Newsflash
Știri

Revoluţia 2.0 în sănătate

de M. V. A. - mai 7 2015
Revoluţia 2.0 în sănătate
Există multe deosebiri şi puţine asemănări între India şi România. Sigur, cea mai importantă e cea numerică, India fiind cel mai mare popor din lume. Apoi sistemul medical indian, spre deosebire de al nostru, este privat în proporţie de 80%. Asemănările ţin de numărul cazurilor de TBC existente în cele două ţări. Din nou, proportion gardée. Dacă România este ţara cu cele mai multe cazuri de tuberculoză din Uniunea Europeană, un sfert din cazurile nou diagnosticate de TBC în lume provin din India. Asemănarea pozitivă este că indienii sunt cei mai apreciaţi IT-işti în centrele americane din Silicon Valley, urmaţi îndeaproape de români.
Aici apare o nouă diferenţă notabilă: IT-iştii indieni lucrează din greu pentru a ajuta sistemul medical din ţara lor. Programul Naţional pentru TBC din India a lansat o aplicaţie nu­mită e-NIKSHAY care foloseşte telefoanele mobile şi conexiunea la internet pentru a înregistra, monitoriza şi centraliza complianţa la tratament a bolnavilor cu TBC, chiar şi atunci când aceştia locuiesc în regiuni izolate. Programul este şi foarte ieftin. Mai ţineţi minte bip-urile din anii de început ai telefoanelor mobile? Atunci când eu, ca să nu-mi consum creditul de pe cartelă, te sunam dar închideam repede, înainte de a-mi răspunde, doar ca să-ţi reamintesc că trebuie să ne întâlnim sau, pur şi simplu, să-ţi spun că mă gândesc la tine. Guvernul indian îi încurajează pe pacienţii cu TBC să dea bip-uri la un număr de telefon scris pe spatele fiecărei cutii de medicamente de fiecare dată când îşi iau tratamentul. Dacă ratează un bip, sunt sunaţi înapoi de medicul lor curant pentru a li se reaminti să-şi ia medicaţia. Totul funcţionează şnur cu ajutorul aplicaţiei e-NIKSHAY, iar rezultatele sunt fascinant de eficiente având în vedere costul 0 pentru pacient şi faptul că peste 70% din populaţia Indiei deţine un telefon mobil.
O altă deosebire între India şi România este că, în primul caz, Guvernul chiar este dispus să colaboreze cu medicii şi cu IT-iştii.
   În Occident se vorbeşte deja despre revoluţia adusă de internet şi IT în medicină. Generic i se spune Health 2.0. Tipic, lucrurile funcţionează cam aşa. Un IT-ist de oriunde din lume (în acest caz tunisian) are o idee şi inventează un prototip de aplicaţie mobilă. În exemplul nostru aplicaţia îi ajută pe bolnavii de Alzheimer în stadiile iniţiale să-şi recunoască apropiaţii. Aplicaţia instalată pe telefonul bolnavului foloseşte comunicarea prin bluetooth, existentă la orice smartphone, pentru a recunoaşte telefonul mobil al unui prieten sau a unei rude atunci când aceasta se află în apropiere. Atunci când asta se întâmplă, identifică persoana şi arată bolnavului fotografii sau videouri care îi stimulează memoria, ajutându-l să-şi reamintească cine este.
Despre aplicaţia tunisianului a povestit o televiziune importantă din Orientul Mijlociu. Aşa a ajuns ştirea la urechile cuiva din interiorul companiei Samsung care, imediat, l-a contactat pe IT-ist şi au început să lucreze împreună la ceea ce se va numi „Memorie de Rezervă“ şi va face viaţa bolnavilor de Alzheimer puţin mai uşoară. Aplicaţia va fi disponibilă şi în România.
Tehnologia 3D de bioprintare a organelor – nu e ceva din StarTrek, e deja realitate. În noiembrie 2014, compania Organovo a anunţat că a vândut primul „ficat bioprintat“, denumit exVive3D™. Modelul nu este suficient de mare pentru a fi considerat un organ, dar funcţionează similar unui ficat real şi trăieşte mai mult de 40 de zile. Janssen şi Roche au testat modelul pentru viabilitate şi eficienţă, iar rezultatele au fost pozitive. Ficatul 3D bioprintat este foarte util pentru testarea hepatotoxicităţii noilor medicamente dezvoltate de companiile farmaceutice.
Cum doar în ultimii 8 ani au fost retrase de pe piaţă 16 medicamente din motive de siguranţă, şi cum lansarea pe piaţă a unui nou medicament costă foarte mult, posibilitatea de a testa noile medicamente pe organele bioprintate este prilej de bucurie pentru industria farmaceutică. Unul dintre studiile dezvoltate de Roche şi Organovo au constatat că modelul exVive3D™ a fost capabil să identifice un medicament, anterior retras de pe piaţă de FDA din motive de hepatotoxicitate. Săptămâna trecută, Organovo a semnat un contract de colaborare pe mai mulţi ani cu gigantul farma Merck, semn că în curând este posibil ca aceste organe printate 3D să devină un standard în testarea noilor medicamente.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe