Newsflash
Știri

Rolul psihologului în Oncologie: „Facem vocile pacienților să conteze”

de L. Budin - iun. 14 2022
Rolul psihologului în Oncologie: „Facem vocile pacienților să conteze”

Un pacient cu cancer trece printr-o mulțime de trăiri dificil de gestionat - iar sprijinul psihologic în Oncologie reprezintă unul dintre cei mai importanți factori de ajutoare a bolnavului.

De la furie, teamă sau depresie, stările psihologice prin care trece un bolnav de cancer îl fac mult mai vulnerabil în fața bolii și determină lipsa motivației și a dorinței de a lupta contra acesteia, se arată într-un comunicat.

Camelia Moraru_Medisprof
Camelia Morar, psiholog

 

În ciuda impresiei generale, că bărbații nu simt nevoia să meargă la psiholog, în cadrul clinicii Medisprof, în primele 4 luni ale acestui an, 93% din pacienții care au început un tratament de chimioterapie sau/și radioterapie au beneficiat de consultanță psihologică, iar dintre aceștia, 56% erau femei, restul fiind bărbați, se mai precizează în document.

O diferență notabilă se remarcă în privința mediului în care pacienții trăiesc: 70% din bolnavii care au ales să beneficieze de consultanță psihologică provin din mediul urban.

Abordarea pacientului se bazează pe respectul față de nevoile lui, ale aparținătorilor și presupune adaptarea modului nostru de raportare și intervenție la preferințele, valorile și solicitările acestuia. (...) Acționăm, ca echipă, pentru a face auzită vocea pacientului și pentru a o integra în procesul terapeutic. Pentru ca această perspectivă să poată fi pusă în practică cu succes, înțelegerea experienței subiective a bolii și reprezentării acesteia sunt esențiale (...). Facem vocile pacienților să fie auzite și să conteze!”, a declarat Camelia Morar, psiholog în cadrul Medisprof.

Ziua Internațională de Conștientizare a Tumorilor Cerebrale, marcată la 8 iunie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe