Newsflash
Știri

Roboţi medicali şi pluridisciplinaritate

de Dumitru ŞERBAN - mar. 13 2013
Roboţi medicali şi pluridisciplinaritate
   La 28 februarie a.c., la Iaşi, în incinta bazei clinice de învăţământ a Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF „Gr. T. Popa“, reprezentanţii proiectului european „Centru de formare specialist şi resurse în reabilitare orală“ au anunţat încheierea cursului de formare de formatori. Concret, medicii şi cadrele didactice din domeniul medicinii dentare au luat contact cu noţiuni de reabilitare generală şi orală, dar şi cu metode şi tehnologii moderne de practică. „Începând de astăzi, medicii şi cadrele didactice vor avea posibilitatea să facă practică, în cadrul Facultăţii de Medicină Prof. dr. Norica Consuela FornaDentară din Iaşi, pe cel mai performant robot medical din domeniul dentar, RoboDent, şi totodată vor avea acces la un sistem de simulare asistată 3D. Sistemul este unic în învăţământul medical dentar din România, iar la nivel mondial mai există doar doi astfel de roboţi“, a precizat prof. dr. Norina Consuela Forna, decanul Facultăţii ieşene de Medicină Dentară. În continuare, dsa a efectuat, în premieră naţională, o navigare 3D cu ajutorul robotului şi în acelaşi timp a simulatorului asistat 3D în învăţământul medical dentar. Robotul poate fi folosit şi în implantologia orală, cu aplicaţii practice pe simulator. Specialiştii interesaţi de noul sistem vor avea prilejul de a viziona intervenţiile prin intermediul telemedicinii. Robotul poate fi folosit şi în intervenţiile chirurgicale stomatologice care necesită precizie crescută, putând astfel să conducă la o reducere a probabilităţii de malpraxis în domeniul medicinii dentare.
   RoboDent a costat 70.000 de euro şi a fost achiziţionat în cadrul proiectului desfăşurat de UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi şi cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU 2007–2013.

 

   La evenimentul care a marcat încheierea cursului de formare de formatori din cadrul proiectului a fost prezentă şi prof. dr. Cătălina Arsenescu-Georgescu, profesor de medicină internă şi cardiologie  la UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi, formator şi coordonator în proiect. Am dialogat, pe scurt, despre obiectivele îndeplinite din cadrul proiectului.
Proiectul pare că este limitat la domeniul medicinii dentare, dar în fapt sunt implicaţi numeroşi specialişti din alte domenii. Cum se explică acest lucru?
– Pacientul nostru este multidisciplinar. În urmă cu câţiva ani, era greu să ne imaginăm că am putea dezvolta un proiect în care să pornim de la o patologie orală şi să ajungem la patologia generală. De fapt, relaţia de colaborare funcţionează în ambele sensuri, pentru că patologia noastră se determină reciproc. Mai trebuie punctat că sunt factori de risc care acţionează la nivelul sferei maxilo-faciale, pe care îi regăsim în cardiologie. În acest context, pornind de la un pacient care aparent are doar o singură problemă, în domeniul maxilo-facial, ajungem la o problemă cardiologică şiProf. dr. Cătălina Arsenescu-Georgescu nu numai. Ca urmare, acest proiect multidisciplinar presupune în primul rând formarea unei viziuni complexe şi multidisciplinare a medicilor asupra pacientului.
Dumneavoastră cu ce v-aţi ocupat în cadrul acestui proiect?
– M-am ocupat cu patologia generală, iar prof. dr. Norina Consuela Forna cu patologia orală.
Cine sunt cei care au câştigat din acest proiect?
– Cei care au plecat cu cunoştinţele îmbogăţite: studenţii, medicii specialişti, rezidenţii. Este vorba de eşalonul din spatele nostru.
Putem spune că pacienţii vor beneficia de un act medical mai bun?
– Cu siguranţă. Pacientul nostru nu se adresează unui singur medic, ci unui grup, care acum are o viziune generală asupra patologiei în ansamblu, încât pacientul să aibă parte de o rezolvare complexă, modernă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe