Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

România, codașă la gestionarea cancerului

Viața Medicală
Cristina GHIOCA vineri, 12 februarie 2021

Doar unul din trei pacienţi oncologici români beneficiază de medicamente care au primit autorizaţie de punere pe piaţă în perioada 2014-2018, comparativ cu media europeană de unu din doi pacienţi.

stock-photo-cancer-cell-made-in-d-software-141299494Potrivit opiniei directorului executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente ( ARPIM), Dan Zaharescu, aceste decalaje își au cauza într-o abordare neintegrată și nestructurată a cancerului, în lipsa unui Plan naţional de combatere a cancerului, lipsa programelor de screening și diagnosticare precoce, întârzierile de acces la medicamentele inovatoare și sincopele de furnizare ale unor medicamente esenţiale pentru tratamentul acestei boli.

În acest context, reprezentanţii companiei evidenţiază importanţa implementării unui asemenea plan în România. „Lansăm un apel către autorităţi pentru demararea cât mai rapidă a elaborării Planului naţional de cancer (...) într-o abordare coerentă și structurată, care să ţină cont de Planul european de combatere a cancerului”, a declarat Alina
Culcea, președinte ARPIM.

La nivelul României s-au făcut progrese în accesul la tratamente inovatoare și la servicii medicale. Totuși, ţara noastră se situează, în continuare, pe ultimele poziţii în clasamentul european în privinţa prevenirii, diagnosticării precoce, tratării și supravieţuirii persoanelor cu cancer, potrivit unui comunicat de presă.

În 2020, Comisia Europeană a conștientizat importanţa unei abordări integrate și structurate a cancerului la nivelul UE care să permită reducerea inegalităţilor pe teritoriul european și a lansat Planul european privind lupta cu cancerul.

Acesta este structurat în jurul a patru piloni: prevenţia, diagnosticul precoce și screeningul, tratamentul și urmărirea post-tratament pentru creșterea calităţii vieţii pacienţilor. Forma finală a planului a fost publicată la 3 februarie, iar statele membre UE sunt invitate să implementeze recomandările cuprinse în el, adaptate contextului din fiecare ţară în parte.

La nivelul anului 2018, România a înregistrat 98.886 de cazuri noi de cancer, cele mai frecvente fiind cancerul de plămâni, colorectal, de sân și de prostată. Totodată, peste 54.000 de români și-au pierdut viaţa
din cauza cancerului.

Etichete: ARPIM plan european cancer plan national de cancer Dan Zaharescu Alina Culcea Comisia Europeana

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.