Newsflash
Știri

România, codașă la gestionarea cancerului

de Cristina GHIOCA - feb. 12 2021
România, codașă la gestionarea cancerului

Doar unul din trei pacienţi oncologici români beneficiază de medicamente care au primit autorizaţie de punere pe piaţă în perioada 2014-2018, comparativ cu media europeană de unu din doi pacienţi.

stock-photo-cancer-cell-made-in-d-software-141299494Potrivit opiniei directorului executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, aceste decalaje își au cauza într-o abordare neintegrată și nestructurată a cancerului, în lipsa unui Plan naţional de combatere a cancerului, lipsa programelor de screening și diagnosticare precoce, întârzierile de acces la medicamentele inovatoare și sincopele de furnizare ale unor medicamente esenţiale pentru tratamentul acestei boli.

În acest context, reprezentanţii companiei evidenţiază importanţa implementării unui asemenea plan în România. „Lansăm un apel către autorităţi pentru demararea cât mai rapidă a elaborării Planului naţional de cancer (...) într-o abordare coerentă și structurată, care să ţină cont de Planul european de combatere a cancerului”, a declarat Alina
Culcea, președinte ARPIM.

La nivelul României s-au făcut progrese în accesul la tratamente inovatoare și la servicii medicale. Totuși, ţara noastră se situează, în continuare, pe ultimele poziţii în clasamentul european în privinţa prevenirii, diagnosticării precoce, tratării și supravieţuirii persoanelor cu cancer, potrivit unui comunicat de presă.

În 2020, Comisia Europeană a conștientizat importanţa unei abordări integrate și structurate a cancerului la nivelul UE care să permită reducerea inegalităţilor pe teritoriul european și a lansat Planul european privind lupta cu cancerul.

Acesta este structurat în jurul a patru piloni: prevenţia, diagnosticul precoce și screeningul, tratamentul și urmărirea post-tratament pentru creșterea calităţii vieţii pacienţilor. Forma finală a planului a fost publicată la 3 februarie, iar statele membre UE sunt invitate să implementeze recomandările cuprinse în el, adaptate contextului din fiecare ţară în parte.

La nivelul anului 2018, România a înregistrat 98.886 de cazuri noi de cancer, cele mai frecvente fiind cancerul de plămâni, colorectal, de sân și de prostată. Totodată, peste 54.000 de români și-au pierdut viaţa
din cauza cancerului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe