Newsflash
Știri

Riscul de infarct miocardic crește în Ajunul Crăciunului

de Florentina Ionescu - dec. 23 2022
Riscul de infarct miocardic crește  în Ajunul Crăciunului

Emoţiile și agitaţia din perioada Sărbătorilor de iarnă pot fi un factor de risc suplimentar pentru un infarct miocardic, avertizează medicii cardiologi.

shutterstock_1843592323Comparativ cu o zi obișnuită, riscurile unui atac de cord sunt cu 37% mai mari în Ajunul Crăciunului, cu 15% mai mari de Crăciun și cu 20% mai mari în ziua de Anul Nou, a scos la iveală un studiu publicat în BMJ, desfășurat pe o perioadă de 16 ani.

Emoţiile din această perioadă a anului, agitaţia determinată de pregătiri, întâlnirile cu prietenii sau rudele și modificările apărute în programul normal al pacientului cronic pot deveni factori de risc pentru atacul de cord, explică dr. Valentin Leica, medic specialist Cardiologie și Medicină internă: „Sărbătorile implică în principal o neglijare a tratamentului, oamenii sunt mult mai relaxaţi, uită de protocolul de zi cu zi al bolilor pe care le au”.

Alimentaţia bogată în calorii și alcoolul consumat în exces reprezintă și ei factori suplimentari de risc pentru producerea unui infarct miocardic la persoanele cu boli cardiovasculare și nu numai.  Alimentele bogate în calorii pot decompensa și pacienţii cu diabet zaharat, considerat un factor de risc foarte mare pentru bolile cardiovasculare.

Astfel, în cazul unei decompensări a factorilor de risc, pe fondul unei boli cardiovasculare deja existente, se poate trece direct în faza acută a infarctului, a avertizat doctorul Leica. Totodată, acesta a amintit că de cele mai multe ori, factorii de risc nu provoacă simptome.

Citiți și: Recuperarea post- infarct miocardic

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe