După ce, la 19 august 2003, 22 de persoane au fost ucise în urma atacului terorist asupra sediului Organizaţiei Naţiunilor Unite din Bagdad, Adunarea Generală ONU desemna, cinci ani mai târziu, această dată ca Ziua mondială pentru asistenţa umanitară, în onoarea tuturor celor care şi-au pierdut viaţa sau libertatea desfăşurând acţiuni de asistenţă umanitară, dar şi a celor care, în pofida tuturor piedicilor, continuă să facă din ajutorul acordat semenilor o misiune de credinţă. (...) "> Riscuri vitale pentru asistenţa umanitară - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Riscuri vitale pentru asistenţa umanitară

de Dr. A. M. - aug. 19 2011
Riscuri vitale pentru asistenţa umanitară

   După ce, la 19 august 2003, 22 de persoane au fost ucise în urma atacului terorist asupra sediului Organizaţiei Naţiunilor Unite din Bagdad, Adunarea Generală ONU desemna, cinci ani mai târziu, această dată ca Ziua mondială pentru asistenţa umanitară, în onoarea tuturor celor care şi-au pierdut viaţa sau libertatea desfăşurând acţiuni de asistenţă umanitară, dar şi a celor care, în pofida tuturor piedicilor, continuă să facă din ajutorul acordat semenilor o misiune de credinţă. (...)
 

   După ce, la 19 august 2003, 22 de persoane au fost ucise în urma atacului terorist asupra sediului Organizaţiei Naţiunilor Unite din Bagdad, Adunarea Generală ONU desemna, cinci ani mai târziu, această dată ca Ziua mondială pentru asistenţa umanitară, în onoarea tuturor celor care şi-au pierdut viaţa sau libertatea desfăşurând acţiuni de asistenţă umanitară, dar şi a celor care, în pofida tuturor piedicilor, continuă să facă din ajutorul acordat semenilor o misiune de credinţă.
  Lucrătorii implicaţi în ajutorul umanitar se străduiesc să furnizeze asistenţa vitală şi reabilitarea pe termen lung comunităţilor afectate de dezastre, fără discriminare. Principiile care guvernează această activitate sunt umanitatea, imparţialitatea, neutralitatea, independenţa. Dar răspunsul la situaţii de urgenţă este doar o parte a asistenţei umanitare, aceasta cuprinzând şi pregătirea comunităţilor pentru potenţiale situaţii de criză, încurajarea exprimării opiniilor, dar şi a eforturilor de restabilire a păcii în zonele de conflict.
   Accesul umanitar şi securitatea personalului sunt însă expuse unor riscuri din ce în ce mai mari. Conform Oficiului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), în 2009, 102 lucrători umanitari au fost ucişi şi mulţi alţii au fost răniţi în incidente de securitate, iar 92 au fost răpiţi.
  „Lucrătorii umanitari slujesc interesele umanităţii, adesea în condiţii foarte periculoase. Am asistat la extinderea ajutorului pe care îl oferă în beneficiul victimelor cutremurelor, incendiilor şi inundaţiilor, însă aceştia îşi riscă cel mai mult viaţa în zonele de conflict. Există o tendinţă alarmantă de a face din aceşti oameni, dedicaţi muncii lor, o ţintă. Trebuie să protejăm siguranţa lucrătorilor umanitari pentru ca aceştia să poată interveni oriunde este nevoie de ei. În acest sens, voi sensibiliza în continuare opinia publică în ceea ce priveşte înrăutăţirea condiţiilor de securitate pentru cei care îşi riscă viaţa pentru a o salva pe a celorlalţi. (…) Trebuie să punem capăt atacurilor armate împotriva lucrătorilor umanitari. Rănirea lor înseamnă rănirea speranţei în viitorul copiilor noştri“, a afirmat Kristalina Georgieva, comisarul european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi reacţie la situaţii de criză, cu prilejul Zilei mondiale pentru asistenţă umanitară.
   Pentru 19 august 2011, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, War Trauma Foundation şi World Vision International au anunţat lansarea unui „Ghid de prim ajutor psihologic pentru lucrătorii umanitari“. Acesta include deopotrivă sprijinul social şi pe cel psihologic, implicând asigurarea de ajutor uman, pozitiv şi practic pentru persoanele afectate de diversele evenimente critice. Ghidul are deja aprobarea a 24 de agenţii internaţionale importante. „Recunoscând că putem face mai mult şi mai bine pentru sănătatea mentală a populaţiei afectate de dezastre, OMS şi partenerii noştri au dezvoltat acest instrument menit să asigure că standardele şi cele mai bune practici sunt aplicate la modul cel mai serios în asistenţa umanitară“, a declarat dr. Bruce Aylward, director general adjunct OMS pentru polio, urgenţe şi colaborarea cu statele membre.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe