Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Republica Moldova trimite o echipă medicală în România, pentru a trata pacienții COVID

Viața Medicală
Dorina Novac luni, 18 octombrie 2021, ora 16:42

Un număr de 20 de medici și 10 paramedici din Republica Moldova vor veni în România pentru a-și ajuta colegii de în lupta cu noul coronavirus. Aceștia vor activa la Spitalul modular din Lețcani, Iași.

Echipa medicala RM.

„22 de medici și 10 paramedici din Republica Moldova vor munci alături de colegii lor din România pentru a contribui la tratamentul pacienților bolnavi de COVID-19. Echipa va activa în cadrul spitalului modular din Lețcani, județul Iași, România. Misiunea umanitară se va desfășura în perioada 18-31 octombrie”, se arată într-un comunicat al Guvernului Republicii Moldova.

Potrivit sursei citate, decizia vine după ce situația pandemică din România s-a agravat în ultimele zile, țara fiind la moment pe primul loc în lume după numărul de decese zilnice cauzate de COVID -19. 

„Spitalele din România sunt copleşite de numărul de pacienţi de COVID-19. În această situație extrem de gravă, Guvernul Republicii Moldova vine cu un gest simbolic, deoarece înțelegem că e necesar de a uni forțele pentru că, mai mult ca oricând, personalul medical și sistemul sanitar al României au nevoie de ajutor. Solidaritatea și responsabilitatea sunt cruciale în aceste momente, reprezentând principiile pe care se bazează Uniunea Europeană”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.

echipa medicala moldova

Cei 11 medici și 11 asistenți medicali care pleacă luni în misiune sunt din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutului de Medicină Urgentă, spitalelor raionale Glodeni, Dondușeni și Stefan Vodă.

Membrii celor două echipe de paramedici SMURD sunt angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, (subdiviziunile Chișinău și Bălți).

„Amintim că de la începutul crizei pandemice, România a susținut constant Republica Moldova. Astfel, în luna mai 2020, o echipă din 40 de medici și asistenți/asistente au activat în spitalele din Republica Moldova. Tot în luna mai 2020, România a donat 20 de camioane cu echipament medical. În februarie 2021, țara noastră a beneficiat de loturi de echipamente medicale de protecție pentru personalul medical (măști, combinezoane, mănuși) valoarea totală ridicându-se la circa 2,3 milioane de euro. Totodată, România a donat Republicii Moldova circa 500 000 de doze de vaccinuri AstraZeneca și Pfizer”, transmit reprezentanții Guvernului Republicii Moldova.

Etichete: medici paramedici pandemia de COVID-19 medici din Republica Moldova spitalul letcani

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.