Newsflash
Știri

Replică: medicii de familie spun NU

de - iul. 24 2013
Replică: medicii de familie spun NU
Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) fac următoarele precizări: • cardul de asigurat este proiectul acestei instituţii, nu al medicilor de familie • cardul reprezintă un document de identificare ce poate fi eliberat conform legii titularului doar de emitent (CNAS) • editarea datelor pe card este consumatoare de timp, reducând şi mai mult timpul alocat consultaţiei medicale, activităţii medicale efective în detrimentul pacientului, afectează calitatea actului medical şi relaţia medic–pacient. În plus, editarea datelor este inutilă, în contextul lansării Dosarului electronic al pacientului începând cu 24 ianuarie 2014, conform calendarului declarat Comisiei Europene în cadrul proiectului DEP finanţat din fonduri europene • acordul privind donarea de organe este conţinut deja conform legii, în Registrul naţional al donatorilor de organe, ţesuturi şi celule, gestionat de Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională de Transplant, iar grupa sanguină şi Rh nu sunt căutate pe card în cazul unei transfuzii, chiar într-o situaţie de urgenţă, de un medic responsabil faţă de pacientul său. Mai mult, pacientul va trebui să plătească  efectuarea grupei sanguine şi declaraţia notarială privind donarea, acestea nefiind acoperite de asigurare • cardul de asigurat trebuie să fie distribuit de asigurător către asigurat, el constituind o legătură directă între aceştia, care nu poate include terţi. În nicio ţară unde se folosesc cardurile de sănătate, acestea nu au fost distribuite de medici!
Cititoarele de carduri nu pot fi cumpărate de medicii de familie, acestea fiind de asemenea incluse în proiectul CNAS. Cititoarele de carduri compatibile şi contractele de mentenanţă pentru ele trebuie cumpărate de CNAS, printr-o licitaţie naţională, transparentă, urmând să fie date în folosinţă medicilor de familie printr-un contract de comodat.
   În calitate de reprezentanţi ai medicilor de familie din România, SNMF şi FNPMF asigură instituţiile statului că medicii de familie sunt primii care înţeleg necesitatea informatizării în sistemul de sănătate românesc, consideră benefică apariţia cardului de asigurat şi îl vor utiliza cu mare încredere. Atragem însă atenţia că relaţia medic–pacient, alterată constant, deliberat şi profund în ultimii ani, mai ales din cauza birocraţiei din sistem, nu mai suportă degradare. Medicul trebuie să rămână medic şi nu are ce căuta ca intermediar în relaţia dintre asigurator şi asiguratul său.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe