Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Rezistenţa la antibiotice: o urgenţă

Viața Medicală
Dan Dumitru MIHALACHE joi, 4 iunie 2015
Rezistenţa la antibiotice a devenit o ameninţare tot mai mare asupra siguranţei sănătăţii globale, cu efecte inclusiv economice, dar şi de alt tip, ce se constituie într-o povară greu de suportat pentru ţările cu venituri mici, medii şi mari. Pornind de la acest fapt, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) propune noi acţiuni la nivel naţional, regional şi mondial, mai ales ţinând cont de dezvoltarea limitată a unor noi agenţi antimicrobieni. Este nevoie, potrivit OMS, de o abordare coerentă, comprehensivă şi integrată de tip One Health (O singură sănătate), care să implice medicina umană şi veterinară, agricultura, finanţele, mediul şi consumatorii.
Luni, 25 mai, pornind de la consultările informale ante­rioare privind rezistenţa la antibiotice (RA), cea de-a 68-a adunare generală pe sănătate (WHA) a OMS a adoptat un plan de acţiune globală (PAG) actualizat pe această problematică.
Un prim punct asupra căruia insistă planul îl reprezintă implementarea acţiu­nilor propuse, adaptate la posibilităţile naţionale şi la contextele specifice fiecărui stat membru. Stat membru care va trebui să-şi mobilizeze resursele umane şi financiare prin canale domestice, bilaterale şi multilaterale pentru a implementa planuri şi strategii coerente cu PAG, dar şi să pună la punct, până la cea de-a 70-a WHA, planuri de acţiune naţională privind RA, aliniate acestui program şi standardelor şi ghidurilor stabilite de organismele interguvernamentale.
Totodată, WHA îi cere directorului general al OMS să se asigure că toate părţile relevante ale organizaţiei sunt implicate şi coordonate activ în promovarea muncii privind RA, inclusiv prin urmărirea fluxurilor de resurse destinate cercetării şi dezvoltării pentru RA şi să consolideze colaborarea tripartită între FAO, OIE şi OMS pentru a combate RA, în spiritul abordării One Health.
De asemenea, printre altele, acelaşi director general va trebui să dezvolte o structură-cadru pentru monitorizarea şi evaluarea conforme principiilor PAG, în colaborare cu grupul consultativ tehnic şi strategic pentru RA, cu statele membre (şi acolo unde este posibil, cu organizaţiile regionale privind integrarea economică), FAO şi OIE şi cu alţi parteneri relevanţi. Să dezvolte, în consultare cu aceiaşi parteneri, opţiuni pentru a stabili un cadru de dezvoltare globală pentru susţinerea dezvoltării, controlului, distribuţiei şi folosirii corespunzătoare a noilor medicamente antibiotice, a metodelor de diagnostic, vaccinurilor şi a altor intervenţii, concomitent cu păstrarea antibioticelor existente, şi să promoveze accesul convenabil la antibioticele existente şi la cele noi, luând în considerare nevoile tuturor ţărilor, în conformitate cu PAG.
Nu în ultimul rând, directorul general va trebui să asigure resurse adecvate pentru secretariat, conform bugetului programului pe 2016–2017 şi conform celui de al 12-lea program general de muncă, 2014–2019, pentru implementarea PAG pe RA.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.