Newsflash
Știri

Robotica poate salva vieţi

de Dr. Mădălina Badea - apr. 3 2020
Robotica poate salva vieţi

Tinerii din Echipa Naţională de Robotică a României au creat primul robot care poate ajuta personalul medical în lupta împotriva COVID-19, anunţă Mediafax.

Robotica poate salva vietiAcest dispozitiv poate comunica cu pacienţii și le poate distribui medicamente și alimente, diminuând astfel contactul personalului cu cei infectaţi și oferindu-le mai mult timp pentru îngrijirea cazurilor severe.

Robotul funcţionează prin comandă de la distanţă, are o baterie cu autonomie de lungă durată și un cost aproximativ de 5.000 de euro. Durata de producţie a primului model a fost de cinci zile, dar echipa anticipează că ar putea realiza câte un robot zilnic, dacă ar dispune de finanţarea necesară, pentru a ajuta domeniul medical în lupta împotriva acestui virus.

Tratamentul antihipertensiv asociat COVID-19

 

Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public privind potenţialul rol al inhibitorilor de enzimă de conversie și sartanilor în favorizarea infecţiei cu SARS-CoV-2 și creșterea severităţii acestei boli, Societatea Europeană de Cardiologie a emis recent un comunicat.

poza 4

Îngrijorarea a pornit de la faptul că virusul se leagă de receptorii enzimei de conversie a angiotensinei, al căror nivel este crescut la pacienţii trataţi cu aceste clase de antihipertensive. Nu există însă date știinţifice care să dovedească un efect dăunător al acestor substanţe în contextul COVID-19.

Studii realizate pe animale afirmă chiar contrariul și indică un posibil rol protector împotriva afectării pulmonare severe la acești pacienţi. Astfel, sunt sfătuiţi să își continue administrarea tratamentului, iar medicii – să îl prescrie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe