Newsflash
Știri

Riscul cardiovascular asociat alopeciei areata

de Dr. Mădălina Badea - iun. 5 2020
Riscul cardiovascular asociat alopeciei areata

Pacienţii cu alopecia areata au un risc crescut de infarct miocardic, ceea ce sugerează impactul sistemic al acestei boli autoimune.

Este rezultatul unui studiu populaţional de mari dimensiuni desfășurat în Coreea de Su, publicat în JAMA Dermatology*. Studiul a urmărit peste 228.000 de pacienţi cu vârste cuprinse între 30 și 89 de ani, raportând rezultatele obţine la un grup control de peste 4,5 milioane.

Cu excepţia fumatului, pacienţii cu alopecia areata au avut un profil de risc cardiovascular mai bine controlat decât populaţia generală. Deși riscul cumulativ de infarct miocardic pe termen mediu (2-4 ani) al acestora a fost mai scăzut decât în grupul control, pe termen lung s-a obţinut o creștere exponenţială, diferenţa devenind semnificativă statistic după 8-10 ani de urmărire.

Riscul a fost similar și pentru pacienţii tineri, sub 50 de ani. Acest studiu indică necesitatea controlului strict al factorilor de risc cardiovascular la această populaţie, cu urmărire periodică pe termen lung.


Notă autor:

*https://bit.ly/2MikjY4

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe