Newsflash
Știri

Rolul protector al sindromului Down

de Dr. Mădălina Badea - aug. 14 2020
Rolul protector al sindromului Down

Cercetătorii de la Stanley Manne Children’s Research Institute din Chicago au arătat că anumite gene cu expresie scăzută în sindromul Down pot conferi rol protector împotriva dezvoltării unor tumori solide.

Aceste rezultate preliminare, publicate în Scientific Reports, reprezintă o speranţă pentru dezvoltarea terapiei genice care să împiedice în mod ţintit proliferarea acestor tumori în populaţia generală. Totodată, persoanele care au o expresie scăzută a acestor gene sunt predispuse la anumite anomalii, precum cele musculare sau ale valvelor cardiace, care fac parte din tabloul clinic cunoscut al pacienţilor cu sindrom Down.

Expresia scăzută a acestor gene induce o diminuare a proliferării celulare și a răspunsului inflamator, care reprezintă un dezavantaj pentru dezvoltarea tumorală. O analiză genomică extinsă pe 11.000 de pacienţi a fost realizată pentru a confirma legătura dintre aceste gene și incidenţa mai redusă a tumorilor solide. Datele experimentale obţinute in vitro trebuie, însă, confirmate și în studii pe modele animale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe