Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Rezidenții de farmacie cer pregătire și examene actualizate

Viața Medicală
Dr. Laura Davidescu vineri, 22 mai 2020, ora 12:03

Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România a realizat o consultare în rândul studenților și rezidenților, identificând nevoile actuale ale viitorilor profesioniști farmaciști.

Cercetarea realizată de către Federația Asociațiilor Studenților Farmacişti din România ( FASFR) face parte dintr-o consultare mai amplă, organizată de către Alianța Studenților din Domeniul Sănătății, care este compusă din trei organizații:  FSMDR - Federația Studenților la Medicină Dentară din România (FSMDR), FASMR - Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) și FASFR - Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR).

În urma centralizării răspunsurilor studenților și rezidenților farmaciști, organizația care îi reprezintă a identificat șase mari nevoi comune referitoare la rezidențiat.

Părerile exprimate scot în evidență necesitatea reevaluării și actualizării bibliografiei examenului de rezidențiat, fiind considerată neactualizată și neconformă cu realitatea exercitării profesiei de farmacist la nivel de standarde europene, declară Carmen Gabriela Preda, coordonatoarea de Relații Publice a FASFR și adaugă: “accentuăm necesitatea și importanța formării profesionale de calitate a viitorilor și singurilor specialiști în domeniul medicamentului prin acordarea unei atenții sporite de către autoritățile statului și decidenții implicați în formularea curriculelor și metodologiilor pentru Programul de Rezidențiat.”

6 nevoi de modificare a rezidentului la farmacie (1)Iată care sunt cele șase nevoi de modificare ale rezidențiatului la Farmacie, așa cum au fost ele identificate de FASFR.

 1. Material comun de tip compendium – unificarea materialelor bibliografice și realizarea unui material comun de tip Compendium.
 2. Protocoale pentru coordonarea rezidenților farmaciști – realizarea unor protocoale și ghiduri concret stabilite, în vederea coordonării rezidenților farmaciști pe secțiile spitalelor.
 3. Curriculum pentru cele două specialități noi introduse – stabilirea curriculei de studiu pentru specialitățile “Industrie farmaceutică și cosmetică” și “Farmacie generală”.
 4. Posturi pentru absolvenții de rezidențiat – creșterea numărului de posturi pentru absolvenții de rezidențiat, raportat la numărul de farmaciști admiși în programul de rezidențiat.
 5. Examinare bazată pe conexiuni logice – schimbarea viziunii și implicit a metodelor aplicate asupra examenului de rezidențiat prin testarea capacității farmacistului de a face conexiuni logice și relevante în detrimentul testării capacității de memorare.
 6. Bibliografie raportată la nevoile din sistemul actual de sănătate – reevalurarea și actualizarea bibliografiei în funcție de nevoile prezente are sistemului de sănătate din România.

S-ar putea să te intereseze și:

Rezidențiat 2020. Când va avea loc examenul

foto: Shutterstock

Etichete: FASFR rezidenti farmacie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 249 de lei
 • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.