Newsflash
Știri

Riscurile asociate ţigării electronice

de Dr. Alexandra GUȚĂ - aug. 23 2019
Riscurile asociate ţigării electronice

Ţigara clasică a fost înlocuită în ultimii ani de noi metode de fumat.

VM 34, p.2 -1Riscurile asociate fumatului activ sau pasiv al ţigărilor sunt bine cunoscute, însă cele asociate noilor metode, precum vapingul ţigărilor electronice, sunt încă ambigue.
La începutul lunii august, Wisconsin Department of Health Services (WDHS) a raportat 12 cazuri ale unor persoane care au necesitat spitalizare în urma utilizării ţigărilor electronice. Persoanele au vârsta până în 30 de ani. Opt dintre acestea au dezvoltat boală pulmonară severă, iar unele au necesitat inclusiv intubare orotraheală.
Toţi pacienţii raportaţi de WDHS au utilizat ţigări electronice de la câteva săptămâni până la câteva luni până la prezentarea la spital. Simptomele respiratorii ale acestora au fost: tusea, dispneea și fatigabilitatea care se accentuau odată cu trecerea timpului. Au fost efectuate radiografii toracice care au evidenţiat opacităţi la nivelul lobilor pulmonari inferiori. Pe imaginile de tomografie computerizată au fost observate opacităţi difuze în geam mat. Alte simptome raportate au fost: anorexia, greaţa, febra, diareea sau durerea toracică de tip pleuritic.

Ingestia de nicotină și declanșarea crizelor convulsive

În cursul acestui an, FDA (US Food and Drug Administration) a avertizat în legătură cu o posibilă asociere a fumatului de ţigări electronice și apariţia convulsiilor. Se pare că prin utilizarea ţigărilor electronice poate crește nivelul unor substanţe chimice dăunătoare, într-o concentraţie mai mare decât ţigara clasică. În anumite concentraţii, nicotina nu este o substanţă dăunătoare, însă, în cantităţi mari, aceasta poate determina intoxicaţie nicotinică, situaţie care poate duce la instalarea unor crize convulsive. În ultimii nouă ani au fost raportate 35 de cazuri de convulsii după utilizarea ţigării electronice, probabil prin ingestia accidentală a lichidului pentru ţigara electronică.
Utilizarea ţigărilor electronice este în creștere, astfel încât ar fi util în cadrul anamnezei ca pacientul (adult sau adolescent) să fie întrebat și de acest aspect. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât utilizarea este crescută în rândul adolescenţilor și al adulţilor tineri. Chiar dacă nu există până în prezent o legătură clară între această metodă de fumat și posibilele reacţii adverse, este necesară o contribuţie din partea clinicienilor pentru a raporta aceste simptome.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe