Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

România a încheiat un acord cu Italia privind transplantul pulmonar

Viața Medicală
Dorina Novac miercuri, 31 martie 2021, ora 10:34

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că România a încheiat un acord cu Italia prin care un număr de cinci pacienţi români pe an vor putea să fie transplantaţi pulmonar.

Vlad Voiculescu a precizat, marți, într-o conferință de presă, că acreditarea centrului de la Spitalul „Sfânta Maria” din Capitală a expirat pe 9 martie.

Vlad Voiculescu

„Pacienţii români care au nevoie de transplant pulmonar nu mai pot fi transplantaţi în România. Centrul de transplant al Spitalului clinic Sfânta Maria din Bucureşti era singura unitate din ţară acreditată pentru a efectua transplanturi pulmonare, unitate care a efectuat opt transplanturi pulmonare în ultimii ani, dintre şase pacienţi încă trăiesc. A pierdut acreditarea, i-a expirat acreditarea la data de 9 martie şi spitalul nu a mai cerut prelungirea acesteia. Am încheiat deja un acord între România şi Italia privind transplantul pulmonar”, a declarat ministrul Sănătății.

Acesta a subliniat că este vorba despre zece centre de transplant din Italia, scrie Agerpres.

„Acordul presupune colaborarea dintre ANT şi Institutul Naţional de Sănătate - Centrul Naţional de Transplant din Italia în domeniul transplantului pulmonar, iar acordul reglementează colaborarea dintre cele două instituţii. Vorbim despre zece centre de transplant, zece centre din Italia. (...) Există o limitare la un număr 5 transplanturi pulmonare pe an. Asta este ceea ce s-a putut obţine în acest moment. Nu se pot efectua mai mult de cinci transplanturi pulmonare în Italia pe an”, a adăugat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății a mai precizat că există discuţii avansate şi cu un centru de transplant pulmonar din Franţa.

„Avem discuţii avansate cu un centru de transplant din Franţa pentru a primi pacienţi români cu recomandare de transplant pulmonar. De asemenea, pentru a trimite şi pentru a primi echipe de medici specialişti pentru pregătirea centrului de transplant sau pentru pregătirea unor centre de transplant pulmonar aici în România. Este clar, aşa cum era şi în 2016, că trebuie să dezvoltăm aici capacitatea de a avea transplant pulmonar, capacitatea de a efectuat transplant pulmonar”, a spus ministrul.

Etichete: transplant pulmonar centru de transplant ministerul sanatatii

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.