Newsflash
Știri

Rolul famotidinei în infecția cu SARS-CoV-2

de Dr. Mădălina Badea - aug. 28 2020
Rolul famotidinei în infecția cu SARS-CoV-2

În ciuda a numeroase studii în desfășurare care evaluează eficienţa și siguranţa unor medicamente, niciunul nu a dovedit un impact pe mortalitate în infecţia COVID-19.

Recent s-a lansat ipoteza că famotidina ar putea avea un astfel de efect, prin rolul său de antagonist al receptorilor histaminici de tip 2. Astfel, prin împiedicarea eliberării de histamină, una dintre căile patogenice ale acestei infecţii ar fi blocată.

Pentru a testa această ipoteză, s-a efectuat un studiu retrospectiv, observaţional, ce a inclus 878 de pacienţi spitalizaţi pentru infecţie SARS-CoV-2, dintre care 87 au primit tratament cu famotidină. Acești pacienţi s-au dovedit a fi mai tineri, fără alte diferenţe semnificative între grupuri privind date demografice sau comorbidităţi. Utilizarea famotidinei s-a asociat cu scăderea mortalităţii intraspitalicești și a obiectivului combinat între necesar de intubaţie și deces, fără ca aceste diferenţe dintre cele două grupuri să fie influenţate de diferenţa de vârstă.

De asemenea, pacienţii trataţi cu famotidină au avut niveluri mai scăzute ale markerilor de inflamaţie severă precum proteina C reactivă și procalcitonina, și un trend către valori medii mai mici ale feritinei, deși acest parametru nu a obţinut o diferenţă semnificativă statistic. Un studiu randomizat privind eficienţa acestei substanţe este în desfășurare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe