Newsflash
Știri

România – ţară la risc de transmitere a poliomielitei

de Dr. Alexandra GUȚĂ - nov. 8 2019
România – ţară la risc de transmitere a poliomielitei

Gradul de vaccinare împotriva poliomielitei, în ţara noastră, a scăzut dramatic, au atras atenţia specialiștii reuniţi la cea de-a 15-a ediţie a Zilelor Știinţifice ale Institutului Naţional de Boli Infecţioase ,,Prof. dr. Matei Balș”, desfășurate recent, la București.

Acoperirea vaccinală cunoaște un trend descendent, în România, pentru poliomielită în rândul persoanelor înscrise la un medic de familie, aceasta scăzând la aproximativ 80%. În realitate însă, situaţia ar putea fi mai îngrijorătoare, a atras atenţia conf. dr. Daniela Piţigoi. Ea a reamintit de campania de vaccinare care a avut loc în România în 1996, prin care s-a reușit vaccinarea cu vaccin poliomielitic oral a 96% dintre copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, în doar patru săptămâni.
În acest context, medicul a subliniat că, începând din 2012, România este listată ca ţară la risc de transmitere a bolii, după importul unui caz. În 2019, în lume au fost raportate 94 de cazuri de infecţie cu virus poliomielitic de tip sălbatic, de trei ori mai multe decât cele raportate în anul precedent, potrivit conf. dr. Oana Săndulescu. În lucrarea sa, aceasta a prezentat planul strategic de eradicare a virusului poliomielitic pentru perioada 2013–2019 și perspectivele viitoare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe