Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Reţeaua de Solidaritate a lansat un nou format media

Viața Medicală
Cristina GHIOCA vineri, 18 februarie 2022

COMPAS este noul format de dezbatere live, dezvoltat de profesioniștii din Reţeaua de Solidaritate. Emisiunile se transmit pe pagina de Facebook a Reţelei.

endemieVinerea trecută a avut loc prima emisiune în acest format, moderată de dr. Tudor Toma, pneumolog român care profesează în Marea Britanie, și Gabriela Mirescu, fondatoare a Reţelei de Solidaritate, politolog stabilit în Elveţia.

Raportările recente privind numărul zilnic de cazuri noi de COVID-19 arată că România se află pe un trend ușor descendent, a arătat dr. Sandra Alexiu, medic primar și președinta Asociaţiei Medicilor de Familie din București-Ilfov, în cadrul primei ediţii a emisiunii COMPAS, organizată de Reţeaua de Solidaritate, vineri, 11 februarie.

La rândul său, prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societăţii Române de Epidemiologie (SREPI), a afirmat că în momentul de faţă există argumente statistice și de evoluţie epidemiologică ce indică faptul că „suntem într-o situaţie de acalmie sau spre acalmie, spre o liniștire a acestei evoluţii”. Ea a arătat că multe ţări sunt deja în partea descendentă a valului cinci, iar altele se pregătesc să ajungă acolo, cum este și cazul României.

„Și la noi se înregistrează mai puţine cazuri și spitalizări, dar, din păcate, nu a scăzut foarte mult numărul deceselor, pentru că ele vin ca un răspuns la ce s-a întâmplat în săptămânile anterioare – pe 1 februarie au fost declarate 40.000 de cazuri noi pe zi”, a subliniat prof. dr. Doina Azoicăi.

Prognoze epidemiologice

Președintele SREPI a arătat că, în România, evoluţia valului cinci al pandemiei va depinde de felul în care se va dezvolta varianta Omicron: „Dacă rămâne în circulaţie varianta Omicron așa cum este ea acum dominantă, ne așteptăm ca în luna martie să intrăm într-o zonă de stabilitate a evoluţiei pandemiei. Dar dacă varianta B.A.2 a Omicron începe să fie mai activă, mai răspândită, deși deocamdată nu există astfel de premise, ne putem aștepta la o prelungire a acestui val cinci”.

În ceea ce privește tranziţia spre endemicitate, primele ţări care vor înregistra acest progres vor fi cele cu rată ridicată de vaccinare și cu un număr mare de persoane cu imunitate dobândită, a arătat prof. dr. Doina Azoicăi, care a adăugat că anumite state, precum Marea Britanie, SUA și Portugalia, îndeplinesc deja aceste condiţii de tranziţie către
endemicitate.

O piedică în calea acestei realizări ar putea fi, în opinia președintei SREPI, faptul că din totalul de 60-61% de persoane din lumea întreagă vaccinate cu cel puţin o doză, numai 10,6% provin din ţări cu venituri mici sau medii. Iar aici ar fi necesar să se intervină pentru îmbunătăţirea situaţiei, a conchis medicul.

Citiți și: De ce refuză românii vaccinarea anti-COVID?

 

Etichete: omicron compas COVID-19 pandemie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.