Newsflash
Știri

Repoziţionarea medicinii de familie

de Dan Dumitru MIHALACHE - apr. 12 2013
Repoziţionarea medicinii de familie
   Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov (AMFB) a organizat, în perioada 27–30 martie a.c., sub egida Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), a noua ediţie a Conferinţei Naţio­nale de Medicina Familiei, cu tema: „Echili­brul delicat între ştiinţă, artă şi comunicare“. În program s-au regăsit pre­venţia, monitorizarea bolna­vilor cronici, educaţia pacienţilor etc. S-au desfăşurat sesiuni paralele de patologie a adultului şi a copilului, sesiuni de management al activităţii în cabinet, dar şi mese rotunde cu aplicabilitate imediată în activitatea medicului de familie. Acestor sesiuni li s-au alăturat expoziţia de lucrări originale ale medicilor de familie, cea medicală, standuri de carte şi revistă medicală etc.
   Unul dintre obiectivele reuniunii din acest an a fost stimularea găsirii unor soluţii viabile pentru dezvoltarea medicinii de familie, inclusiv a curriculei de rezidenţiat, cu scopul asigurării unei îngrijiri de înaltă calitate pacienţilor. În acest fel, se încearcă o poziţionare „corectă“ a acestei specialităţi în sistemul de sănătate, la baza acestuia şi nemijlocit în jurul pacienţilor. De aceea, cu ocazia conferinţei, reprezentanţii medicilor de familie au declarat că se alătură noului con­cept de „revoluţie a halatelor albe“, pentru crearea brandului de doctor. „Este o invitaţie spre a construi“, spunea dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta SNMF şi AMFB.
   Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, a subliniat, cu această ocazie, că un accent deosebit trebuie pus pe prevenţie. Cu cât vor merge mai mulţi bani în prevenţie, cu atât ei vor fi utilizaţi mai bine şi mai eficient. Numai că acesta este un proces care va dura mult timp, în care „medicina de familie va avea un rol extrem de important, ea fiind baza pe care se va construi acel sistem de sănătate solid, care să răspundă nevoilor populaţiei“. Ministrul a mai făcut referire şi la Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, derulat în urmă cu patru ani, ale cărui rezultate spunea că vor fi făcute publice cât de curând, astfel încât „să le arătăm tuturor că munca dum­neavoastră (a medicilor de familie, n. n.) a fost corectă, eficientă, iar faptul că astăzi avem aceste rezultate o să ne dea posibilitatea să facem politici de sănătate publică bazate pe dovezi“. De ase­menea, demnitarul a insistat pe faptul că Romania ar trebui să se îndrepte mai mult către sistemul britanic de sănătate, pentru că „seamănă mai mult cu ceea ce avem noi astăzi pe teren“. Eu cred că trebuie să împingem lucrurile în acea direcţie, spu­nea Nicolăescu, care s-a arătat convins că o transferare a mai multor activităţi la comunităţile locale ar fi o soluţie viabilă pentru sistemul sanitar românesc. Apoi, în ideea întăririi rolului învăţământului universitar, acesta spune că va încerca să treacă spitalele univer­sitare (respectiv, să dea statut de spitale universitare), în administrarea universi­tăţilor.
   Prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedin­tele Colegiului Medicilor din România, a subliniat, cu acelaşi prilej, că sănătatea are în faţă un an greu, având în vedere pe de o parte arieratele acumulate, iar pe de altă parte faptul că acest Guvern, ca şi celelalte de până acum, nu are o viziune asupra rolului pe care îl joacă sănătatea în creşterea economică. „Vom asista la discrepanţe majore între bunele intenţii şi acţiunile concrete“, opina medicul ieşean. În ceea ce priveşte Contractul-cadru, preşedintele CMR a punctat că acesta nu diferă major de cel vechi, deoarece adaosul de 30% la finanţare nu va merge în sistem, ci către firmele de medica­mente, pentru a acoperi arieratele.
   Peste 2.000 de specialişti (medici de familie, asistente, cadre universitare, forma­tori, medici rezidenţi, studenţi) impli­caţi direct în medicina familiei au participat la manifestare. Printre motivele care i-au adus aici găsim: alăturarea pârghiilor de dezvoltare profesională cu problemele legate de managementul cabinetului, de calitatea actului medical, cu posibilităţi de dezvoltare a activităţii cabinetelor. În premieră, anul acesta, a fost organizată şi o sesiune de postere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe