Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Riscurile somnolenţei la volan

Viața Medicală
Dr. M. D. vineri, 6 septembrie 2013
   Societatea Europeană de Somnologie a lansat campania „Trezeşte-te Europa – nu adormi la volan“, implementată în 19 ţări, printre care şi România, cu scopul sensibilizării conducătorilor auto în privinţa gravităţii somnolenţei la volan. În acest sens, a fost dezvoltat un chestionar privind somnolenţa şi accidentele rutiere, destinat tuturor şoferilor, amatori sau profesionişti, suferind de vreo boală (inclusiv sindrom de apnee în somn) sau sănătoşi. Datele obţinute până la 31 august din analiza răspunsurilor la întrebări  vor fi folosite de un grup Dr. Oana Deleanu, prof. dr. Florin Mihălţan şi Titi Aurde experţi pentru a convinge Parlamentul European, într-o întâlnire ce va avea loc la Bruxelles, la 15 octombrie 2013, să faciliteze o lege pentru evaluarea şoferilor prin teste de somn. În Directiva UE privind bolile incompatibile cu acordarea permisului de conducere nu este menţionat sindromul de apnee în somn de tip obstructiv (SASO).
   Lansarea campaniei la noi a fost anunţată în conferinţa de presă organizată de Societatea Română de Pneumologie şi Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ Bucureşti, la care au participat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele interimar al SRP, dr. Oana Deleanu, preşedinta secţiunii Somnologie a SRP şi Titi Aur, multiplu campion la Raliul României. A fost subliniat faptul că pentru a conduce în condiţii de siguranţă sunt necesare şapte-nouă ore de somn zilnic. A fi treaz mai mult de 20 de ore determină o depreciere a vitezei de reacţie egală cu cea în cazul unei alcoolemii de 0,08% – limita legală în toate statele. S-a discutat despre SASO, o patologie respiratorie ce cauzează somnolenţă diurnă. Pacienţii care declară că adorm la volan necesită evaluare pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului de sindrom de apnee-hipopnee în somn de tip obstructiv şi tratarea acestuia; statisticile arată că accidentele rutiere sunt de 7–12 ori mai frecvente la pacienţii cu această boală decât la conducătorii auto sănătoşi. În ţara noastră, diagnosticul şi tratamentul SASO sunt necompensate de CNAS, în ciuda numeroaselor memorii depuse de conducerea SRP.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC