Newsflash
Știri

Reuniunea specialiştilor în combaterea infertilităţii

de Dr. Elena BERNAD - dec. 9 2011
Reuniunea specialiştilor în combaterea infertilităţii
   A treia conferinţă prin care a fost marcată Ziua Naţională a Infertilităţii s-a desfăşurat la Timişoara, la 26 noiembrie 2011. Acest program, coordonat de Asociaţia Embriologilor din România (AER), a fost organizat de Centrul de Prevenire şi Combatere a Problemelor Legate de Sănătatea Reproductivă Umană (CPCP-SRU) în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş“ şi cu Clinica de obstetrică şi ginecologie „Bega“ a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara. Specialişti în domeniul sterilităţii/infertilităţii – prof. dr. Ioan Munteanu, prof. dr. Doru Mihai Anastasiu, conf. dr. Marius Craina, dr. Elena Bernad, împreună cu biol. Delia Huţanu, coordonator AER – au realizat o reuniune cu rol de sprijin pentru toate persoanele cu probleme de infertilitate. Manifestarea se organizează anual, în ultimul weekend din noiembrie, în mai multe centre medicale din ţară. În problema sterilităţii/infertilităţii sunt adesea implicate mai multe specialităţi medicale, investigarea şi conduita terapeutică în aceste situaţii interesând deopotrivă medici, biologi, psihologi, sociologi, asistente medicale sau alte categorii de specialişti care se confruntă cu astfel de cazuri. Informarea pacienţilor este foarte importantă.
   Trebuie să amintim că la Timişoara a fost realizată, pentru prima dată în România, fertilizarea in vitro, în cadrul Centrului de laparoscopie, chirurgie laparoscopică, fertilizare in vitro şi embriotransfer al Clinicii de obstetrică şi ginecologie „Bega“. Această premieră se datorează dlui prof. dr. Ioan Munteanu, membru de onoare al Academiei Române, considerat părintele fertilizării in vitro în România şi care, în cadrul manifestării, a împărtăşit din experienţa dsale participanţilor la eveniment. Au fost prezentate diverse cazuri de infertilitate de cuplu, exemplificând modalităţi diferite de abordare şi conduită terapeutică individualizată în funcţie de situaţie.
   O prezentare de excepţie a istoricului fertilizării in vitro în lume şi în România a fost realizată de dl prof. dr. Doru Mihai Anastasiu – decanul Facultăţii de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş“ Timişoara.
   Rolul chirurgiei minim invazive în cazurile cu sterilitate/infertilitate a fost subliniat de dl conf. dr. Marius Craina, care a făcut o trecere în revistă a posibilităţilor şi limitelor aplicării chirurgiei laparoscopice în asemenea cazuri.
   La conferinţă au participat cu lucrări valoroase toate clinicile universitare din Timişoara, precum şi două centre private de fertilizare in vitro, reprezentate de dnii prof. asoc. dr. Giatras Konstantinos (Spitalul Athena) şi dr. Florin Dorneanu (Gynatal). Alături de noi a fost prezentă şi dna Bianca Brad, de la Organizaţia EMMA Bucureşti, cu o adevărată lecţie de viaţă pentru toate categoriile de persoane care vin în contact cu familiile îndurerate de pierderea unui copil. Au mai participat cu lucrări şi alţi specialişti din domeniul ginecologiei – conf. dr. Ioan Sas, dr. Cezara Mureşan, dr. Lavinia Stelea, dr. Cătălin Dumitru, dr. Dan Navolan, specialişti neonatologi – prof. dr. Constantin Ilie, dr. Gabriela Diaconescu, geneticieni – prof. dr. Valerica Belengeanu, dr. Simona Farcaş, specialişti ATI – dr. Ovidiu Bedreag, dr. Dana Ocica, precum şi psihologi – Adina Berar.
   Fundaţia „Pro Vita Medica“ a fost prezentă prin dna dr. Cristina Valea, care a subliniat importanţa consilierii cuplurilor cu sarcină nedorită şi impactul avorturilor asupra vieţii de cuplu şi a fertilităţii. Fundaţia vine în sprijinul femeilor gravide aflate în dificultate.
   Atmosfera din timpul conferinţei a fost una de lucru, fiecare lucrare fiind urmată de întrebări şi comentarii, de acestea beneficiind toţi participanţii la reuniune.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe