, Paleontologie, Numismatică, Artă.
   Universitatea este condusă de Adunarea universitară, cu un preşedinte (cancelar), manager, secretar general şi membri reprezentanţi ai sectoarelor; Comitetul de guvernare se ocupă de strategie, programe, probleme financiare; Comitetul social supervizează activitatea financiară şi este responsabilul relaţiilor cu societatea. În institutele universitare de cercetare lucrează 10.000 de oameni de ştiinţă, iar campusul asigură 10% din producţia ştiinţifică a Spaniei. Cercetarea se axează pe cinci grupe de teme majore: medicină inovatoare, industrie agroalimentară şi sănătate, energii regenerabile, moştenire, materiale ale viitorului. Există şi un oficiu de transfer al rezultatelor cercetării, ca interfaţă între universitate şi oamenii de afaceri. Recent, Universitatea Complutense şi Universitatea Autonomă din Madrid au luat iniţiativa creării unui parc al ştiinţei.
   La despărţire, am primit xerocopia cărţii despre guşa endemică, scrisă de medicul Gregorio Marañón (1887–1960), fost profesor la Complutense, a cărui statuie am văzut-o în Toledo.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe