Newsflash
Internaționale

Rolul metabolismului cetonic în STEMI

de Dr. Diana Andronache - oct. 8 2021
Rolul metabolismului cetonic în STEMI

Noi date demonstrează că nivelul crescut al corpilor cetonici, măsurat la 24 de ore după reperfuzia coronariană, a fost asociat cu o dimensiune mai mare a infarctului și cu o fracţie de ejecţie a ventriculului stâng redusă.

Infarctul miocardic, definit ca un eveniment clinic în cadrul ischemiei miocardice acute, însoţit de modificări biologice, electrocardiografice și imagistice, reprezintă un factor de risc major pentru dezvoltarea insuficienţei cardiace (IC). S-a observat că în metabolismul miocardic, corpii cetonici sunt o sursă majoră de energie celulară. Creșterea nivelului plasmatic al corpilor cetonici în IC este considerată o consecinţă a cetogenezei hepatice crescute, secundară stimulării prin catecolamine și peptide natriuretice.

        Un studiu recent publicat în Journal of American College of Cardiology și-a propus să investigheze modul în care concentraţia plasmatică a corpilor cetonici se modifică după infarctul miocardic cu supradenivelare a segmentului ST (STEMI) și dacă aceste modificări sunt asociate cu afectarea miocardică secundară și cu fracţia de ejecţie a ventriculului stâng (FEVS) la patru luni.

Rezultate surprinzătoare

        Studiul GIPS-III a fost astfel conceput pentru a evalua efectul tratamentului cu metformin, comparativ cu placebo, asupra funcţiei ventriculului stâng, în cazul pacienţilor fără diabet zaharat care au fost admiși în spital pentru STEMI. Concentraţiile totale ale corpilor cetonici la momentul prezentării pentru STEMI au fost în medie de 520 µmol/L și au fost asociate pozitiv cu hemoglobina glicozilată. Nivelul circulant al corpilor cetonici a fost de trei ori mai mare în rândul pacienţilor cu STEMI, ceea ce sugerează că stimularea metabolismului cetonic apare ca răspuns, probabil adaptativ, al miocardului la stres. La 24 de ore după reperfuzia miocardică, concentraţii mai mari au fost asociate cu o dimensiune mai mare a infarctului miocardic și cu o FEVS mai mică. La patru luni post-STEMI, nu au fost observate asocieri între concentraţia corpilor cetonici și dimensiunea infarctului sau FEVS. Pacienţii trataţi cu metformin, tratament iniţiat în decurs de trei ore după procedura de revascularizare, au avut concentraţii ale corpilor cetonici similare cu cele ale grupului placebo, spre deosebire de alte studii care au raportat o creștere semnificativă a corpilor cetonici după terapia cu metformin. În etape preclinice, s-a observat că tratamentul cu inhibitori SGLT-2 îmbunătăţește biodisponibilitatea corpilor cetonici, fiind asociat cu dimensiuni mai mici ale infarctului miocardic și cu FEVS ameliorată.

 


Notă autor:

https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacc.2021.07.054

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe