Newsflash
Știri

România, în topul clasamentului privind imunizarea

de Cristina GHIOCA - feb. 5 2021
România, în topul clasamentului privind imunizarea

România se află în prima parte a clasamentului privind vaccinarea anti-COVID în statele UE, a anunţat dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de imunizare, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acestuia, până la 1 februarie 2021, peste 598.000 de persoane au fost vaccinate, dintre care 475.086 cu prima doză și 123.049 de persoane cu două doze.

        În ceea ce privește numărul de vaccinuri primite de ţara noastră, până la 2 februarie au fost recepţionate 948.149 de doze de la compania BioNTech-Pfizer, dintre care 784.109 de doze fiind deja distribuite la centrele de vaccinare din ţară. Următoarea tranșă de vaccinuri de la această companie, de aproximativ 784.109 doze, ar urma să ajungă în România în săptămâna 8-15 februarie. De la compania Moderna au fost recepţionate până acum 36.000 de doze. În acest context, Valeriu Gheorghiţă a menţionat că din 4 februarie și până în 16 februarie, în toate centrele de vaccinare se va efectua vaccinarea cu acest produs.

        Datele puse la dispoziţie de ourworldindata.org (grafic), în 2 februarie, arată că România ocupa locul al șaselea în clasamentul vaccinării, aflându-se înaintea unor ţări precum Belgia, Grecia sau Austria. Pe primele poziţii se situează Germania, Italia, Spania, Franţa și Polonia.

Tabel 2- Clasament vacinnare ourworldata

Peste 570.000 de programări în așteptare

        Referindu-se la situaţia programărilor pentru vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă a menţionat că, din 3 februarie până la 14 aprilie, sunt programate 574.544 de persoane pentru prima doză și 931.331 pentru doza de rapel. Dintre acestea, cele mai multe programări s-au efectuat individual, direct în platforma dedicată (peste 378.000 de persoane), și prin intermediul angajatorilor (peste 278.000 de programări). Medicii de familie au făcut peste 170.129 de programări, iar alte 104.832 au fost efectuate prin call-center.

        În ceea ce privește vaccinarea persoanelor din etapa a doua – care a debutat la 15 ianuarie – până la 1 februarie au fost vaccinate 350.371 de persoane cu prima doză. Dintre acestea, aproximativ 79% intră în categoria celor vulnerabile, adică pacienţii cu boli cronice, persoanele peste 65 de ani, cele din centre medico-sociale și rezidenţiale și persoanele cu diverse grade de handicap. Alte 21% sunt persoane care deservesc activităţi esenţiale.

               În prezent, în România sunt funcţionale 578 de centre de vaccinare, „din care pentru etapa unu, care continuă efectuarea rapelului, 269 de centre”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare. Potrivit acestuia, respectivele centre urmează să fie închise în perioada următoare, după ce se definitivează etapa de vaccinare cu doza de rapel. „Am cerut ca până vineri (n.red. 5 februarie), de la Direcţiile de Sănătate Publică să ni se comunice, centralizat, momentul în care se va termina rapelul pentru fiecare centru și data la care se preconizează închiderea acestor centre”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiţă. Totodată, el a anunţat că pentru etapa a doua sunt prevăzute 212 centre de vaccinare, cu 337 de fluxuri, care asigură o capacitate de vaccinare de peste 20.000 de persoane. La acestea se adaugă 97 de centre din reţeaua MAI și MApN.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe