Newsflash
Știri

România, pe locuri codașe în Europa privind investițiile în cercetare și dezvoltare

de Dorina Novac - iun. 17 2021
România, pe locuri codașe în Europa privind investițiile în cercetare și dezvoltare

România se află pe locuri codașe în Europa în ceea ce privește investițiile în cercetare și dezvoltare, însumând în 2019 aproximativ 75 mililoane de euro.

Cel mai recent raport „Industria farmaceutică în cifre”, publicat de Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice, arată că industria farmaceutică inovatoare este cel mai dinamic sector industrial de cercetare și dezvoltare din Europa, investind în 2020 aproximativ 39 de miliarde de euro în cercetare și dezvoltare în Europa.

cercetare si dezvoltare

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) a precizat, într-un comunicat, că companiile farmaceutice inovatoare însumează aproximativ 830.000 de angajați direcți în Europa.

Industria farmaceutică inovatoare contribuie cu aproape 122 miliarde de euro la balanța comercială a UE-27, cea mai mare contribuție, cu o marjă considerabilă, a sectoarelor bazate pe cercetare

„Pentru a ne realiza ambiția comună, aceea ca Europa să fie lider global în inovație medicală, este esențial să utilizăm strategiile Industriale și Farmaceutice pentru a menține și dezvolta un cadru de reglementare previzibil și robust, să folosim puterea digitalizării și să asigurăm un ecosistem care să susțină stimulentele pentru inovație și IP (drepturi de proprietate intelectuală)”, a declarat Hubertus von Baumbach, Președinte EFPIA.

Potrivit aceleiași surse, România se află pe locuri codașe în Europa în ceea ce privește investițiile în Cercetare și Dezvoltare, însumând în 2019 aproximativ 75 de milioane de euro, în comparație cu țări precum Germania, care a atras investiții de 8,4 miliarde de euro, Polonia 339 milioane de euro, Ungaria 242 milioane de euro sau Bulgaria 91 milioane de euro.

Dacă ne referim la studiile clinice, un raport lansat de ARPIM și IQVIA în 2020 arată că, dacă numărul de studii clinice raportat la un milion de locuitori ar fi aliniat la nivel de țară cu cele mai performante țări din regiune, piața studiilor clinice din România, de doar 72 milioane de euro, ar putea atinge 802 milioane de euro și chiar 1,4 miliarde de euro.

Cu toate acestea, numărul de persoane angajate în sector, aproximativ 35.000 de angajați, este similar cu cel din țări cu investiții majore în domeniu.

„Industria farmaceutică inovatoare a fost aici oricând și mai ales atunci când a fost mai greu. Pentru ca România să beneficieze de investiții reale în cercetare și dezvoltare, pentru a reduce decalajul față de standardele europene de tratament, cu scopul de a reda șansele pacienților români la o viață mai bună, este nevoie ca industria farmaceutică inovatoare să fie privită ca un partener strategic”, a declarat Alina Culcea, președinte al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM - membră EFPIA).

Principalele concluzii ale raportului

Datele raportului arată că industria farmaceutică inovatoare urmărește continuu progresul medical. Aceasta își propune să transforme cercetarea fundamentală în tratamente inovatoare, disponibile la scară largă și accesibile pacienților.

„Industria farmaceutică bazată pe inovație a contribuit semnificativ la îmbunătățirea vieții pacienților și la creșterea speranței de viață. Astăzi, cetățenii europeni se pot aștepta să trăiască mai mult cu până la 30 de ani decât au făcut-o acum un secol”, transmite sursa citată.

De asemenea, conform documentului, dincolo de rolul determinant în progresul medical prin cercetare, dezvoltare și aducerea pe piață de noi medicamente care îmbunătățesc sănătatea și calitatea vieții pacienților, industria farmaceutică inovatoare este un sector cheie al economiei europene, fiind unul dintre cele mai performante sectoare de înaltă tehnologie din Europa.

Industria farmaceutică bazată pe cercetare și dezvoltare poate juca un rol critic în readucerea Europei în zona de creștere economică și în asigurarea competitivității. În 2020, această industrie a investit aproximativ 39 miliarde de euro în cercetare și dezvoltare în Europa, însumează aproximativ 830.000 de angajați în mod direct și generează de trei ori mai multe locuri de muncă indirecte.

„Cu toate acestea, sectorul farmaceutic inovator întâmpină reale provocări. Pe lângă obstacolele de reglementare suplimentare și creșterea costurilor de cercetare și dezvoltare, sectorul a fost grav afectat de impactul măsurilor de austeritate fiscală introduse de guverne în toată Europa, începând cu 2010. Printre provocări: există o creștere rapidă pe piața de cercetare în economiile emergente precum Brazilia, China și India, ducând gradual la migrația activităților economice și de cercetare din Europa către aceste piețe; în 2020, SUA a reprezentat 49,0% din vânzările farmaceutice mondiale comparativ cu 23,9% pentru Europa”, se arată în comunicatul ARPIM.

Conform IQVIA (MIDAS April 2021), 63,7% din vânzările de medicamente noi lansate în perioada 2015-2020 au fost pe piața SUA, comparativ cu 17,4% pe piața europeană; fragmentarea pieței farmaceutice din UE a generat un comerț paralel ce nu aduce beneficii nici securității sociale, nici pacienților și privează industria de resurse suplimentare pentru finanțarea cercetării și dezvoltării de noi medicamente.

Conform datelor EUROSTAT, industria farmaceutică este sectorul cu cea mai mare valoarea adăugată pe persoană angajată, semnificativ mai mare decât valoarea medie în industria High-Tech sau cea de producție. Industria farmaceutică este, de asemenea, sectorul cu cele mai mari investiții în cercetare și dezvoltare, raportate la vânzările nete.

„Medicamentele constituie cea mai mică parte a costurilor cu asistența medicală, reprezentând în medie 19,1% din aceste cheltuieli la nivelul Europei. În bolile costisitoare precum cancerul și poliartrita reumatoidă, medicamentele reprezintă chiar mai puțin de 10% din costurile totale ale bolii. Medicamentele inovatoare pot genera, de asemenea, economii suplimentare, prin reducerea substanțială a costurilor în alte domenii ale asistenței medicale, precum spitalizarea, costurile complicațiilor asociate, costurile de îngrijire pe termen lung”, precizează ARPIM.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe