Newsflash
Știri

Revenire cu distincţii

de Demostene ŞOFRON - dec. 9 2014
Revenire cu distincţii
UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca a acordat, la 6 noiembrie 2014, titlul de doctor honoris causa scriitorului şi diplomatului acad. Augustin Buzura.
Laudatio rostit de prof. dr. Marius Bojiţă punctează cele mai relevante momente din activitatea sa de scriitor (romancier, publi­cist, memorialist, eseist, scenarist) şi de diplomat (director al Fundaţiei Cultu­rale Române, devenită ulte­rior Institutul Cultural Român). Augustin Buzura a fost student al Institutului de Medicină şi Farmacie Cluj (1958–1964), Facul­tatea de medicină gene­rală. Este şi perioada în care îşi face debutul literar, cu povestirea „Pământ“ (25 februarie 1960, în revista „Tribuna“). Debutul edito­rial are loc trei ani mai târziu, în 1963, cu volumul de povestiri şi nuvele „Capul bunei speranţe“, prefaţat de criticul şi istoricul literar Mircea Zaciu.
Absolvent al studiilor medi­cale cu lucrarea „Shake­speare în psihiatrie“, Augustin Buzura se angajează la „Tribuna“. Astfel, drumul spre literatură i s-a deschis, scriitorul confirmând cu fiecare titlu nou apărut. A publicat de-a lungul timpului volume care l-au impus între prozatorii renumiţi ai epocii postbelice, unele au fost retrase din librăriile marilor oraşe, altele chiar au fost traduse în mai multe limbi (engleză, germană, maghiară, chineză)
Trebuie amintit în acest context anul 1987 când, alături de Günther Grass, Václav Havel, Steve Austin, Danilo Kiö, Luigi Nono, a înfiinţat Fundaţia Culturală Europeană la Amsterdam, cu scopul „permeabilizării frontierelor“, stimulării liberei circulaţii a oamenilor şi ideilor, difuzarea culturii române în cele mai diverse spaţii spirituale.
Devine membru titular al Academiei Române în 1992, primeşte titlul de doctor honoris causa al Universităţii „Lucian Blaga“ Sibiu în 1997. În anul 2000, este distins cu Ordinul Naţional „Rio Branco“ al Braziliei, în 2001 devine membru al Academiei Latinităţii cu sediul la Rio de Janeiro, în 2010 i se mai acordă două titluri de doctor honoris causa: unul de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş“, Arad şi altul de la Universitatea de Nord, Baia Mare.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe