Recent desfăşuratul Congres Naţional de Cardiologie, aflat la ediţia a 51-a, a „coagulat“ la Sinaia nu mai puţin de 2.400 de participanţi înscrişi şi 350 de lectori. Relatarea de la această manifestare-eveniment, ce a avut ca temă centrală patologia cardiovasculară a vârstnicului, este semnată de dna dr. Camelia Cristina Diaconu.

"> Reperul naţional al activităţii ştiinţifice cardiologice - Viața Medicală
Știri

Reperul naţional al activităţii ştiinţifice cardiologice

de Dr. Camelia Cristina DIACONU - oct. 25 2012
Reperul naţional al activităţii ştiinţifice cardiologice

Recent desfăşuratul Congres Naţional de Cardiologie, aflat la ediţia a 51-a, a „coagulat“ la Sinaia nu mai puţin de 2.400 de participanţi înscrişi şi 350 de lectori. Relatarea de la această manifestare-eveniment, ce a avut ca temă centrală patologia cardiovasculară a vârstnicului, este semnată de dna dr. Camelia Cristina Diaconu.

La Centrul Internaţional de Conferinţe „Casino“ Sinaia şi la hotelul Internaţional s-au desfăşurat, între 4 şi 6 octombrie 2012, lucrările celui de-al 51-lea Congres Naţional de Cardiologie, din al cărui comitet de organizare au făcut parte conf. dr. Ioan Mircea Coman, conf. dr. Adriana Ilieşiu, dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, prof. dr. Dragoş Vinereanu, dr. Radu Ciudin, dr. Dan Deleanu. Aşa cum a subliniat încă de la deschiderea manifestării conf. dr. I. M. Coman, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, acest congres reprezintă de mulţi ani un reper important al activităţii ştiinţifice cardiologice din România.
Prezenţa unui număr record de 2.400 de participanţi înscrişi (medici cardiologi, internişti, chirurgi cardiovasculari, medici de familie), alături de 350 de lectori, confirmă acest lucru. În acest an, pentru prima dată, organizatorii au încercat să atragă şi alţi profesionişti ai domeniului medical implicaţi în procesul de îngrijire a pacienţilor cardiovasculari, cum sunt dieteticienii, kinetoterapeuţii, psihologii.
Tema centrală a congresului – Patologia cardiovasculară a vârstnicului – a fost aleasă plecând de la faptul că 2012 a fost declarat Anul european al îmbătrânirii active şi solidarităţii între generaţii, marcând aniversarea unui deceniu de la adoptarea Planului internaţional de acţiune împotriva îmbătrânirii, semnat în aprilie 2002 de către toate statele membre ale Uniunii Europene. Prin semnarea acestui plan, statele europene s-au angajat să promoveze îmbătrânirea activă, prin includerea în politicile sociale şi în programele economice naţionale a nevoilor şi drepturilor persoanelor vârstnice. Prin parteneriatul cu Societatea Română de Geriatrie şi Gerontologie, organizatorii au încercat un abord multidisciplinar, complex şi integrat al patologiei pacienţilor vârstnici, care reprezintă o categorie tot mai numeroasă a populaţiei şi în ţara noastră.

 

   Sesiunile ştiinţifice au fost organizate sub formă de conferinţe, întâlniri cu experţii, ateliere de lucru, mese rotunde, sesiuni de comunicări orale, mini-cursuri, forum de postere, sesiuni comune cu Societatea Română de Geriatrie şi Gerontologie, Societatea Română de Medicină Internă, Societatea Română de Neurologie, Socie­tatea Română de Pneumologie, Socie­tatea Naţională de Medicina Familiei, Societa­tea Română de Chirurgie Cardiovasculară, dar şi cu Societatea Europeană de Cardiologie, Asociaţia Europeană de Ecocardiografie, Colegiul American de Cardiologie sau cu Fundaţia Română a Inimii. Programul complex a inclus, de asemenea, o sesiune comună româno-israeliană, o trans­misiu­ne live din Novara (Italia), sesiunea tânărului investigator, lansări de carte, simpozioane-satelit, sesiuni de „Cum evaluăm“, „Cum tratăm“, „Stadiul actual“, ca şi alte manifestări asociate (mini-curs de tabacologie, mini-curs de electrocardiografie). Ca o noutate, în acest an au fost prezente standuri ale societăţilor medicale partenere, ale unor institute de cardiologie din ţară, de stat sau private, ale unor ONG-uri şi fundaţii, dar şi ateliere de lucru sub formă de „Imaging Village“, după modelul Congresului European de Cardiologie.
   În acest an, peste 40 de invitaţi străini, personalităţi ale cardiologiei internaţionale, au fost prezenţi la Sinaia, printre care şi prof. dr. Fausto Pinto, preşedintele ales al Societăţii Europene de Cardiologie.

ESC şi SRC

   În cadrul ceremoniei de deschidere a congresului, prof. dr. Fausto Pinto a trecut în revistă activităţile Societăţii Europene de Cardio­logie (ESC), din care face parte integrantă şi Societatea Română de Cardiologie. ESC reprezintă, la ora actuală, cea mai mare societate ştiinţifică de medicină cardiovasculară din lume, numărând peste 75.000 de membri, care fac parte din 55 de so­cie­tăţi naţionale. Societatea Europeană de Cardiologie reuneşte şase asociaţii ştiinţifice şi 18 grupuri de lucru şi publică nouă dintre cele mai importante reviste de cardiologie din lume. Profesorul Pinto a relevat faptul că Societatea Română de Cardiologie are peste 1.100 membri, o parte dintre aceştia fiind implicaţi în proiecte comune cu ESC (registre europene ale diverselor afecţiuni cardiovasculare, elaborarea ghidurilor europene etc.) şi făcând parte din grupurile de lucru ale ESC. În continuare, prof. dr. Eduard Apetrei i-a înmânat profesorului Fausto Pinto diploma de membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Medicale. Ceremonia de deschidere s-a încheiat cu un concert susţinut de Marin Cazacu, solist al Filarmonicii „George Enescu“, împreună cu colaboratorii săi.
   Continuând tradiţia anilor precedenţi, participanţii au regăsit în mapele de congres ediţia a treia a ghidurilor prescurtate ale Socie­tăţii Europene de Cardiologie, în limba română, material prin care se urmăreşte adoptarea unei atitudini diagnostice şi terapeutice unitare în faţa diverselor cazuri clinice, fie ele comune sau complexe. De asemenea, a fost lansată o platformă online modernă de învăţare medicală, a SRC, şi noul site – www.cardioinfo.ro. Aceasta reprezintă o bază de date actualizată periodic de medici specialişti cardiologi, care oferă acces la toate studiile clinice, ordonate pe patologii şi clase de medicamente, la ultimele noutăţi în domeniu, la calendarul evenimentelor organizate de SRC, ca şi posibilitatea certificării EMC a cunoştinţelor acumulate prin comple­tarea chestionarelor de evaluare.

Multidisciplinaritate şi parteneri de prestigiu

   Sesiunea comună a Societăţii Române de Cardiologie cu Societatea Română de Medicină Internă a avut ca subiect „Inflamaţia sistemică şi riscul cardiovascular“, fiind moderată de conf. dr. Şerban Bălănescu şi prof. dr. Ion Bruckner. Profesorul Bruckner a afirmat că ultimele decenii au adus argumente noi în favoarea inflamaţiei ca factor de risc, dar şi ca marker de risc pentru bolile cardio­vasculare; noii markeri ai inflamaţiei au mare impor­tanţă în cercetare, dar deocamdată nu au o valoare semnificativă în evaluarea riscului cardiovascular faţă de factorii clasici de risc.
Sesiunea comună cu Societatea Română de Geriatrie şi Gerontologie, moderată de I. Alexa, I. Fulga, I. M. Coman şi G. Prada, a abordat teme ca „HTA la vârstnic“ (Daniela Bartoş), „Ischemia la vârstnic“ (Crina Sinescu), „Particularităţi farmacocinetice şi farmacodinamice ale tratamentului medicamentos la vârstnic“ (I. Fulga), „Rolul familiei şi comunităţii, îngrijirea la domiciliu“ (Gabriel Prada). 2012 a fost declarat de Comisia Europeană Anul îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii, pentru a atrage atenţia asupra problemelor vârstnicilor şi pentru a promova o îmbătrânire activă, cu scopul menţinerii îndelun­gate a independenţei acestora.
Sesiunea comună cu Societatea Europeană de Cardiologie, moderată de J. McMurray şi Dragoş Vinereanu, i-a avut ca invitaţi pe A. Maggioni (Italia), cu „Actualităţi în trata­mentul farmacologic al insuficienţei cardiace“, B. A. Popescu, care a prezentat noutăţile în diagnosticul insuficienţei cardiace, şi Ovidiu Chioncel, cu „Actualităţi despre dispozitivele implantabile“. Profesorul McMurray (Marea Britanie) a oferit o viziune de ansamblu asupra ghidului de insuficienţă cardiacă 2012.
Sesiunea comună cu Asociaţia Europeană de Ecocardiografie a fost moderată de Alan Fraser (Marea Britanie) şi Adriana Ilieşiu. Profesorul Fraser a subliniat că, în ultimii ani, s-au înregistrat progrese tehnologice impor­tante în domeniul ecocardiografic, însă, în mod paradoxal, a devenit mai dificilă interpretarea exactă a rezultatelor, în mare parte datorită lipsei unei baze de date cu subiecţi sănătoşi.
Mini-cursurile din cadrul congresului au abordat teme ca „De la electrocardiograma de suprafaţă la electrocardio­grama intracavitară“ (Radu Ciudin, A. Deutsch, Radu Vătăşescu), „Test de efort – cazuri clinice comentate“ (Carmen Ginghină, D. T. Zdrenghea, Daniel Gherasim, Monica Roşca), „Bazele rezonanţei magnetice cardiovasculare“ (I. M. Coman, Ioana Lupescu, C. Alexandrescu, R. Capşa) şi au încercat să îi introducă pe medicii mai tineri şi nu numai în domeniul deja vast al abordării diagnostice complexe a afecţiunilor cardiovasculare.

Actualităţi şi actualizări

Întâlnirile cu experţii au dezbătut teme foarte diverse, de la „Actualităţi în hipertensiunea arterială pulmonară“ (M. Bogdan, C. Ginghină, I. M. Lang – Austria, M. Gaspar, C. Dima Cozma), „Insuficienţa cardiacă acută – managementul în terapia intensivă“ (G. Filippatos – Grecia, C. Macarie, M. Gheorghiade – SUA), la „Urgenţe cardiovasculare“ (A. Keren – Israel, A. Ionac, H. Moldovan, S. Dudley – SUA). Sesiunea de cardiologie clinică, moderată de prof. dr. Maria Dorobanţu şi prof. dr. Cătălina Arsenescu-Georgescu, a inclus o serie de prezentări de cazuri clinice comentate, având ca diagnostic HTA secundară sau rezistentă (R. Sascău, L. Macovei, A. Deaconu, D. Bartoş, E. Bădilă). A fost subliniată definiţia HTA rezistente, care reprezintă o valoare a tensiunii arteriale mai mare sau egală cu 140/90 mm Hg la un pacient tratat corect cu trei medicamente antihipertensive, dintre care unul este diuretic, sau chiar peste 140/90 mm Hg, dacă este tratat cu patru antihipertensive, şi care nu trebuie confundată cu lipsa de control a TA printr-un tratament incomplet. HTA a reprezentat şi în acest an un subiect favorit al mai multor sesiuni, printre care şi Focus HTA, în cadrul căreia prof. dr. M. Dorobanţu şi prof. dr. M. Cinteză au exprimat puncte de vedere referitoare la hipertensiunea rezistentă la tratament, iar P. Nilsson (Suedia) şi A. Fraser (Marea Britanie) şi-au propus să răspundă la între­bările: „ Ţ  inta tratamentului HTA este presiunea sanguină?“ şi „ Ţ  inta tratamentului HTA este funcţia cardiacă?“. Există actualmente două abordări intervenţionale ale HTA rezistente la tratament: denervarea simpatică renală şi stimularea permanentă a sinusului carotidian prin intermediul unui aparat implantat, dintre care cel puţin una şi-a făcut loc şi în România. O altă sesiune de actua­lităţi în HTA a fost moderată de prof. dr. M. Coculescu şi prof. dr. C. Arsenescu-Georgescu. S-a vorbit despre hiper­aldo­stero­nismul primar, cu conse­cinţele sale cardiovascu­lare, despre procedura de ablaţie a arterei renale la pacienţii cu HTA rezis­tentă şi despre HTA la pa­ci­entul cu diabet zaharat.
   În direct de la Novara (Italia), a fost transmisă o operaţie de revascula­rizare şi înlocuire valvu­lară la un pacient vârstnic cu boală cardiacă ischemică şi valvulopatie asociată. G. Cerin a prezentat cu această ocazie importanţa evaluării ecocardio­grafice perioperatorii a paci­entului vârstnic cu patologie cardiovasculară complexă. Prezenţa ecocardiografistului a devenit o necesitate în sala de operaţie, deoarece nu se poate vorbi la ora actuală despre chirurgia valvelor fără implicarea ecografiei.
    M. Gheorghiade (SUA) a moderat o conferinţă intitulată „Locul actual al digoxinei în tratamentul insuficienţei cardiace“, în cadrul căreia prof. dr. I. T Nanea a discutat despre modificările electrocardiografice în tratamentul cu digoxină, iar A. Câmpeanu despre indicaţiile şi limitele digoxinei în terapia actuală a insuficienţei cardiace. M. Gheorghiade a făcut un scurt istoric al utilizării digitalei, care este cel mai vechi compus descris în medicina cardiovasculară. Digoxinul a fost aprobat de FDA la pacienţii cu insuficienţă cardiacă în anul 1998, pe baza dovezilor studiilor RADIANCE, PROVED şi DIG. Cu toate acestea, în ultimul deceniu, a scăzut foarte mult utilizarea digoxinei la bolnavii cu insuficienţă cardiacă, probabil datorită faptului că este un medicament orfan, nepromovat de industria farmaceutică. Potrivit profesorului Gheorghiade, digoxina ar trebui luată în considerare la pacienţii cu semne şi simptome de insuficienţă cardiacă, în ciuda terapiei specifice, deoarece este un medica­ment sigur, bine tolerat şi relativ ieftin. În SUA, se prescriu peste 25 de milioane de reţete cu digoxin anual. Ultimul ghid de insuficienţă cardiacă din 2012 permite administrarea digoxinei pentru scăderea alurii ventriculare la pacienţii simptomatici cu insuficienţă cardiacă, cu toate că alte tratamente sunt de preferat. Digoxinul poate fi, de asemenea, administrat la pacienţii în ritm sinusal cu insuficienţă cardiacă şi fracţie de ejecţie 40%.
   Terapia antitrombotică a constituit subiectul unei alte conferinţe, în care s-a discutat despre anticoagulante orale noi (E. Apetrei), avantajele şi limitele antivitaminelor K în tratamentul anticoagulant (G. A. Dan), actualităţi în terapia antiplachetară (J. Collet – Franţa).
   Colegiul American de Cardiologie a fost prezent la Sinaia prin intermediul reprezentan­ţilor săi L. Sperling şi R. Brindis, care au vorbit despre prevenţia cardiovasculară şi programul STEMI în SUA, prin comparaţie cu prevenţia cardiovasculară în România (D. Gaiţă) şi programul STEMI în România (D. Vinereanu).

STEMI, la doi ani

   În cadrul congresului a existat o sesiune intitulată „Stent for life“, care a prilejuit aprecierea evoluţiei programului STEMI în România în cei doi ani care au trecut de la implementarea sa. Potrivit dr. Dan Deleanu, programul de tra­tament invaziv al infarctului STEMI ar fi cel mai de succes program din medicina românească din ultimii ani. În 2009, România se situa pe ultimul loc în ce priveşte tratamentul infarctului, doar 5–10% din cazuri fiind tratate prin PCI primară şi implant de stent; în 2012, în România, majoritatea pacienţilor cu infarct sunt reperfuzaţi prin PCI. În acest context, mortalitatea globală din România, conform datelor obţinute din registrul Ro-STEMI, a scăzut semnificativ, ajungând la mai puţin de 9% în 2012, iar în centrele invazive fiind de doar 5%. Totuşi, programul STEMI se află într-un moment în care este necesară creşterea numărului de cardiologi interven­ţionişti, prin programe speciale de formare, trebuie reînnoite angiografele vechi din centrele mari de cardiologie intervenţională.
   Fundaţia Română a Inimii a lansat anul acesta campania „Acţionează acum. Salvează o viaţă!“, prin care mediatizează simptomele infarctului miocardic acut şi necesitatea apelării numărului de urgenţă 112. Această campanie face parte din programul „Stent for life“, o platformă unică în Europa, care îşi propune facilitarea accesului pacienţilor cu infarct la tratamentul optim. Programul „Stent for life“ a fost lansat în 2008 şi se desfăşoară în zece ţări europene, printre care şi România, datorită câştigării unui grant din partea Societăţii Europene de Cardiologie, pentru implemen­tarea locală a campaniei „Acţionează acum. Salvează o viaţă!“.
   În cadrul unei conferinţe având ca temă cardiologia intervenţională în malformaţiile congenitale de cord, prof. dr. A. Lorber (Israel) a prezentat date din experienţa sa şi a clinicii sale despre tratamentul intervenţional în închi­derea transcateter a defectului septal atrial.
   Revascularizarea miocardică la pacientul cu insuficienţă cardiacă de etiologie ischemică a constituit subiectul unei mese rotunde desfă­şurate în parteneriat cu Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară, avându-i ca partici­panţi pe D. Dimulescu, V. Iliescu, S. Mihăileanu, G. Tinică.
   În cadrul congresului, dr. G. Tatu Chiţoiu a adresat medicilor cardiologi invitaţia de a se înscrie în Athletic Cardio Club, o asociaţie sportivă creată de Societatea Română de Cardiologie, Fundaţia Română a Inimii şi un grup de 17 medici interesaţi de promovarea educaţiei fizice şi sportului ca mijloace de prevenire a bolilor cardiovasculare. Pentru a-şi susţine mesajul, vineri, 5 octombrie, Athletic Cardio Club a organizat, la Sinaia, Crosul Cardiologilor, sub deviza: „Aleargă cu noi pentru inima ta!“.
   Organizatorii au oferit o serie de premii: trei pentru lucrări orale la „Sesiunea tânărului investigator“, trei pentru lucrări poster, precum şi alte premii pentru lucrări prezentate în sesiunea de comunicări orale pentru rezidenţi.

Pagini de cardiologie

   Congresul Naţional de Cardiologie a oferit prilejul lansării mai multor cărţi: „Cateterismul cardiac pentru clinician“ (autori: Dan Deleanu, Carmen Ginghină), „Imagistica non-invazivă în boala coronariană ischemică“ (coordonator: Silviu Stanciu), „Tratamentul medicamentos al anginei pectorale stabile“ (Călin Pop), „Particularităţi ale bolilor cardiovasculare la femei“ (Florin Mitu, Dana Pop, Dumitru Zdrenghea), „Cordul – anatomie, repere embriologice şi noţiuni de infrastructură a miocardului“ (Florin Mihail Filipoiu). Lansarea cărţii „Cateterismul cardiac pentru clinician“ a avut loc joi, 4 octombrie, în prezenţa unei numeroase audienţe. Editorii acestei cărţi sunt un intervenţionist de marcă, dr. Dan Deleanu, şi un cardiolog clinician de marcă, prof. dr Carmen Ginghină, iar autorii sunt medici cardiologi intervenţionişti şi clinicieni din Clinica de cardiologie „C. C. Iliescu“ Bucureşti. Dna prof. dr. Carmen Ginghină a menţionat, cu această ocazie, că adresabilitatea cărţii este largă, incluzând un spectru extins de medici – clinicieni de diverse specialităţi – cărora le oferă informaţii despre cateterismul cardiac. Cartea este structurată în trei părţi, primele două teoretice şi a treia cu viză practică. Titlul primei părţi este „Explorarea hemodinamică – noţiuni de bază“ şi conţine date despre măsurarea presiunilor/gradienţilor, oximetriilor; calcule uzuale (debit, arii valvulare); tehnica efectuării cateterismului; descrierea anatomiei şi vizualizării angiografice a arborelui coronarian. A doua parte, „Evaluarea hemodinamică – indicaţii actuale“, trece în revistă indicaţiile de explorare invazivă şi terapia intervenţională în diverse boli cardiovasculare, conform ghidurilor actuale. În conţinutul capitolului sunt inserate casete cu titlul „De reţinut“, în care sunt rezumate ideile esenţiale ale problematicii în discuţie. A treia parte a cărţii, intitulată „Condiţii patologice – exemplificări“, include prezentarea a 99 de cazuri rezolvate în Laboratorul de hemodinamică al Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“. Modul de prezentare a cazurilor este particular, într-un format fix de patru pagini: o pagină de noţiuni teoretice, două pagini faţă în faţă cu datele clinice şi imagini de cateterism ale pacientului şi o a patra pagină cu o schiţă (desen) de mână a cheii cazului, plus bibliografie.
   O altă carte lansată cu ocazia Congresului Naţional de Cardiologie a fost „Imagistica non-invazivă în boala coronariană ischemică“, scrisă de un grup de autori care îi include pe Jan Bogaert (UZ Leuven), André Constantinescu (Strasbourg), Dragoş Cuzino (UMF „Carol Davila“), Anca Florian (Institutul „C. C. Iliescu“), Philippe Germain (Strasbourg), coordonator fiind dr. Silviu Stanciu, medic cardiolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central din Bucureşti. Cartea este prefaţată de prof. dr. Carmen Ginghină, din a cărei introducere citez: „Echipa de autori pare – de la distanţă – heterogenă fiindcă include imagişti şi clinicieni, seniori cu reputaţie în domeniu şi tineri cu expertiză relativ recent câştigată. Dar această combinaţie – în fapt de elevi cu profesorii lor – dă forţă şi atractivitate ştiinţifică cărţii“. Potrivit autorului coordonator, „Cartea este concepută în spiritul abordării multimodale şi în scopul de a face cunoscute într-un mod facil tehnicile de imagistică non-invazivă secţională (IRM, CT, SPECT) pe care le putem utiliza în evaluarea spectrului clinic şi mecanismului bolii coronariene ischemice, având ca referinţă recomandările societăţilor savante şi modul cum pot fi implementate în practică. Fiecare tehnologie este prezentată în două capitole: primul este dedicat aspectelor generale ale metodei, iar cel de-al doilea insistă pe rolul şi poziţia tehnicii respective în boala coronariană ischemică, de la indicaţii la aplicabilitatea directă cu exemplificare prin cazuri clinice. Sper ca această carte să fie mai mult decât un ghid util, care să-i ajute pe cardiolog, radiolog sau pe medicul de medicină nucleară să lucreze împreună“.
   Ca şi în anii anteriori, participanţii la evenimentul de la Sinaia au avut la dispoziţie zilnic ziarul congresului (Info Congres), al cărui board editorial este alcătuit din medici cardiologi. Ziarul a oglindit – prin interviuri, anunţuri, imagini – toate evenimentele im­por­tante ale Congre­sului, a inclus şi o întrebare a zilei adresată cardiologilor aflaţi în diverse etape ale carierei lor. Iată întrebările: „Care sunt dificultăţile majore întâlnite în abordarea diagnostică şi terapeutică a pacientului vârstnic?“, „Cum a schimbat programul STEMI abordarea terapeutică a infarctului miocardic acut în teritoriu?“, „Înseamnă e-learning renunţarea la cărţi? Ce cred cei mici despre un proiect mare?“.
   Este de apreciat iniţiativa organizatorilor de anul acesta, de a asigura supravegherea copiilor preşcolari ai medicilor participanţi, în cadrul unei grădiniţe adecvate în Sinaia, pe durata congresului.
   Ceremonia de închidere a congresului a fost marcată de un moment cultural de excepţie – spectacolul de teatru cu piesa „Sunt un orb“, un one-man-show cu actorul Horaţiu Mălăele.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe