Newsflash
Știri

Riscurile la pacienţii cu DZ, în contextul COVID-19

de Florentina Ionescu - mai 1 2020
Riscurile la pacienţii cu DZ, în contextul COVID-19

O imunitate scăzută a pacientului cu diabet zaharat (DZ) se asociază cu o evoluţie mult mai severă a COVID-19, amintește prof. dr. Gabriela Radulian. Același risc există și fără un control glicemic corespunzător, a adăugat aceasta.

prof dr gabriela radulian captura

Președintele Societăţii de Neuropatie Diabetică a vorbit, la jumătatea acestei luni, despre problematica pacientului cu diabet zaharat și despre complicaţiile asociate acestei patologii, în contextul COVID-19, într-un interviu online găzduit de platforma MedicHub adresat exclusiv comunităţii medicale. Ea a amintit că managementul infecţiei cu coronavirus la persoanele cu DZ nu diferă de cel al populaţiei generale.

Asocierea la diabet a unor complicaţii cronice, cum ar fi, în primul rând, boala cronică renală, cât și prezenţa altor comorbidităţi (boli cardiovasculare, boli pulmonare etc.) creează condiţiile unui risc de evoluţie spre o formă severă a COVID-19 și, totodată, chiar un risc de mortalitate.

Respectarea recomandărilor, esenţială

În contextul actual generat de pandemia de COVID-19 este foarte important, subliniază dr. Gabriela Radulian, ca pacienţii să respecte toate procedurile și măsurile pentru a se proteja de virusul SARS-CoV-2, începând de la izolarea la domiciliu: „Monitorizarea glicemiei trebuie realizată mai frecvent, întrucât știm că persoanele cu DZ, în condiţiile unui episod infecţios, au și valori glicemice mai mari”, arată specialistul. Tocmai de aceea este importantă automonitorizarea zilnică a glicemiei.

Totodată, prof. dr. Gabriela Radulian evidenţiază importanţa implicării permanente a medicilor, necesitatea ca aceștia să ţină legătura cu persoanele cu DZ: „Fie că suntem diabetologi, fie că suntem medici de familie, în această perioadă, menţinerea unor valori glicemice în ţintele pe care ni le dorim înseamnă, totodată, și o monitorizare mult mai atentă a ceea ce înseamnă apariţia complicaţiilor cronice”.

În situaţia în care persoana cu diabet zaharat nu are un control glicemic în ţintele propuse, medicul curant trebuie să știe că va fi nevoie chiar de intensificarea tratamentului, subliniază dr. Gabriela Radulian. Acest lucru înseamnă suplimentarea cu alte medicamente orale sau modificarea dozelor de insulină, astfel încât pacientul să aibă un control glicemic corespunzător.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe