Newsflash
Știri

România anului 2012 şi fumatul

de Dr. Mihail CĂLIN - mar. 15 2012
România anului 2012 şi fumatul

   La 5 martie a.c, la Bucureşti, au fost date publicităţii rezultatele primului Studiu Global privind Fumatul la AdulţI (GATS) pentru România, implementat sub supervizarea Ministerului Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, Centrul Naţional de Pregătire Statistică şi Totem Communication. Studiul furnizează informaţii despre consumul de tutun, renunţarea la fumat, fumatul pasiv, aspecte economice, media şi cunoştinţe, atitudini şi percepţii referitoare la consumul de tutun.

   Astfel, rata globală a prevalenţei fumătorilor curenţi în ţara noastră este de 26,7%, în mod deosebit crescută la bărbaţi (37,4%) faţă de femei (16,7%). Rata prevalenţei globale a fumatului curent a fost maximă (36,3%) la grupa de vârstă 25–44 de ani, mai ridicată (28,4%) în mediul urban şi nu a prezentat diferenţe în raport cu nivelul educaţional. Cei mai mulţi dintre fumători au început să fumeze la vârsta de 17–19 ani (43,1%). Mai mult de jumătate din grupul studiat  (51,1%) a declarat că fumează peste de 20 de ţigări pe zi. O imagine a dependenţei produse de consumul de tutun este dată de faptul că 69,5% din fumătorii zilnici îşi aprind prima ţigară din zi în cel mult 30 de minute de la trezire (26,2% dintre aceştia, în primele cinci minute).

35,5% din fumătorii curenţi au avut cel puţin o încercare de a se lăsa de fumat în ultimele 12 luni, în cele mai multe cazuri (80,8%) fără vreun fel de asistenţă; doar 8,2% au apelat la terapia de substituţie a nicotinei, 1,7% la consiliere, 1,4% la medicamente pe bază de reţetă şi 6,8% la produse naturiste, acupunctură sau alte metode. Dintre fumătorii curenţi, 39,2% au raportat că intenţionează să renunţe la fumat la un moment dat, 15,6% – că vor să facă acest lucru în următoarele 12 luni şi 7,9% în următoarea lună. Cu toate acestea, 33,6% din fumători au declarat că nu intenţionează să renunţe la fumat, pentru că sunt de părere că acest obicei reduce stresul (61,5%), nu cred că fumatul dăunează sănătăţii (39,2%), nu se cred în stare (38,3%) sau, pur şi simplu, le place să fumeze (85,8%).

   Mai mult de o treime (35,4%) din persoanele de 15 ani şi peste au fost expuse la fum de ţigară ambiental la domiciliu (la nefumători, prevalenţa expunerii a fost de 24,4%), 34,2% din angajaţi au fost expuşi la locul de muncă (29,2% din angajaţii nefumători), iar marea majoritate au raportat expunerea la fum în baruri/cluburi de noapte (94,4%) şi restaurante (86,6%).

   Magazinele reprezintă cea mai frecventă sursă de procurare a ţigărilor, pentru care fumătorul curent a cheltuit lunar în medie 273 de lei.

   Printre cei care au remarcat informaţiile antifumat în diverse medii, 76,7% le-au observat la televizor, 25,8% pe panouri publicitare şi 25,3% la radio. Aproape toţi fumătorii (95,2%) au observat avertismentele pictoriale de pe pachetele de ţigări şi mai mult de un sfert (27,5%) s-au gândit să renunţe la fumat datorită acestora.

   Aproape toţi adulţii (96,3%) consideră că fumatul cauzează boli grave; printre afecţiunile cel mai des indicate se numără cancerul pulmonar (98,3%), alte cancere (94,6%), atacul de cord (90%) sau accidentele vasculare cerebrale (89,2%), mai puţin fiind luate în considerare naşterea prematură (74,7%), disfuncţia erectilă (66,5%) sau osteoporoza (53,4%). Referitor la măsurile de ţinere sub control a consumului de tutun, aproape toţi cei intervievaţi au fost de acord cu interzicerea fumatului în prezenţa copiilor sau a femeilor însărcinate, iar 81,5% au fost în favoarea interzicerii consumului în maşină; pentru interzicerea fumatului în restaurante sau baruri/cluburi de noapte s-au pronunţat 72%, respectiv 57%. În plus, 61,7% din cei chestionaţi au fost de acord cu creşterea taxelor pentru produsele de tutun.

   Rezultatele acestui studiu, desfăşurat în ultimul an şi realizat prin intervievarea a 4.517 persoane, pot justifica o serie de măsuri din cele şase categorii de politici bazate pe evidenţe din pachetul de asistenţă tehnică dezvoltat de OMS şi intitulat MPOWER (monitorizarea consumului de tutun, protejarea oamenilor faţă de expunerea la fumul de tutun, oferirea ajutorului pentru renunţarea la fumat, avertizarea în legătură cu pericolele fumatului, aplicarea interzicerii publicităţii, promovării şi sponsorizării, creşterea taxelor pe produsele de tutun). Astfel, MS intenţionează continuarea Programului naţional de control al tutunului; susţinerea campaniilor de promovare ţinând cont de aspectele semnalate de studiu; reglementarea interzicerii fumatului în spaţiile publice, în concordanţă cu recomandările UE, aspect ce poate fi realizat prin susţinerea proiectului de lege existent în prezent în Parlament sau prin promovarea unui act normativ care să reglementeze fumatul în spaţiile publice. Printre măsurile propuse de autorii studiului se mai numără: consolidarea sistemului de monitorizare pentru colectarea de indicatori-cheie referitori la controlul tutunului, prin implementarea regulată a GATS; adoptarea de noi reglementări pentru eliminarea de pe piaţă a diferitelor forme de publicitate, promovare şi sponsorizare a produselor de tutun încă existente; creşterea suplimentară a preţului ţigărilor, până la nivelul preţului mediu din UE.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe