Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Riscurile la pacienţii cu DZ, în contextul COVID-19

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 1 mai 2020

O imunitate scăzută a pacientului cu diabet zaharat (DZ) se asociază cu o evoluţie mult mai severă a COVID-19, amintește prof. dr. Gabriela Radulian. Același risc există și fără un control glicemic corespunzător, a adăugat aceasta.

prof dr gabriela radulian captura

Președintele Societăţii de Neuropatie Diabetică a vorbit, la jumătatea acestei luni, despre problematica pacientului cu diabet zaharat și despre complicaţiile asociate acestei patologii, în contextul COVID-19, într-un interviu online găzduit de platforma MedicHub adresat exclusiv comunităţii medicale. Ea a amintit că managementul infecţiei cu coronavirus la persoanele cu DZ nu diferă de cel al populaţiei generale.

Asocierea la diabet a unor complicaţii cronice, cum ar fi, în primul rând, boala cronică renală, cât și prezenţa altor comorbidităţi (boli cardiovasculare, boli pulmonare etc.) creează condiţiile unui risc de evoluţie spre o formă severă a COVID-19 și, totodată, chiar un risc de mortalitate.

Respectarea recomandărilor, esenţială

În contextul actual generat de pandemia de COVID-19 este foarte important, subliniază dr. Gabriela Radulian, ca pacienţii să respecte toate procedurile și măsurile pentru a se proteja de virusul SARS-CoV-2, începând de la izolarea la domiciliu: „Monitorizarea glicemiei trebuie realizată mai frecvent, întrucât știm că persoanele cu DZ, în condiţiile unui episod infecţios, au și valori glicemice mai mari”, arată specialistul. Tocmai de aceea este importantă automonitorizarea zilnică a glicemiei.

Totodată, prof. dr. Gabriela Radulian evidenţiază importanţa implicării permanente a medicilor, necesitatea ca aceștia să ţină legătura cu persoanele cu DZ: „Fie că suntem diabetologi, fie că suntem medici de familie, în această perioadă, menţinerea unor valori glicemice în ţintele pe care ni le dorim înseamnă, totodată, și o monitorizare mult mai atentă a ceea ce înseamnă apariţia complicaţiilor cronice”.

În situaţia în care persoana cu diabet zaharat nu are un control glicemic în ţintele propuse, medicul curant trebuie să știe că va fi nevoie chiar de intensificarea tratamentului, subliniază dr. Gabriela Radulian. Acest lucru înseamnă suplimentarea cu alte medicamente orale sau modificarea dozelor de insulină, astfel încât pacientul să aibă un control glicemic corespunzător.

Etichete: diabet zaharat glicemie covid complicatii

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.